Vágólapra másolva!
Ingyenesen lehet játszani a Sony sokszereplős online szerepjátékát, a Free Realms-et: a programmal kimondottan a játékosok széles spektrumát célozták meg a fejlesztők, nem a harcon van benne a hangsúly, lehet benne cicát nevelni vagy autóversenyezni is. A hét legfontosabb videojátékos hírei mellett egy klassz motorszimulátor és egy szörfös játék demójával várjuk olvasóinkat.
Vágólapra másolva!

Ezen a héten a Sony gyerekeknek szánt sokszereplős online játékát ajánljunk kipróbálásra: a Free Realms szerintünk leginkább a remek Fable-re hasonlít, de ebben a programban rengeteg emberi irányítású szereplővel találkozhatunk a komputervezérelt szereplők mellett, lévén MMORPG-ről van szó. A legismertebb ilyen jellegű játékhoz, a Word of Warcrafthoz képest nagy előnye, hogy alapvetően ingyenes - bár extra szolgáltatásaiért havi 5 dollárt kérnek, illetve lehetséges extra tárgyakat venni a programban pénzért - mindössze ingyenes regisztráció szükséges a használatához. Ezt követően egy csupán néhány megabájtos kliensprogramot kell letölteni és telepíteni a PC-re - igaz, a játék világában barangolva folyamatosan tölti le a virtuális környezetet alkotó fájlokat. A Free Realmset böngészőből lehet elindítani, de minden gond nélkül futtatható teljes képernyőn, így igazából fel sem fog tűnni senkinek, hogy nem egy hagyományos játékprogrammal van dolga.

A PC-n kívül PlayStation 3 konzolra elérhető Free Realms készítői leginkább a humoros játékkal leginkább a tízéves vagy tinédzser korú gyerekeket célozták be, de mi is jól szórakoztunk vele. Egyedüli hátránya, hogy angoltudás szükséges használatához, hiszen gyakran kell más karakterekkel kommunikálni, és utasításaik alapján végrehajtani feladatokat. A játék talán közelebb áll a Nintendo játékaihoz, mint mondjuk a Warcrafthoz, mivel nem feltétlenül kell benne harcolni, lehet házat építeni, logikai játékokat játszani, kisállatokat nevelgetni, vagy épp szocializálódni a többi ember által irányított karakterrel. A játékosok saját maguk szabhatják testre figurájuk kinézetét, és jópofán oldották meg a névgenerátor használatát is - ráadásul a meglévő karakter is bármikor áttranszformálható egy teljesen más lénnyé, és persze csapatokat is lehet alakítani a programban az ismerősökkel. A szülők rémálma lehet viszont, hogy a Free Realmsból cserélgetős kártyajáték is létezik, amelyet ráadásul a játékprogrammal kombinálva is használni lehet - de persze ez sem kötelező.

A HÉT JÁTÉKDEMÓI

SBK-09: SUPERBIKE WORLD CHAMPIOSHIP

A játék demójának letöltése (496 megabájt)

A héten megjelent demók közül a legizgalmasabbnak az SBK-09 superbike-szimulátort találtuk, a játékot a legendás Screamer 2 alkotói készítették. Egy valós fizikai megjelenésre törekedő szimulátorprogramról van szó, amely igen tetszetős grafikával rendelkezik, ráadásul azt is lehet benne állítani, hogy mennyire legyen élethű a szimuláció: persze annál egyszerűbb irányítani a játékot, minél kevésbé az. Mi nem is igazán tudunk belekötni a játékba, az esések, az eső meglehetősen szépen vannak kidolgozva benne, akit kicsit is érdekelnek a kétkerekű versenyjárgányok, annak érdemes egy próbát tennie vele.

WINDSURFING MMX

A játék demójának letöltése (60 megabájt, magyar nyelvű)

Ebben a hőségben kifejezetten üdítő hatású egy szörfszimulátorral játszani, különösen akkor, ha az olyan jól sikerült, mint a Windsurfing MMX. A játék a tengerparton veszi kezdetét, ahol a karakterrel először oda kell menni a szörfdeszkához, a Space-t lenyomva fel kell venni, majd bemenni vele a vízbe. Bár szebben animált vízfröccsenést már láttunk játékban, azért nem rossz ez a játék sem, melyben extra ugrásokat és egyéb kunsztokat kell végrehajtania a játékosnak a hullámok hátán extra pontszámokért.

