XP-t is használhatnak majd a Windows 7-et vásárlók

Vágólapra másolva!
A BBC beszámolója szerint a Windows 7-et vásárló cégek és magánszemélyek egyaránt legálisan használhatják majd a cég korábbi operációs rendszereit, így a Vistát és az XP-t is.
Vágólapra másolva!

Korábban ez a lehetőség, az ún. downgrade-jog (vagyis az, hogy egy szoftver legfrissebb verziójának birtokában a tulajdonos a korábbi változatok használatára is jogosult a tulajdonos) csak bizonyos licenctípusok esetén volt elérhető. Például a Vista esetében csak a Business és az Ultimate verziókat választó magánfelhasználók, illetve a vállalati előfizetési konstrukciókat választó társaságok voltak jogosultak a 2001-ben kiadott, bár azóta többször is komoly frissítésen átesett XP használatára. Erre többek közt szoftverekkel, hardverekkel való inkompatibilitási problémák esetében lehet szükség.

A BBC beszámolója szerint a Windows 7 esetében a Microsoft olyan licencfeltételekkel árusítja majd az operációs rendszert, amely minden ügyfél számára lehetővé teszi majd a korábbi verziók legális használatát abban az esetben, ha a megvásárolt asztali vagy hordozható PC-re eredetileg Win7-et telepítettek.

Ugyanakkor az öregecske XP használata ellen szól Windows XP általános terméktámogatása 2009 április 14-én megszűnik. Ekkortól - a bővített terméktámogatás keretében - már csak a kritikus biztonsági hibáihoz készít a Microsoft javításokat egészen 2014 áprilisáig. Ugyanakkor ez alatt az idő alatt komolyabb újítások vagy javítócsomagok már nem készülnek majd ehhez az operációs rendszerhez.

A Windows Vistát leváltó új operációs rendszer, a Windows 7 pontos megjelenési idejét még nem jelentette be a Microsoft, ez várhatóan 2009 végén, vagy 2010 elején kerülhet majd a boltokba.