DVD-t is ír az új netbook

Vágólapra másolva!
Az Asus legújabb Eee PC-jét már optikai meghajtóval is felszerelte, pedig a DVD-író tipikusan nem szokta a könnyen hordozható netbookok részét képezni.
Vágólapra másolva!

A netbook a számítógépek egy meglehetősen furcsa típusának számít: a hagyományos notebooktól eddig az különböztette meg, hogy 8-10 colos, kicsiny képernyője, rendszerint lassabb, de kis fogyasztású, olcsó processzorral szerelték fel, és nem lehetett CD-t vagy DVD-t helyezni bele.

Ez a trend most úgy tűnik megváltozik, a tajvani Asus új Eee PC-jét, az 1004DN ugyanis DVD-író meghajtóval együtt szállítja majd. Ez a filmek lejátszása mellett többek közt az operációs rendszer telepítését is egyszerűbbé teszi, ehhez a feladathoz eddig többnyire külső, USB-s meghajtót voltak kényelenek használni a netbookok tulajdonosai.

Az 1004DN emellett ExpressCard bővítőhellyel is rendelkezik majd, ebbe akár mobilinternetes modemet vagy tévétuner kártyát lehet behelyezni. A 10 colos, 1024x600 pixeles felbontású, ledes háttérvilágítású LCD-vel szerelt masina a gyártó közlése szerint a 720p felbontású videókat is képes lesz lejátszani, borítása alumíniumból készül majd, tapipadja pedig multitoch, vagyis több ujjal vezérelhető lesz. A közel másfél kilogramm súlyú netbookban az Intel Atom processzor újabb, - ugyancsak 1,6 gigahertzes - N280-as változata működik majd.

Forrás: [origo]

A pontos hardveres specifikáció nem ismert, csúcsmodelljét valószínűleg 2 gigabájt memóriával és 120 gigabájtos merevlemezzel felszerelve lehet majd megrendelni. A minilaptophoz hatcellás akkumulátor jár majd, amelyről megfelelően takarékos üzemmódban, minimális terhelés esetén akár hat órás üzemidőt tud majd biztosítani. Az Asus Eee PC 1004DN megjelenési ideje és ára egyelőre ismeretlen, a CNet informatikai magazin április közepére prognosztizálja a készülék premierjét.