2009 kihagyhatatlan játékai

Vágólapra másolva!
A válság ellenére a játékipar virágzik, az év végén az tavalyihoz hasonló dömping várható, ráadásul arra is számítani lehet, hogy olcsóbbak lesznek a programok, és a PC továbbra is életben marad a konzolok szorításában. Maffiózós, rombolós, a minennapokat szimuláló, szuperhősös, háborús és űrstratágiai játékok találhatóak 2009 sikervárományos videojátékai között.
Vágólapra másolva!

A gazdasági világválság a játékipart sem kíméli, a nagy kiadók közül az Electronic Arts, a Sony, és a Microsoft is bejelentette, hogy komoly leépítéseket, átszervezéseket tervez. Számos cég játékának fejlesztését leállították, néhány kisebb fejlesztőcég valószínűleg kapuit is bezárni kényszerül a nem túl kedvező pénzügyi helyzet hatására.

Pedig a 2008-as évben újra megdőlt minden korábbi játékipari eladási rekord, noha ez leginkább annak köszönhető, hogy az év első felében megjelent programok egy része még a válságot megelőzően komoly nyereséget tudott termelni kiadójának. A karácsonyi hajrában leárazásokkal próbálkozták fenntartani az érdeklődést a kiadók, és az elemzők szerint kénytelenek lesznek hosszú távon is tartani az alacsonyabb árszintet, ha komolyabb veszteségek nélkül akarják átvészelni az idei évet - ez legalább a játékosok számára jó hírt jelent. A pesszimista becslések ellenére sem érdemes azonban csüggedni, a már most ismert megjelenési lista is igazán impozáns, nézzük, mi az, amivel biztosan érdemes lesz játszani az idei évben.

Maffiózók és szuperhősök a tuti befutók

A trendeknek megfelelően idén is az akciójáték rajongók lesznek leginkább elkényeztetve, a nagyköltségvetésű játékok háromnegyede ebből a kategóriából kerül ki. Mielőtt azonban áttekintenénk az akció stílus érkező képviselőit, mindenképpen meg kell emlékeznünk a február 20-án megjelenő The Sims 3-ról, az új részben virtuális képmásunk nem csupán a házban, és annak környékén, de egy egész városban járkálhat szabadon, ezzel teljesen új szintre emelve az életszimulátor stílust.


Pazar grafikája lesz a Mafia 2-nek

A Grand Theft Auto III legnagyobb ellenfelének számító Mafia 2002-ben jelent meg, a cseh fejlesztők játéka ennek ellenére a mai napig etalonnak számít a kategóriájában. A folytatás fejlesztését 2007-ben jelentették be, nemrég kiderült, hogy 2009. őszén már biztosan érkezik a második, az előzőhöz hasonlóan történetközpontú, grafikailag maximális minőséget nyújtó epizód. Az Electronic Arts hasonló témakört körüljáró játéka, a The Godfather IImár márciusban megjelenik, az őszi hajtásban semmi esélye sem lenne a csehek új játékával szemben. A fejlesztők egyébként stratégiai elemekkel dobják fel az alapötletet, így a szokásos akciók mellett a birodalom építésre helyeződik leginkább a hangsúly a játékban.


Mindent leklónozhatunk majd a PROTOTYPE-ban
Szintén a GTA-sorozat stílusára épül a nyár közepén érkező PROTOTYPE, melyben a szuperemberekre jellemző képességekkel felruházott főhős a szabadon bejárható város utcáit járó bármely semleges, vagy ellenséges karakter alakját fel tudja venni. Az Activision játékának erőssége nem annyira a grafika minőségében, inkább az egyszerre megjelenített ellenfelek számában rejlik, a PROTOTYPE nem a taktikázásról, hanem a tömegesen megjelenő ellenfelek legyőzéséről, megsemmisítéséről szól.

Sikervárományos a rombolás és a modern háború

Szintén hatalmas területeket járhatunk majd be az őszi szezonra időzített Borderlands, illetve a Red Faction: Guerilla című, leginkább a sci-fi filmek hangulatát megidéző játékokban, melyek fejlesztői egy-egy sajátos alapötlettel próbálják meg felkelteni a játékosok figyelmét. Az első játék a szokásos akcióelemek mellett szerepjátékokra jellemző megoldásokat is tartalmaz majd de készítői nem is annyira ezt a tényt, mint inkább a több mint félmillió kipróbálható fegyver meglétét kommunikálják folyamatosan.


