Még kisebb, még gyorsabb Intel processzorok

Vágólapra másolva!
Tovább miniatürizálja lapkáit az Intel: a társaság dollármilliárdos befektetéssel 32 nanométeres gyártási eljárásra készíti fel üzemeit. Az így készülő lapkák még nagyobb teljesítményre lesznek képesek, energiafogyasztásuk pedig alacsonyabb lesz elődeiknél.
Vágólapra másolva!

A jelenleg boltokban lévő számítógépek zömében 65 és 45 nanométeres eljárással készült lapkák működnek, a csúcsmodellek az utóbbi típusokból kerülnek ki. Az Intel közleménye szerint 2009 és 2010-ben közel nyolcmillió dollárt fektet az új gyártástechnológia bevezetésére. A miniatürizálásnak köszönhetően a cég tovább növelheti processzorainak teljesítményét, és csökkentheti a chipek fogyasztását is. Az új technológiával készült első, egyelőre Westmere kódnévet viselő lapkák várhatóan még az év utolsó negyedévében megjelennek majd a boltokban asztali PC-ben és laptopokban használatos típusokban, jövőre a szerverekbe szánt változatok is megjelennek.

Az Intel közleménye szerint a miniatürizálás azt is lehetővé teszi, hogy olyan processzorokkal jelenjen meg a cég, amelyekre már a monitor meghajtásához szükséges grafikus vezérlőegységet is integrálták, ami különösképpen laptopok esetén optimális mind a teljesítmény, mind pedig az alacsony fogyasztás szempontjából. Az átdolgozott rendszerarchitektúrának köszönhetően az alaplapok felépítése is egyszerűsödhet, és olcsóbbá válhat. A Westmere lapka képességeit emellett olyan utasításkészlettel bővítették, amely a kifejezetten titkosítási műveletek gyors végrehajtását biztosítják, ami például akkor fontos, ha például egy PC-n levő összes adatot biztonságosan kell tárolni.