Nem gyárt többé processzort az AMD

Vágólapra másolva!
Az amerikai lapkagyártó teljes egészében kiszervezte gyártókapacitását az újonnan létrehozott GlobalFoundries nevű cégbe, és a továbbiakban már csak a fejlesztéssel foglalkozik.
Vágólapra másolva!

A vállalat kettéosztását a cég anyagi nehézségei indokolták: az AMD az elmúlt években több milliárd dolláros veszteséget könyvelhetett el, csak 2008 utolsó negyedévében 1,4 milliárdot. A NewFoundry a tervek szerint nem csak az AMD processzorait gyártja majd, hanem más megrendelőkre is számít, de egyelőre nem kötött más céggel megállapodást.

Az új cég létrehozása körülbelül hatmilliárd dolláros tőkebefektetést igényelt az InformationWeek szerint, és az élére az AMD gyártásért felelős alelnöke, Doug Grose áll. A GlobalFoundriest a vállalat jelenlegi székhelyén, Sunnyvale-ben, Kaliforniában jegyezték be, de a cég továbbra is elsősorban a németországi Drezdában végzi majd a gyártást, illetve New York államban nyitnak egy új üzemet.

Korszerűbbre váltanak

Az elemzők szerint ez arra utal, hogy az AMD megerősíti az IBM-mel folytatott technológiai együttműködését, mivel az is a közelben működteti egyik gyárát. A GlobalFoundries új gyárában már a korszerűbb, 32 nanométeres technológiával készülnek majd a lapkák, és a befektetéshez elsősorban az Egyesült Arab Emirátusokból kapott tőkét a cég.

Az átszervezés várhatóan nem oldja meg egykönnyen a lapkagyártó problémáit, mivel jelenleg a processzoripart is recesszió sújtja. A Gartner előrejelzései szerint idén 24 százalékkal zsugorodik majd a piac 2008-hoz képest, és csak 2010-ben indul meg újra a növekedés ebben a szegmensben. Az elemzőcég erre az évre a PC-piac minden eddiginél nagyobb csökkenését prognosztizálja, és a 12 százalékos visszaesés már csak azért sem kedvez az AMD-nek, mert az utóbbi időben a cég elsősorban a számítógépes fejlesztésekre koncentrált.

Nem jött be az ATI felvásárlása

A lapkagyártó a PC-s fronton a grafikus chipeket gyártó ATI felvásárlásával erősített még 2006-ban, de egyelőre ebből is csak vesztesége származott. Az új szerzemény ugyanis 5,4 milliárd dollárjában került a cégnek, de mindeddig csak 3,17 milliárdos veszteséget hozott. Az AMD a profiltisztítás keretében a mobilchipekkel foglalkozó üzletágától is megszabadult, amelyet a szegmensben már egyébként is erős Qualcommnak adott el.

Miközben a számítógépek között egyre inkább az olcsó minigépek, a netbookok a kelendőek, az AMD-nek egyelőre nincs olyan processzora, amely felvehetné a versenyt legnagyobb konkurense, az Intel Atom lapkáival. A nemrégiben bemutatott Athlon Neo NV-40 processzor és a rá épülő Yukon platform például takarékos fogyasztású, de nagyobb kapacitású és emiatt drágább is, mint a jelenleg leginkább kelendő Atom.