Péntektől bárki tesztelheti az új Windowst

Vágólapra másolva!
Péntektől bárki letöltheti és kipróbálhatja a Vista utódjául szánt, megfelelő monitor birtokában az iPhone-hoz hasonlóan tapogatással is vezérelhető Windows 7 béta verzióját, melynek fejlesztése jól halad, noha még nem tudni, a végleges változat mikor jelenik meg. Addig is a türelmetlenek újabb ingyenes Live programokkal vigasztalódhatnak - derült ki Steve Ballmer, a Microsoft vezérének a Las Vegas-i CES kiállításon tartott megnyitóbeszédéből.
Vágólapra másolva!

A szoftveróriás elnök-vezérigazgatója a Las Vegas-i CES technológiai expón az idén az első alkalommal tartott nyitóbeszédet elődje és egykori iskolatársa, a háttérbe vonult Bill Gates helyett. A szakember az eseményen arról is szót ejtett, hogy a bizonytalan gazdasági helyzet ellenére a felhasználók a digitális technológiák egyre gazdagabb választékához férhetnek majd hozzá. A tévé, a PC és a telefon közötti határvonal pár éven belül bizonyosan elmosódik majd, de már arra sem kell sokat várni, hogy a számítógép - képletesen szólva - hallja és lássa a felhasználót.

Ballmer a rangos eseményen elmondta, a cég legújabb operációs rendszere, a Windows 7 fejlesztése az ütemtervnek megfelelően halad - ez arra enged következtetni, hogy a Win7 nem fog elődjéhez hasonlóan több mint egy évet késni a megjelenéssel. Bár a Microsoft vezetője ezúttal sem említett pontos megjelenési dátumokat, a cég eddig "2009 végi, 2010 eleji" premiert kommunikált nyilvánosan, míg a Reuters által megkérdezett elemző biztos abban, hogy az új Windows még idén novemberben a boltokba fog kerülni.

Egyáltalán nem esett szó viszont azokról a pletykákról, melyek nem sokkal a megnyitó előtt láttak napvilágot arra vonatkozóan, hogy a Microsoft a július elseje után a Vista bizonyos verzióival vásárolt PC-k tulajdonosainak ingyenesen bocsátaná rendelkezésére az új operációs rendszert, amint az megjelenik. Noha a szoftvercég nem kommentálta a malajziai TechARP.com értesüléseit, ez továbbra sem elképzelhetetlen, hiszen a társaság az XP-t felváltó Windows Vista esetében is kínált hasonló akciót.

Péntektől bárki kipróbálhatja az új Windowst

A Windows 7 béta verziója még az ünnepek alatt szivárgott ki az internetre, korábbi, még kevésbé teljes állapotú tesztverziója is hasonlóan járt, ezt nemrég lapunk munkatársa is letesztelte. Péntektől kezdve azonban bárki érdeklődő egyszerűen hozzáférhet majd a Microsoft legújabb operációs rendszerének félkész változatához, ha ki szeretné próbálni azt, a Windows 7 korlátozott ideig használható béta változatát ugyanis ingyenesen le lehet majd tölteni Microsoft honlapjáról, a cég TechNet és TechBeta nevű szolgáltatásainak főként üzleti előfizetői pedig már most rögtön hozzáférhetnek ahhoz. (Ez a változat mostanra a fájlcserélő hálózatokra is kikerült.) A béta verzió minimális rendszerigénye egyébként nem vészesen magas, 1 gigahertzes órajelű processzort, 1 gigabájt memóriát, az extra grafikai effektek használatához pedig 128 megabájt memóriával felszerelt, DirectX 9-kompatibilis videokártyát igényel, a merevlemezről pedig 16 gigabájtnyi helyet fal fel.

Tapogatni is lehet majd a Windows 7-et

Steve Ballmer a megnyitón hangsúlyozta, a Windows 7 egyszerűbbé, gyorsabbá teszi majd a napi munkát, fürgébben startol majd elődeinél, jobb akkumulátoros üzemidőt biztosít majd laptopokon, és kevesebb felnyíló figyelmeztető üzenettel fárasztja majd a felhasználót. A színpadon Charlotte Jones, a vállalat egyik termékmenedzsere demonstrálta a Windows 7 javarészt már ismert újdonságait, így például a megújult Tálca képességeit is, amelyen az új elrendezéssel a korábbinál több ikon fér el, az egérkurzort ezek fölé görgetve pedig előnézeti képek jelennek meg, amelyek könnyítik a megnyitott alkalmazások - közötti tájékozódást. Az átlagember számára egy otthoni hálózat létrehozása a PC-k között jelenleg túlságosan bonyolult, a Win7-tel erre is megoldást ígér a cég - derült ki a bemutatón.

