A hét legjobb letölthető szoftverei

Vágólapra másolva!
Remek a termés szoftvertéren ezen a hétvégén: kipróbálhatja az új Windowst, a régihez pedig letöltheti a Messenger és a Mail legfrissebb verzióit. Új, hetes verzió érkezett a DivX-ből is, tesztelhető az elődjénél okosabb Google Chrome 2.0 is, de ráakadtunk egy Photoshophoz hasonló remek ingyenes grafikai szoftverre is.
Vágólapra másolva!

WINDOWS LIVE ESSENTIALS

Forrás: [origo]
Az ingyenes szoftver telepítőjének letöltése (1MB)

Péntek óta letölthető az új Windows tesztverziója, az átlagfelhasználók számára azonban kézzelfoghatóbb újdonságot jelentenek a Microsoft megújult Live szoftverei, melyekből ugyancsak ezen a héten készültek el a végleges verziók. Bár a Windows Live Essentials márkanév már egy ideje él, sokak számára ismeretlen lehet: gyakorlatilag egy olyan minitelepítőről van szó, amely elvégzi a redmondiak ingyenes szoftvereinek letöltését és telepítését a PC-re, korábban egyszerűen Windows Live Installernek nevezték, és a cég hivatalosan már csak ezen keresztül terjeszti a Windows XP-n, Vistán, és a Windows 7 béta verzióján futtatható programokat.

Az ezen keresztül elérhető szoftverek legnépszerűbbike a Windows Live Messenger, amely leginkább látványbeli újításokat kínál: például a chatablak felső szegmensét a csevegő felek az új verzióban saját szájízük alapján állíthatják be, és avatárból is több különbözőt be lehet adni a programnak különböző hangulatokra - mosolygósat a vidám percekre, összevont szemöldökűt a feszültséggel teli pillanatokra. Hasznosabb újítás, hogy a fotók megosztása, közös nézegetése az új verzióval jóval praktikusabb lett, emellett a program azt is jelzi, ha valamelyik ismerős blogbejegyzést írt, vagy új fotókat publikált.

Az Outlookot kiváltó Live Mail alkalmazás a Microsoft ingyenes levelezőszolgáltatásának több felhasználó együttműködését is biztosító online naptárjával is szinkronizálni lehet, s persze jóval tetszetősebb is grafikus felülete a Windowsba épített kliensnél. A csomag része még a Szerkesztő, ezzel például blogbejegyzéseket lehet írni vagy videomegosztókra lehet felvételeket feltölteni, míg a Fotótár nevéhez hűen digitális fotók PC-re másolásában, rendszerezésében és nézegetésében, valamint megosztásában segít. Sajnos még mindig csak egy nem teljesen kész béta verzió található a csomagban a remek Movie Maker-ből, amely egy átlagos nyaralós videó megvágásához és DVD-re égetéséhez minden szükséges funkciót tartalmaz. A Családbiztonság feltelepítésével pedig azt lehet megakadályozni, hogy a gyerek az otthoni számítógépről számára káros, például erőszakos, pornográf vagy drogokkal kapcsolatos tartalmakat nyisson meg, s valamelyest az internetes cukrosbácsik ellen is védelmet kínál.

WINDOWS 7 BÉTA

Forrás: [origo]


A Windows 7 béta változatát a Microsoft oldaláról töltheti le. A nagy számú érdeklődő miatt az oldal elérhetősége akadozhat (2,6GB)

A Las Vegas-i technológiai seregszemle, a CES megnyitóján jelentette be a Microsoft vezetője, Steve Ballmer, hogy péntektől bárki számára letölthetővé teszik a Vista utódjául szánt operációs rendszer félkész, de már működőképes tesztverzióját. A Windows 7 béta változatát a vállalat honlapjáról lehet letölteni, bár a felhasználók rohama miatt ez időnként hosszabb-rövidebb időkre hajlamos elérhetetlenné válni. Itt regisztrációt követően egy 2009 augusztus 1-jéig működőképes szoftvert lehet letölteni DVD-re írható, 2,6 gigabájtos ISO képfájl formájában, tehát a teszteléshez egy üres lemezre és megfelelő optikai meghajtóra van szükség - a rendszer egyaránt letölthető hagyományos 32, és 64 bites processzorokra szánt változatban is (ha nem tudja ezek mit jelentenek, válassza az elsőt). Vigyázat, csak komplikáltan telepíthető fel meglévő XP vagy Vista mellé, csak akkor álljon neki próbálgatni a Windows 7-et, ha a winchesteren nincsenek roppant fontos adatok, vagy például le tudja menteni a meglévő rendszert valamilyen backup szoftverrel.

