Wakoopa, a szoftverek iWiW-je

Vágólapra másolva!
Állandóan új segédprogramokat próbálgat, szereti bütykölni az operációs rendszert, netán mindig játékokat nyüstöl? Akkor megtaláltuk az önnek való közösségi oldalt. A Wakoopa-n a szoftverek mérkőznek a népszerűségért leginkább a Last.fm internetrádiójához hasonlóan. Ha elég hosszan használja - és van mersze kiadni információkat számítógépéről -, saját számítógéphasználatáról is olyan átfogó analízist kaphat, amely egy kisebb pszichológiai elemzéssel is felér.
Vágólapra másolva!

Az igencsak egyedinek mondható közösségi szájton regisztráció nélkül is lehet böngészni, ám a részletes statisztikák, valamint az "önanalízis" használatához regisztrációt követően le kell tölteni, és telepíteni kell egy Windows és Mac OS X alá elérhető apró, előbbi esetében a Tálcán, az óra mellett megbúvó segédprogramot. Ez utóbbi monitorozza azt, hogy mely szoftvert vagy ismert online szolgáltatást milyen sokszor használ valaki, és ezeket az adatokat továbbítja is az üzemeltetők felé 15 percenként. Mindez bennünket is aggasztott kissé a telepítés előtt, mindenesetre a Wakoopa adatkezelési tájékoztatója elég korrekt, az itt leírtak szerint a felhasználók bármikor törölni tudják a rendszerbe felvitt adataikat, de akár exportálhatják is egy fájlba mindezt, továbbá maguk állíthatják be azt is, hogy mit hajlandóak megosztani a többiekkel.

Nem itt érdemes csajozni

Mint az a fejlesztők blogján publikált statisztikákból is kiderül, nem ez az a közösségi szájt, ahová a csajozás miatt érdemes regisztrálni, a felhasználók 88 százaléka ugyanis hímnemű, az átlagos életkor pedig 27 év. A hazai felhasználási szokásokhoz képest a Wakoopa, ami annak köszönhető, hogy felhasználóinak 41 százaléka amerikai, és csupán 25 százaléka európai, a többiek pedig a világ egyéb térségeiben élnek. Miért érdemes kipróbálni mégis a szájtot? Azért, mert olyan adatokat lehet lekérni róla néhány kattintással, amelyekkel korábban nem nagyon találkozhatott a mezei júzer.

A Wakoopa ikonjára jobb gombbal kattintva a Go to My Profile menüt érdemes kiválasztani, amely egy böngészőablakban nyitja meg a szájtot. Ennek nyitólapján rögtön megtekinthető, hogy a saját programok közül valaki melyik alkalmazást használja a legtöbbet, eddig összesen hányféle szoftvert próbált már ki, de akár programra lebontva is meg lehet tekinteni, hogy mondjuk összesen hány órán át futott a Firefox, vagy a Kalkulátor az előző napon, héten vagy hónapban - ráadásul a lista tisztítása végett külön lehet választani az aktívan használt programokat a jellemzően háttérben futóktól, amilyenek például a vírusirtók.

Forrás: [origo]
A Wakoopa nyitólapja

Mint a cikk jobb felső sarkában látható képen is látszik, a Wakoopa szoftverhasználata alapján elemezni is képes a felhasználót, a használt programok alapján címszavakban összegyűjti, hogy milyen tipikus feladatokat végeznek a gépen. Kollégánkról is megállapította, hogy sokszor szerkeszt szöveget és képeket, rengeteg e-mailt küld és fogad, továbbá segédprogramokat is előrszeretettel használ.

Munka közben is gyűjthet pontokat

Mit jelez a szöveg felett látható vicces figura? A felhasználó besorolását, ugyanis a Wakoopában pontokat is lehet gyűjteni, ezeket felhalmozva pedig olyan előkelő rangokat lehet elnyerni, mint például a szakértő, a nagyúr, a fanatikus vagy a rajongó. Pontokat számtalan módon lehet begyűjteni, többek közt azzal, ha olyan szoftvert próbálunk ki, amelyet még senki nem futtatott a regisztrált felhasználók közül (ez egyébként egyáltalán nem nehéz), netán képernyőképet, leírást töltünk fel a rendszerbe. Emellett a programok bizonyos idejű - 10-1000 órányi - használatát is bónusszal jutalmazzák, valamint azért is pluszpont jár (sajnos), ha valaki meghívja az ismerősét a szájtra, és az beregisztrálja magát.

A lelkesebb felhasználók külön csoportot is hozhatnak létre, közösen növelve a pontok számát: e sorok írásakor már létezett a rendszerben a magyarokat tömörítő Hungary csoport, melynek 15 tagja van. A móka kedvéért az [origo] Szoftverbázisának is létrehoztunk egy csoportot, melybe minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Forrás: [origo]

Kollégánk ezeket a szoftvereket használja a legtöbbet

Mire jó ez az egész?

Eddig nem szóltunk róla, pedig praktikus haszna is lehet a Wakoopának: ha ugyanis rábökünk benne egy szoftver vagy webes szolgáltatás nevére, a többnyire elég részletes ismertető mellett általában egy csomó hasonló programot találunk kilistázva. Ha mondjuk valaki nincs megelégedve zenelejátszó, chatelő vagy épp CD-grabbelő programjával, itt egy csomó olyan alternatívát találhat rájuk, amelyek valószínűleg elég jók is, hiszen sokan használják őket.

Téma alapján is lehet adott célfeladatra való alkalmazásokat keresni a rendszerben, ehhez a megfelelő kategóriaoldalt kell felkeresni, itt aztán dögivel lehet szoftvereket találni. Alapesetben a Wakoopa a webes szolgáltatásokkal vegyesen generálja a listát, de ha valaki csak a PC-n futtatható szoftvereket látná szívesen, az is megoldható, ehhez a szájt logója melletti dobozra kattintva kell kivenni a pipát a Web felirat mellől. Ugyanitt lehet ki és bekapcsolni a maces alkalmazások listázását is. Az üzemeltetők pedig egy meglehetősen pontos képet kaphatnak arról, milyen szoftvereket használnak az emberekm amely a mai világban nem kis értéket képvisel. A Wakoopa ennek ellenére a szoftverek, vagy játékprogramok iránt érdeklődő hobbistáknak is érdemes kipróbálniuk, nekünk nagyon tetszett, egyedül a használati statisztikákat továbbító minikliens telepítésekor borsódzott kicsit a hátunk, de enélkül nem működhetne a szájt sem.