A HÉT JÁTÉKHÍREI

Június elsején veszi kezdetét a világ legnagyobb játékipari szakkiállítása, az Electronic Entertainment Expo (E3). Az esemény négy napja alatt számtalan új játékot mutatnak majd be, és az év végén, illetve a jövő évben megjelenő játékok többségét kipróbálhatják az oda sereglő újságírók, köztük az [origo] tudósítója is. Az új típusú influenza terjedése ellenére a show nincsen veszélyben, de a betegség mégis hatással lesz a felhozatalra, a japán kiadók és fejlesztőstúdiók közül többen úgy döntöttek, nem utaznak az Egyesült Államokba. Azt is megerősítették, hogy a Game Developers Conference-en forradalmi újdonságként bejelentett, a konzolipart megreformálni készülő OnLive nem lesz jelen a kiállításon, viszont a konkurens Gaikai nevű rendszert kipróbálhatják majd a jelenlévők, így kiderülhet, milyen képminőségre számíthatnak a játékosok az újfajta megoldással.

Az elmúlt években nagy hiány volt az igazán jó autóversenyzős játékokból, a Need for Speed-sorozat gyengélkedésével ez még inkább szembetűnővé vált. A trend megfordulni látszik, idén legalább fél tucatnyi száguldozásra kihegyezett játék verseng majd a gamerek kegyeiért. Az Activision a héten jelentette be, hogy Project Gotham Racing fejlesztésével hírnevet szerzett Bizarre Creations gőzerővel dolgozik a Blur című játékon, amelytől a versenyzős játékok megújulását várja a kiadó. A valós helyszíneken - mint például San Franciscóban, Los Angelesben és Barcelonában - zajló küzdelmek során nem csak a vezetési képességre, de a járgányokra szerelt, az ellenfelek hatástalanítására alkalmas eszközökre is támaszkodhatnak majd a játékosok. Akciódús jelenetek, hajmeresztő ugratók és cseles alternatív útvonalak gondoskodnak majd az izgalmakról.


Vérre menő küzdelem autókkal: Blur

Egy másik újdonság, a FUEL egyediségét az adja, hogy a fejlesztők a szabadon bejárható, játékban valaha látott legnagyobb - méretével Guinness rekordot felállító - területet semmilyen mesterségesen generált határvonallal sem akarják korlátozni, így a versenyek során a legkülönfélébb két-, és négykerekű járgányokkal száguldozó játékosok valóban arra mehetnek, amerre csak akarnak, természetesen szem előtt tartva az adott versenyben kitűzött célt. A bejárható terület méretéről csak annyit árultak el, hogy több órába telhet, ha valaki megpróbál eljutni egyik sarkától a másikig, ezt a maximális szabadságot garantáló játékmódban ki is lehet majd próbálni. A konzolos változatok június 5-én, a PC-s verzió valamivel később jelenik meg, egyelőre nem tudni, pontosan mikor, de várhatóan még a nyár folyamán.


Világrekord méretű terepet lehet majd bejárni a FUEL-ban

A Need for Speed idén két új epizóddal is jelentkezik, a komolyabb hardverrel rendelkező konzolokra, illetve PC-re érkező, élethű szimulációra képes Shift mellett a Nintendo konzoljaira megjelenő, kocajátékosoknak szánt Nitro is az őszi-téli szezon kellős közepén próbál majd robbantani. A játékban brutális sebességre képes izomautókkal versenghetnek az arra fogékonyak, mindehhez tíz újszerű játékmód áll majd a rendelkezésükre. A hősies vezetésnek keresztelt módban például nem a legjobb helyezés megszerzése a cél, az nyer, aki a leglátványosabb kaszkadőrelemekkel, kétkerekezéssel és egyéb trükkökkel tudja feldobni a vezetési stílusát. A Wii-s verzió természetesen támogatni fogja a vezérlőre csatlakoztatható, precízebb irányítást biztosító MotionPlus kiegészítőt is.


A Need for Speed Nitro bemutatója: vajon így néz majd ki?

A versengés rajongói mellett a horror-játékok kedvelői sem voltak elkényeztetve túlzottan az elmúlt pár évben. Az évtizedes múltra visszatekintő Aliens vs Predator sorozat legújabb részében sem változik a lényeg: a gamerek három kampány közül választhatnak, az elsőben tengerészgyalogosként, a másodikban a Nyolcadik utas: a Halál című filmben megismert alienként, a harmadikban pedig a Predátor bőrébe bújva kell helytállni. A három faj egy távoli bányászkolónián csap össze, a fejlesztők ígérete szerint a játék az új technológiák, korszerű grafika felhasználása mellett leginkább a sosem tapasztalt, csontig hatoló félelemmel hódítja meg a gyanútlan áldozatokat, azaz a vásárlókat.


