3D-s böngésző és más webes újdonságok

Vágólapra másolva!
Kiosztották a netezők által megszavazott Crunchies-t, melyen díjat kapott a hazánkban is népszerű Facebook közösségi háló, a Google Reader netes hírolvasó és az elmúlt év legnagyobb slágernek számító kütyüje, az iPhone 3G is. A papírforma szerinti, ismert nyertesek mellett azonban számols olyan oldal is indult, amely nem jutott fel a dobogóra, mégis érdemes megemlékezni róla - közülük válogattunk.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt év egyik legnagyobb slágere a netes fájlmegosztás volt, a trend pedig várhatóan idén is folytatódik. Nem csak a fájlcserélgetés, illetve a warez-jellegű letöltős oldalak voltak népszerűek, hanem a biztonsági mentéseket vagy a több gépen is szükséges fájlokat tároló szolgáltatások is. A Crunchies listáján is több olyan alkalmazás bukkant fel, amelyekkel a net viszonylagos biztonságába menthetik el a felhasználók a fontos adataikat.

Biztonsági másolat a neten

Biztonságos, titkosított közösségi tárolót kínál a felhasználóknak a Wuala nevű startup. A 2008-ban indult svájci szolgáltatás a bizalomra és a biztonságra helyezte a hangsúlyt, a használatához szükséges Java-kliens a felhasználó gépén titkosít minden adatot feltöltés előtt. A Wuala tárhely meghajtója feltűnik a Windows Intézőben is, alapbeállítás szerint a W: betűjelet kapja meg, így a rövid telepítés után rögtön meg is lehet adni a backup programnak - vagy a Microsoft Sync Toynak - az új meghajtó címét.

Akiknek nem elég a kezdésre kapott egy gigabájt, és nem akarnak fizetni a további tárhelyért, azok felajánlhatják a gépük merevlemezének egy darabját netes tárhelyért cserébe. A Wuala kliensprogramja a felajánlott helyen mások titkosított adatait fogja tárolni, az felhasználó pedig szabadon teletölthető gigabájtokat kap más felajánlóktól. A csereberében való részvételnek két feltétele van: egyrészt a számítógépnek legalább napi négy órát elérhetőnek kell lenni, másrészt pedig ki kell engedni a Wuala kliensét a tűzfalon. Akinek ezek a feltételek nem tetszenek, még mindig vehet évi 25 dollárért tíz gigabájt helyet.

Forrás: [origo]
Megosztott fájlok között is lehet tallózni


Nem a Wuala volt az egyetlen netes fájlmegosztó a TechCrunch versenyén, megpróbált dobogóra kerülni a biztonsági mentést és fájl szinkronizálást kínáló Dropbox, vagy a legjobb újdonság díját besöprő Microsoft Live Mesh technológia is. Még 2008-as év legjobb üzleti fejlesztésének választott Amazon Web Serviceshez is létezik olyan szoftver, amivel az olcsó netes tárhelyet mentésre szolgáló tartalék merevlemeznek lehet használni.

Szép és hasznos alkalmazások

Külön kategóriát kaptak a legjobb dizájnnal rendelkező programok, szolgáltatások. Itt az érmet a rendkívül látványos - ám két monitoros környezetben erősen instabil - Cooliris vitte el, amely egy plugin telepítése után három dimenziós hírböngészőt csinál a Firefoxból vagy az Internet Explorerből. A kiegészítőt egyelőre csak egy maroknyi oldal támogatja, így egyelőre hírek és klipek közti böngészésre alkalmas.

Még a Windows 7 képeink is jobban festenek Animotós videón


Képekkel dolgozik az Animoto nevű webes szolgáltatás is, ám ez nem csak egy egyszerű nézegetőt nyújt, hanem mozgalmas zenés videókká segít összevágni albumunkat. A webes fotótárat használóknak fel se kell tölteni a képeiket, az Animoto át tudja másolni például a Flickr, Facebook vagy Picasa albumokon tárolt anyagokat, sőt zenéből is rendelkezik saját gyűjteménnyel. Az igényes felhasználónak arra is an lehetősége, hogy a számítógépén még utoljára megigazított képeket és a saját zenéjét töltse fel az Animotóba. A végeredményül kapott videót a felhasználó helyben is megoszthatja barátaival, letöltheti gépére, sőt az oldal át is tudja küldeni a YouTube-ra az elkészült művet. Lehetőség van DVD minőségű verziót is kérni a zenés albumból, azonban ez már pénzbe kerül.

MSN-ezés nem csak a saját gépről

Két üzenetküldő program is helyet kapott az indulók között, sőt egyikük díjat is kapott. A Meebo régóta mentsvára a saját számítógépükről és üzenőkliensükből kiszorult, vagy például könyvtári gépet használó netezőknek. Az oldal az összes népszerű chatrendszerbe be tudja léptetni a felhasználót a Google Talktól az MSN-ig, az ablakai pedig a felpattanó reklámokhoz hasonlóan kihozhatók a böngészőablakból. Segítségével a böngészőt kényelmes chatklienssé lehet alakítani, csupán arra kell figyelni kilépés után, hogy gondosan töröljük az esetleg elmentett jelszavainkat.

Forrás: [origo]
Chatkliens lesz a böngészőből is

A Meebohoz hasonló az eBuddy üzenetküldő is, ám ez nem csak böngészőből érhető el, hanem van mobilra letölthető kliense is. A szoftver használók telefonról jelentkezhetnek be MSN-re, Google Talkra, AIM-ra vagy akár a Facebook üzenőjébe is. A szoftver két verzióban elérhető: a letölthető teljes verzió az újabb készülékeken és az okostelefonokon való futtatásra van optimalizálva, a Lite variáns, viszont csak egy mobilra tervezett webolda, ami a régebbi telefonok böngészőiben is elindul. A teljes verziós eBuddy rezgő üzenetjelzéssel, kép küldéssel és avatár támogatással is rendelkezik. A Meebo mobil verziójaként is felfogható chatkliens mindenkinek jól jöhet, aki csak pár mondatot akar váltani a neten elérhető barátaival.

Futnak még

A Crunchies listáját azoknak is érdemes végignézni, akik válogatásunkban nem találtak olyan szoftvert vagy oldalt, amit szívesen használnának. A közösségi humanitárius segélyt megszervező Kiva oldaltól a zöld technológiákat kutató cégekig számos érdekes újítás tűnt fel a befutók között, amelyek vagy kényelmesebbé vagy jobbá akarják tenni a világot.