Vágólapra másolva!
Csődvédelmet kért az olcsó Macintosh klónokat gyártó Psystar. A védelem alatt az Apple által indított copyright perek sem folytatódhatnak az eladósodott gyártó ellen - adta hírül a CNet.
Vágólapra másolva!

A Psystar 250 ezer dolláros, azaz ötvenmillió forintos adósságot halmozott fel az elmúlt évben. A klóngyártó a gazdaság gyenge állapotát okolja szerencsétlen helyzetéért a kérelemben. A cég szerint a válság azzal is járt, hogy a hitelezők szigorítottak feltételeiken, hamarabb szeretnék visszakapni pénzüket. A gazdaság mellett partnereit is okolja a Psystar, a hivatalos dokumentum szerint a drágább alkatrészárak is felelősek azért, hogy az eladott gépek után nem keletkezett elég profit.

A csődvédelmi eljárás során ideiglenesen felfüggesztik az Apple által a Psystar ellen indított copyright perét is. A jelenleg a bíróság előtt álló per akkor folytatódhat, amint a pénzügyi eljárás véget ér. Az események során fény derül arra a több mint egy éves rejtélyre is, hogy kik hiteleztek az Apple-t megtámadó számítógépes cégnek. Az olcsó, teljesen Mac-kompatibilis gépeket ígérő Psystar 2008 áprilisában jelent meg a piacon Open Computernek elnevezett gépével, az Apple pedig júliusban indított pert a cég ellen.

Erős gépek, nem Apple árakon

A Psystar gépei alapiépítés szerint 2,5 gigahertzes kétmagos Intel processzort, 2 gigabájt memóriát és 500 gigabájt merevlemezt tartalmaznak. Az alapértelmezett videokártya a GeForce 9400GT, de némi felárért eggyel jobb grafikus kártyát is vehet gépébe a vásárló. Már a legolcsóbb gép 599 dolláros - azaz 120 ezer forintos - árában is benne foglaltatik a Mac OS X Leopard operációs rendszer ára is. A cég legdrágább masinája már 1500 dollár, ám ebben már az Intel brutális teljesítményű i7-es proceszora dolgozik, ami a Mac Pro-t is hajtja. A csúcsgép hátránya, hogy a webbolt tanulsága szerint az OS X futtatása nem támogatott az Open7 fantázianevű masinán.

Az Apple árai szinte kínálják magukat az összehasonlításra. 599 dollárért csak a legkisebb, egyáltalán nem bővíthető vagy fejleszthető Mac Minit vásárolhatja meg az érdeklődő. A cég erőgépeinek számító négymagos processzorral szerelt Mac Prók pedig 2500 dollárnál kezdődnek.

Egyre több a klóngyártó

Az Apple magas árai és a gépek iránti vágyakozás számos PC-s cégnek adott ötleteket. Az ameriakai Psystar és a német PearC mellett májustól már egy orosz cég, a RussianMac is megkísérli elhódítani a kispénzű, de Mac-re vágyakozó felhasználókat az Apple-től. Az új versenyző, társaihoz hasonlóan, arra hivatkozott, hogy terméke nem sérti az Apple végfelhasználói szerződését, amely azonban kiköti, hogy a Mac OS X-et csak Apple gyártmányú gépekre lehet telepíteni. A RussianPC weboldalán összesen nyolcféle masinát kínálnak megvételre, ezek közül a Minibook fantázianevű laptop 120 ezer forintnak, a Pro nevű asztali gép csúcsmodelljét pedig 150 ezer forintnak megfelelő rubelért.