Vágólapra másolva!
A Via kisfogyasztású Nano processzorával szerelt nettopot jelentett be a Shuttle. Az elegáns, apró PC-ket gyártó cég a remek teljesítmény-fogyasztás arány miatt döntött az Intel Atom processzorával versengő lapka mellett.
Vágólapra másolva!

A Nano processzor rendkívül kevés energiát igényel, ráadásul hőből is keveset termel, így a Shuttle mérnökei passzív hűtéssel szerelhették fel a gépet. A cég szerint a Via Nanóval érkező Shuttle XS29F mind a böngészőt igénylő feladatok elvégzésében, mint a médiafájlok lejátszásában jól szerepel, igazi nappaliba való számítógép. Richard Brown, a Shuttle igazgatóhelyettese szerint a Via processzorát a jó teljesítmény és az energiatakarékos működés közti egyensúlt keresve tervezték meg. A masina működéséhez csak ötven wattra van szüksége, amivel manapság még egy laptop sem éri be.

A zúgó ventilátorok nélküli gépben a Via Nano U1700 processzor és a chipgyártó VX800 típusszámú médiaprocesszora fog dolgozni. A cég információs lapja szerint a központi lapka egy gigahertz körüli órajelen üzemel és üresjáratban csupán 200 milliwatt energiára van szüksége. A kicsi PC-n hagyományos VGA-csatlakozó és DVI-port lesz, a fejlettebb csatolókra vágyók kénytelenek lesznek komolyabb gépet vásárolni.

Memóriából jóval többet kezel a Via architektúrára épülő gép, mint amire az Intel Atom processzorával szerelt számítógépek képesek. A Shuttle mini-PC-jét akár négy gigabájt rammal is meg lehet majd tömni. A merevlemez a többi netbookhoz és nettophoz hasonlóan SATA-n csatlakozik majd. A passzív hűtésű XS29F az ígéretek szerint még a Shuttle-től megszokott apró gépeknél is kisebb lesz. A cég egyelőre nem jelentette be, hogy pontosan mikor kerül a boltok polcaira az új masina, vagy hogy mennyibe fog kerülni a nettop gép. A várakozások szerint az Asus hasonló kategóriás nettopjával akar versenyezni a gyártó, így a Shuttle mini-PC árát is az Eee Box 78 ezer forintos árahoz igazítják.