Forrás: [origo]
Nézegessen képeket az új Windowsból!

A látványos, ám megfelelő hardver híján egyelőre otthon nem kipróbálható újdonságok közé tartozik az, hogy a Windows 7 támogatja az egyszerre több ponton is tapogatható (multitouch) érintőképernyő használatát. Ez leginkább az iPhone-ból lehet ismerős. Jones bemutatója során az Apple mobiljához hasonló módon, két ujjának közelítésével és távolításával zoomolt ki és be a megnyitott 3D-s térképen. Az mindenesetre már a bemutató webes közvetítéséről is leszűrhető volt, hogy a fényes felületű laposképernyőket sokat kell majd tisztogatni, mert igen jól megmaradnak rajta az ujjlenyomatok. A speciális monitorokat egyelőre hiába keressük a boltokban, bár feltehetően hamarosan a laptopokban is meg fognak jelenni a multitouch LCD-k.

Egyelőre nem érkezik új verzió a Microsoft régóta 6.5-ös verziónál stagnáló mobiltelefonos operációs rendszeréből, a Windows Mobile-ból, de a bemutatón legalább az kiderült, hogy a telefonokra optimalizált Internet Explorerből új változat érkezik valamikor az idén.

Új Live programok ingyen

Karácsony előtti szoftverajánlónkban szerepelt a Windows Live szolgáltatásokat összefoglaló Essentials nevű alkalmazás legutolsó tesztverziója. Steve Ballmer csütörtökön a a Messenger chatprogramot, a Mail levelezőt, a Fotótár képnézegetőt és a Writer/Szerkesztő nevű, blogokon való publikálást egyszerűsítő alkalmazást és a Családi felügyeletet tartalmazó szoftvercsomag végleges verzióját jelentette be. A programok között az ingyenes Movie Maker videovágó szoftver is helyet kapott, ám ebből továbbra is csak béta fejlettségi szintű verzió érhető el.

Forrás: [origo]
Innen töltheti le a Windows Live Essentialst

A letölthető univerzális telepítő Windows XP-vel, Vistával és a Win7-tel is használható, a kevesebb mint két megabájtos kliensprogramból a Microsoft ingyenes alkalmazásainak telepítését és frissítését lehet elvégezni - hiszen ezeket már jó ideje nem lehet különálló telepítőként letölteni. A Live szolgáltatásokat érintő újítás az is, hogy a redmondi cég megállapodást kötött a Facebookkal, így a közösségi oldalon publikált tartalmakat a vállalat saját online szolgáltatásaiból is el lehet majd érni.

Szakít az Xbox, jön a digitális tankönyv

A megnyitón Robbie Bach, a Microsoft szórakoztató termékekkel foglalkozó részlegének vezetője elmondta, megjelenése óta 28 millió példányt adtak el az Xbox 360 konzolból, a játékgép online szolgáltatásainak felhasználói köre pedig 70 százalékkal bővült, s jelenleg mintegy 17 millió főt számlál világszerte. Az új játékok közül Back a rivális gyártók masináin nem elérhető Halo-sorozat két újabb darabját, a Halo Wars című stratégiai játékot, és a lövöldözős előd nyomdokain haladó Halo 3: ODST című viselő, új karaktereket és pályákat tartalmazó etűdöt mutatta be, melyek februárban, illetve ősszel fognak megjelenni.

Egy Sparrow, vagyis veréb becenevű kislány segítségével mutatkozott be a színpadon a Kodu című alkalmazás, amellyel bárki saját játékot készíthet egyszerűen, mindössze egy Xbox-irányító segítségével, kétszáz fajta virtuális objektum felhasználásával. A programot az Xbox Live Community Games szekciójából lehet majd megvásárolni.

A megnyitó utolsó előadójaként Janet Galore, a Microsoft programmenedzsere egy digitális tankönyv prototípusát mutatta be (itt videón is megtekinthető, a lejátszáshoz Silverlight pluginre van szükség). Az érintőképernyős tábla-PC-n egy háromdimenziós anatómiai bemutató futott, melyen egyaránt meg lehetett jeleníteni a csontozatot, az érrendszer vagy az izmokat, szabadon barangolva a testrészek között. Mint a magyarázatból kiderült, nem csak a gép háttértárján lévő adatokhoz fér hozzá a digitális tankönyv használója, az egyes testrészek ismertetői távoli szerverekről töltődnek be, a rendszerbe integrált szociális háló pedig akár a diákok közötti kooperációt is biztosítja a világhálón keresztül.