Gmailt és Vistát is használhatnak a vakok

Vágólapra másolva!
A vakok is tudják használni ezentúl a Microsoft Windows Vista operációs rendszert vagy a Microsoft Office 2007 irodai szoftvercsomagot a Jaws for Windows 9.0 képernyőolvasó szoftver segítségével, amelynek magyar verzióját az Informatika a látássérültekért Alapítvány készítette el, s amelynek demóváltozata letölthető honlapjukról.
Vágólapra másolva!

Ma már számos olyan eszköz, program és szoftver létezik, amelynek segítségével a különböző mértékű látássérüléssel élő emberek is használni tudják a számítógépes alkalmazásokat és az internetet. Ilyen például a képernyőolvasó szoftver, amely felolvassa a leütött billentyűket és visszaolvassa a képernyőn megjelenő üzeneteket.

Az Informatika a látássérültekért Alapítvány körülbelül 5-6 éve foglalkozik azzal, hogy vakok számára magyarít speciális szoftvereket. "2002-ben honosítottuk a Jaws for Windows 4.02 szoftvert, majd ezt követte a program 5.10-es és 6.20-as változata. Ezután két évig nem tudtunk újabb verziót honosítani, így mostanra az amerikai gyártó már a 9.0-ás verzióig haladt előre." - mondta Szuhaj Mihály, az Informatika a látássérültekért Alapítvány elnöke az MTI-nek.

A szoftver legújabb, 9.0-s verziójának honosítása azért volt indokolt, mert az újabb alkalmazásokat a régi képernyőolvasó program már nem, vagy alig tudta kezelni. Az mostanra elkészült verzió lehetővé teszi, hogy a vakok is használják a Microsoft Windows Vista operációs rendszert és a Microsoft Office 2007 irodai szoftvercsomagot, sőt most először válik számukra elérhetővé a Firefox böngésző. Az új verzióban javult a Gmail támogatása, lehetővé vált a felugró buborékban megjelenő akciók elvégzése, és támogatottá vált az Outlook naptár funkciója is. A támogatott szoftverek listája mellett bővült az elérhető hangkarakterek száma. A folyamatos felolvasás módban is bekapcsolható új Profivox hangokkal, az irodalmi szövegek is emberibb hangon szólalnak meg.

Szuhaj Mihály szerint a számítógép nemcsak tanulási, hobbi vagy munkaeszköz egy látássérült számára. Ennél sokkal több: a rehabilitáció eszköze. Egy olyan eszköz, amely vissza tudja hozni a vak embert a többségi társadalomba. Az is fontos, hogy nem alakul ki digitális szakadék a többségi társadalom és a vakok között azáltal, hogy a látássérültek nem tudják igénybe venni ugyanazokat az informatikai lehetőségeket, amelyeket ép társaik - tette hozzá Szuhaj Mihály.

Az alapítvány a Jaws for Windows 9.0 képernyőolvasó szoftver demóváltozatát honlapján elérhetővé tette, amely korlátozott - negyven perc - időn át teszi használhatóvá a programot. Az újabb negyven percnyi használathoz azonban már újra kell indítani a számítógépet. Hamarosan érkezik a szoftver telepítés nélkül, USB kulcsról, futtatható verziója is.

A programot az Informatika a látássérültekért Alapítvány forgalmazza. Mivel több százezer forintba kerül, az alapítvány azon dolgozik, hogy vak magánszemélyeknek adományozás útján térítésmentesen tegye elérhetővé.