Red Faction: precíz rombolás a lényeg

A Red Faction sajátossága, hogy a marsbéli tájat járva bármilyen, a játékban megjelenő tárgyat, épületet, vagy akár magát a környezetet is szabadon, kedvünk szerint rombolhatunk, alakíthatunk majd. A főhős alapfegyvere egy hatalmas kalapács, ezzel szó szerint bármilyen szorult helyzetből kivághatjuk majd magunkat. A Mafia-hoz hasonlóan kultikus státuszt ért el a Deus Ex című sci-fi szerepjáték, melynek végletekig legegyszerűsített folytatása nagy csalódást okozott a rajongóknak. Az ősszel megjelenő harmadik rész az első epizódok előzményeit járja körül, és már szinte teljes mértékben akciójáték lesz, a Gears of War-sorozatra jellemző fedezékrendszeréből bevezetése legalábbis erre következtetünk. A karácsonyi szezon legnagyobb durranása várhatóan a legújabb, Modern Warfare 2 alcímet viselő Call of Duty lesz, amely a 2007-es negyedik epizód nyomdokain haladva a modern hadviselést részesíti előnyben a már ezerszer feldolgozott világháborús témák helyett.

Amik csak konzolra érkeznek

Az előzőekben felsorolt játékok az Xbox 360 és PlayStation 3 konzolok mellett mind megjelennek PC-re is, de exkluzív konzolos programból is várható jópár. A PlayStation 3-ra a premierje óta eddig aránylag kevés igazán emlékezetes exkluzív játék érkezett, ez a helyzet idén biztosan változni fog, nem is kell sokáig várni, már februárban megérkezik a PlayStation 3-ra a Killzone 2. A PS2-ről ismertté vált FPS második része elvileg maximálisan kihasználja az új generációs technológiák nyújtotta lehetőségeket, így a hangsúly várhatóan ezen, és nem a műfaj megreformálásán lesz. A God of War III tovább viszi az első két részben megszokott vonalat, a görög mitológiára épülő, brutális vérengzésekkel bőven meghintett akciójátékok hatalmas sikert arattak a játékosok körében, az új rész leginkább csak a látványosabb grafikájával tér majd el az elődöktől.


Penge grafikája lett a Killzone 2-nek

A legnagyobb várakozás mégis a Heavy Rain című játékot övezi, melynek fejlesztői valódi filmes élményt szeretnének létrehozni, ráadásul úgy, hogy a játékos elé tárt szituációk, konfliktusok mindegyikét számtalan különböző módon lehet majd megoldani. Az Xbox 360 egyik legjobban várt játéka, az Alan Wake is nagy eséllyel az őszi szezon nagy slágere lesz, a Max Payne-játékokat fejlesztő finn csapat a szabadon bejárható területet ötvözi majd a filmszerű játékélménnyel, várhatóan teljesen új stílust létrehozva. A február végén megjelenő Halo Wars a konzol legsikeresebb sorozatának számító Halo univerzumára épül, különlegessége pedig az, hogy nem akció, hanem stratégiai játék. Fejlesztésén az Age of Empires-sorozattal híressé vált Ensemble cég végzi, sajnos a társaságnak ez lesz az utolsó játéka a dolgok jelenlegi állása alapján.

Heavy Rain: akár egy mozifilm

Időhúzás, tizenegyes!

Bár a következő játékoknak még nincs hivatalosan bejelentett megjelenési időpontjuk, abban csaknem teljesen biztosak lehetünk, hogy a jövő karácsonyra a kosarunkban tudhatjuk őket.

A tizenegy éve megjelent Starcraft még mindig a versenyek egyik alapjátéka. Folytatását tavaly jelentette be a Blizzard, mint ahogy azt is, hogy a különböző fajoknak külön játékot szentelnek. Az első, emberekre koncentráló epizód, a Terrans: Wings of Liberty szinte biztosan ott lesz az évvégi hajrában.


Idén megjön az új Starcraft

Két új résszel is jelentkezhet a történetmesélős akciójátékok koronázatlan királya, a Half-Life 2. A sci-fi FPS a korát megelőző technikai megoldásokról, illetve a kitűnően megkomponált sztorijával vált a játékosok első számú kedvencévé, azonbant grafikus motorja már kevés ahhoz, hogy a következő folytatás megjelenítése a jelenleg elvárható színvonalú legyen. Remélhetőleg a fejlesztők pont emiatt dolgoznak ilyen sokáig a folytatáson, és nem okoz majd csalódást az új Half-Life.