CHROME 2 PRE-BETA

Forrás: [origo]

Az ingyenes böngésző tesztverziójának letöltése (8MB)

Ezen a héten nem csak a Microsoft, de a Google is úgy érezte, hogy a felhasználóknak meg kell mutassa, mire lesz képes készülő szoftverének új kiadása. Mint arról beszámoltunk, a Chrome böngésző 1.0-s verziójáról nemrég lekerült a béta matrica, az alkalmazás végleges stádiumba került. Ezzel csaknem párhuzamosan most letölthetővé vált a még javában készülő 2.0-s változat béta előtti, angolul pre-betának nevezett verziója. Tudását tekintve egyelőre a kettes Chrome sem utasítja maga mögé a Firefoxot vagy akár az Internet Explorert, de elég gyorsan fejlődik, és egyelőre csak ez a browser kínál a végleges változatok közül inkognitóban való böngészést, melyet sokan nemes egyszerűséggel csak pornónéző módként hivatkoznak (Ctrl+Shift+N-nel lehet aktiválni): ezt választva az adott honlap nem kerül be a korábban felkeresett honlapok listájára, és tartalma is törlődik a gyorsítótárból. A Chrome 2.0 újításai ezen a linken olvashatók, ezek közül a leglényegesebbek: végre nem csak a szöveget, de képeket, videókat is az oldallal együtt képes nagyítani, adatlapok kitöltését is képes elvégezni előzetesen megadott információk alapján, importálni tudja a kedvenceket a Google Bookmarks-ból, böngészőfüleit a browser ablakából ki is lehet húzni a képernyő egyéb részeire egérrel, és lehetővé teszi profilok beállítása révén azt, hogy egyszerűen lehessen használni eltérő beállításokkal.

DIVX 7

Forrás: [origo]

A videodekódoló-csomag letöltése (18MB)

Új verzió készült az egyik legismertebb videókódoló megoldásból, bár a DivX számtalan ingyenes vetélytársának térhódítása nyomán már jó ideje nem viselheti képzeletbeli királyi koronáját. A 7-es verzió a korábbiakhoz hasonlóan extrákat tartalmazó fizetős, és ingyenes alapverzióban érhető el, mi ez utóbbit kínáljuk letöltésre. Hogy miben hoz újdonságot a legújabb kodek? Abban, hogy támogatja a H.264 nevű videotömörítési szabványt, amelyeket manapság leginkább HD-felbontású tartalmak viszonylag kis méretre való összesűrítésére használnak jó képminőség biztosítása mellett. Az új DivX akár a jelenlegi maximumnak számító 1080p, vagyis 1980x1080 pixeles felbontású videókkal is elboldogul, s a legújabb verzió az MKV formátumú fájlokat is lejátssza, erre korábban például a remek VLC Player-t volt célszerű használni.

TWISTEDBRUSH OPEN STUDIO

Forrás: [origo]

Az ingyenes szoftver letöltése (11MB)

A Pixarra cég fotók szerkesztésére is alkalmas grafikai szoftverének ingyenes kiadása, amely ugyan kevesebb funkcióval bír, mint a fizetős verzió, de szolgáltatásai még így is bőségesek, egy amatőr digitális művész számára biztosan elegendőek. A Photoshophoz hasonlóan ez az alkalmazás is képes rétegek kezelésére, maszkolásra, rengeteg különböző ecset és effektus, szűrő, képlopó is található benne, és minden fontos formátumot támogat, így kipróbálásra javasolt.