A hét legjobb letölthető szoftverei

Vágólapra másolva!
Száguldhat, ugrathat, karambolozhat sportautójával a Burnout Paradise-ban, de válogatásunkban talál még szocialista autóversenyt, a Skype új, jobb kép- és hangminőségű verzióját, a megújult, számos extra tartalmat kínáló Google Föld 5.0-t, vicces képek készítéséhez használató szoftvert és egy klassz virtuális nagyítót is.
Vágólapra másolva!

BURNOUT PARADISE: THE ULTIMATE BOX

Forrás: [origo]

A játék demójának letöltése (2,9 gigabájt, külföldi szerverről)

A konzoltulajdonosok már jó pár éve zúzhatják porrá a Burnout-sorozat tagjaiban a bivalyerős sportautókat, azonban most végre a PC-re is kiadták a szinte kizárólag padlógázzal való száguldást, kézifékes kanyarokat és erőteljes nitrózást preferáló programot. A Paradise alcímű rész jókora darab, 3 gigabájtos telepítője még az Electronis Arts letöltésmenedzser szoftverét is telepíti a PC-re, ez cserébe legalább a játékhoz friss javításokat automatikusan letölti és telepíti is. A demó futtatásához regisztrálni kell a cég online rendszerébe is, ennek ellenére ezt a programot már egy közepesen erős számítógépen is érdemes kipróbálni (ATI Radeon X1600-as videokártyánkon korrektül futott), mivel nagyon élvezetes: még a próbaverzióban is hatalmas területet lehet bejárni a kocsival, melyet szétzúzható telefonfülkék, plakátok, ugratók, titkos útlevágások tarkítanak - közben pedig szól a Guns 'n' Roses.

ATV GP

Forrás: [origo]

A játék demójának letöltése (278 megabájt)

Ebben a játékban quadokkal lehet versenyezni, teljes verziójában 12 pályán, melyek közt egyaránt megtalálható saras és sivatagi homokos fajta is - persze a demó csupán ízelítőt nyújt ezekhez. Noha a készítők honlapján elképesztő grafikai megjelenítésről és realisztikus mozgásról regélnek, néhány próbakör nyomán kiderült, ez a program fényévekre van a pazar Pure-tól, bár cserébe a gépigénye is alacsonyabb annál. Tipikusan a leértékelt játékok polcain fogjuk majd viszontlátni a programot.

NEED FOR RUSSIA: GREATEST CARS FROM CCCP

Forrás: [origo]

A játék demójának letöltése (48 megabájt)

A hangzatos név sajnos egy meglehetősen gagyi játékot takar: a Need for Russia-nak legfeljebb annyi köze van a Need for Speed-hez, hogy a grafikája nagyjából olyan színvonalú, mint amilyen az utóbbi program első részéé volt. Szó sincs élethű fizikáról vagy motorhangokról, a pályák is végtelenül unalmasak, ötlettelenek, viszont a demó verzióban is beülhetünk egy Zaporozsec vagy egy Volga volánja mögé, ami egy fél órára még így is szórakoztató.

GOOGLE FÖLD 5.0

Forrás: [origo]

Az ingyenes szoftvert tartalmazó univerzális telepítőcsomag letöltése (fél megabájt)

A héten végre megjelent az első magyar nyelvű Google Earth, melynek ötös verzióját már Földnek hívják, részletes bemutatónkat a szoftverről itt olvashatja. Dióhéjban az újítások: bekerült az alkalmazásba egy Óceán nevű réteg, amely Földünk vízzel borított részeinek jelentős részéről tartalmaz domborzati térképet. Emellett például elsüllyedt hajóroncsok helyén lekattintható videókat és fotókat lehet megnézni, de expedíciók, nyomkövetővel felszerelt állatok útvonalát is nyomon lehet követni benne. Egy másik látványos újítás, hogy egy csúszkával egyszerűen vissza lehet tekerni az időt a programban, azaz meg lehet nézni például, hogyan nézett ki ugyanaz a fővárosi utca hét évvel ezelőtt. Az újítások természetesen örvendetesek, de a Föld zsúfoltságával, a tengernyi információval nehéz megbirkózni - a tenger látványosságait például csak az egérrel görgetve lehet megtalálni, nem lehet rájuk keresni név alapján -, remélhetőleg a következő verzióban mindez emészthetőbbé válik majd.

SKYPE 4

Forrás: [origo]
Az ingyenes szoftver letöltése (4 megabájt)

Igazából már a béta verzióval sem tapasztaltunk túl sok problémát, de a héten megjelent a Skype 4.0 végleges kiadása is. Az internettelefon-szoftver készítői szerint az új verzió 400 kbit/s-os sávszélesség mellett már tökéletes minőségű teljes képernyős videohívást tesz lehetővé - ehhez azonban kellően fejlett - így elég drága - webkamerára is szükség van. A hanghívások minőségében eddig sem találtunk kivetnivalót, az új verzióban állítólag ez is jobb lett, viszont kézzelfoghatóbb újítás az átdolgozott, egyszerűsített kezelőfelület.

MAGIX FUNPIX MAKER

Forrás: [origo]
A szoftver demójának letöltése (24 megabájt)

Szinte gyermekien egyszerű, már-már primitívnek mondható eszközökkel kínál lehetőséget digitális fotók vicces manipulálására a Magix Funpix Maker, cserébe legalább használni is pofonegyszerű. A baloldalt lévő ikonok jelzik a kiválasztható effektusokat, amelyeket az egérkurzorral lehet érvényesíteni. A letölthető demó 7 napon át használható, többet valószínűleg nem is érdemel ez a program.

ZOOMIT

Forrás: [origo]

Az ingyenes segédprogram letöltése (130 kilobájt)

Egyszerű, de nagyszerű: így lehet jellemezni a Microsoft aprócska segédprogramját, amely leginkább grafikai feladatok elvégzésekor teheti kényelmesebbé a munkát. A ZoomIt-et alapesetben a Ctrl+1 kombinációval lehet aktiválni (ez átállítható), ezt követően az egérrel kényelmesen lehet a képernyő bármely részét felnagyítani úgy, hogy közben a Start menü a helyén marad. Érintőképernyős számítógépen rajzolásra is használható az alkalmazás.