A Predátor és az Alienek is újra rémisztgetnek majd

A vadnyugati kalandokra kiéhezett játékosok idén két címmel számolhatnak, mindkettő egy-egy sikeres játék folytatása. A Grand Theft Auto-sorozat alkotóinak Red Dead Redemption című eposza mellett a lengyel Techland csapat Call of Juarez: Bound in Blood című játéka kényezteti majd az év végén a rajongókat. Az utóbbi egy filmszerű élményt kínáló egyjátékos kampányt, és ami még fontosabb, valóban újszerű többjátékos módokat tartalmaz majd. A fejlesztők úgy gondolták, a hasonló játékok nem igazán kedveznek az újoncoknak, ezért az esélyek kiegyensúlyozásának érdekében bevezetik a fejpénzt. A Bound in Blood-ban nem a legtöbb játékossal végző játékos lesz a küzdelmek nyertese, hanem az, aki a legtöbb fejpénzt gyűjti be. A profi játékosok legyilkolásáért több, a kezdő, kevésbé tapasztalt játékosok megöléséért kevesebb fejpénz jár, ezáltal a kezdők egy-két profi leszedésével esetleg több pénzt gyűjthetnek, mint egy profi akár egy tucatnyi kezdő lemészárlásáért.


Call of Juarez: lövöldözés a vadnyugaton

A héten nem csak jó hírek érkeztek, többek között kiderült, hogy a Red Faction Guerilla PC-s változata az előzetes tervekkel ellentétben mégsem a konzolos verziókkal egyszerre jelenik meg, így június eleje helyett csak valamikor augusztusban kezdhetik meg a PC-s játékosok a jövőbeli Mars épületeinek porig rombolását. Az új Terminátor film alapján készült videojáték ugyan megjelent időben, de valamikor a gyártás során jókora porszem került a fogaskerekek közé: a boltokban megvásárolható változatot egy hiba miatt gyakorlatilag nem lehet telepíteni. A kiadó emiatt elrendelte a játék visszavonását, az újabb gyártmány szállításának idejéről még nem érkezett információ. A konzolos verziók működnek, de a reakciók nem túl biztatóak, négy órás játékidőről valamint harmincnyolc másodperc alatt végigjátszható pályákról számoltak be az első vásárlók. A hét legkellemetlenebb meglepetése mégis az Electronic Arts céget érte, az idei év egyik legnagyobb sikervárományosának tartott The Sims 3 csak június másodikán jelenik meg, de a játék kiszivárgott változata lassan egy hete elérhető a fájlcserélőkön.


inFamous: az év egyik legdögösebb játéka

A PlayStation 3 idei felhozatala nagyon erősnek tűnik, ezt bizonyítja a nemrégiben megjelent Killzone 2, illetve a május 29-én boltokba kerülő inFamous is. A szuperhősős, GTA-szerű játékot az tesztelőnk alapos vizsgálatnak vetette alá, és az egiyk legobb PS3 címnek találta. Egy terrortámadás következtében csupán romhalmaz marad az egykoron virágzó városból. az utcákat éhezők és sebesültek lepik el az utcákat. A kormány a fertőzés veszélyétől tartva és a hirtelen megnövekvő bűnözés miatt karantént rendel el. A támadás hatására szuperképességekkel gazdagodó főhősnek ebben a világban kell boldogulnia. Feladatát nehezíti, hogy a városlakók és a hatóság is a játékos által irányított szereplőt okolja a katasztrófáért. A hatalmas bejárható területen való túlélés próbálra teszi a főhős akrobatikus képességeit is. Minden egyes fa, oszlop, épület könnyedén megmászható, nincs leküzdhetetlen akadály a játékos előt. A rengeteg, ráadásul valóban változatos fő-, és mellékküldetések során az események egyre bonyolultabb láncolata bontakozik ki, és egyre zavarosabbá válik, hogy kik állnak a jó oldalon, vagy hogy egyáltalán melyik is lehet a jó oldal. A játék során morális döntéseket kell meghozni, ezektől függ, hogy a játékosok híres hősként, vagy a címben is jelzett hírhedt bűnözőként fejezik be a kalandozást.

AKCIÓSAN MEGVEHETŐ JÁTÉKOK

A héten megjelent címek közül főleg a klasszikus kalandjátékra kiéhezett gamerek járnak jól: nekik a Sherlock Holmes versus Jack the Ripper című, az ismert nyomozó és Hasfelmetsző Jack küzdelmét megörökítő játékot érdemes szemügyre venniük, ezt 2990 forintos áron lehet beszerezni a hazai boltokban. A Steam online játékbolt heti ajánlatai közül a számtalan új tartalommal frissített Team Fortress 2-höz kapcsolódik a legizgalmasabb lehetőség, a játékot a hétvégén ingyen lehet játszani és 50 százalékos árengedménnyel meg is lehet megvásárolni. Azoknak, akik még nem próbálták, és szeretnének egy kiemelkedő minőségű többjátékos anyaggal játszani, mindenképpen kihagyhatatlan ajánlat.