Lezáratlan maradt a sci-fi alapokra épülő Prey című lövöldözős játék története is. Az első rész végén, a földönkívüli invázió folytatásában az indián főszereplő kénytelen lesz elhagyni a földet, mely nélküle természetesen végveszélybe kerül. A történet folytatása mellett továbbfejlesztik az azóta a Portal címet viselő logikai játékában is felhasznált portál rendszert. Folytatást kap az Xbox 360 konzolon és PC-n egyaránt hatalmas sikert arató Mass Effect is. Idén várhatóan csak a konzolos verzió jelenik meg a szerepjátékból, a PC-s játékosok csak néhány hónap késéssel kezdhetik meg benne a bolygók fegyveres felfedezését.

A sötét lovag óta ismét Joker a Batman-világ legfelkapottabb karaktere. Nem véletlen hát, hogy ő lett az egyik főszereplője a készülő Batman: Arkham Asylum-nak. A játék erőssége a grafikáján kívül az, hogy nem kötődik egyik filmhez sem, a moziadaptációk ugyanis az esetek többségében nem sikerülnek túl jól.


Batman az őrültek házában

Nagy kérdés, hogy mi lesz a sorsa a Ubisoft által fejlesztett és kiadott Splinter Cell-sorozat legújabb, Conviction alcímet viselő részének, mely hosszú évek óta teljesen titokban készül. Tavaly majdnem megmutatták az újságíróknak, de az utolsó pillanatban lekerült a bemutatásra szánt játékok listájáról, és úgy tűnt, le is állítják a fejlesztését. Pontosan nem tudjuk, de elképzelhetp, hogy a fejlesztők változtattak az alapkoncepción, így most az egykoron hősként ünnepelt Sam Fisher valóban szembekerül a törvénnyel, és lopakodás mellett a menekülésre, hajszára helyeződik a hangsúly.


Ennyit mutattak meg az új Duke Nukemből

Szót kell ejtenünk még a több mint egy évtizede készülő Duke Nukem Forever-ről, mellyel kapcsolatban még a tavalyi év során felmerült, hogy 2009-ben valóban megjelenhet. Meglátjuk, bár nehéz irónia nélkül beszélni az örökké készülő játékok koronázott királyáról.

Játszd újra, Sam

Az idén megjelenő, előzmény nélküli, vagy éppen egy-egy ismert sorozathoz tartozó játékok mellett az új, minden kiadó által lelkesen üdvözölt trend miatt sokat foglalkozunk majd a tavalyi sikerjátékokkal is. A DLC nevű mágikus rövidítés fizetős letölthető tartalmat, ezáltal újabb bevételi forrást jelent a kiadók számára, akik a sikerjátékaikhoz különböző, teljes értékű kiegészítőként ki nem adható új tartalmakkal rukkolnak elő. Csak a teljesség igénye nélkül nézzük, hogy mely játékokhoz várhatunk idén ilyen jellegű kiegészítéseket: Prince of Persia, Fable 2, Gears of War 2, Mirror's Edge, Grand Theft Auto IV, Fallout 3, Spore, Rock Band, Guitar Hero, Far Cry 2, Halo 3, LittleBigPlanet, Star Wars: Force Unleashed, Lips, SingStar, Left 4 Dead.


A GTA IV kiegészítőjében motoros banda tagjai lehetünk majd
A kiegészítő tartalom egy zenejátéknál általában egy-egy együttes komplett albumát jelenti, a többi játéknál ez jelenthet akár egyetlen új pályát, vagy akár teljesen új kampányt is. A Grand Theft Auto IV esetében például a kiadók létfontosságúnak tartották a lehetséges kiegészítő megjelentetésének exkluzivitását, a Microsoft végül komoly mennyiségű pénzzel győzte meg a játék fejlesztőjét, hogy a csomag csak az Xbox 360 konzolon jelenjen meg. A The Lost and Damned című kiegészítésben teljesen új főszereplővel ismerkedhetünk majd meg, az eredeti kampány során megismert The Lost motoros banda főnökének személyében.

A kiegészítő több órányi extra játékidőt ad a GTA IV-hez, és az ígéretek szerint az eredeti történethez is hozzátesz majd, illetve megválaszol néhány nyitva maradt kérdést is. A Fallout 3-hoz januárban, februárban és márciusban is megjelenik egy-egy kiegészítő, melyek teljesen új küldetéssorozattal teszik még teljesebbé a lerombolt, poszt-apokaliptikus Washington környékén tett kirándulásainkat.