Október 22-én debütál az új Windows

Vágólapra másolva!
Október 22-én érkezik a Microsoft legújabb operációs rendszere a Windows 7. Az iskolakezdés előtti nagy számítógépvásárlási hullámról így lemarad a cég, ám karácsonyra már bárki vehet Windows 7-es számítógépet - adta hírül a Bloomberg. 
Vágólapra másolva!

Arról, hogy a Windows Vista utódjául szánt operációs rendszer októberben kerül majd a boltokba, már jó ideje terjednek a pletykák, ám a fent említett dátumot ezúttal a szoftvercég rangidős alelnöke, Bill Veghte is megerősítette egy interjúban. Az új rendszerrel a cég nem csak a Windows Vista által okozott csorbát próbálja kiküszöbölni, hanem a remek eladásokat produkáló, olcsó, Windows XP-vel szállított netbookok miatti bevételkiesést is orvosolná. A Microsoft május végén hozta nyilvánosságra, hogy mely paramétereknek megfelelő gépekre lehet a Windows 7 netbook verzióját vásárolni. Az egymagos, két gigahertzes sebességet meg nem haladó processzorral szerelt, maximum két gigabájtnyi memóriát és 10,2 hüvelyknél nem nagyobb kijelzőt tartalmazó laptopokra kerülhet olcsó Windows.

A tervek szerint az új operációs rendszer fejlesztése júliusban befejeződik, ezt követően megkezdődhet a telepítő-DVD-k gyártása, illetve ekkor már a számítógépgyártó cégek is hozzáférnek majd az új Windows végleges változatához, hogy előkészíthessék annak futtatására saját modelleiket. Ugyanakkor a Microsoft még nem hozta nyilvánosságra azt, hogy a Windows 7 különböző verzió mennyibe fognak kerülni.

Hat verzió készül, hárommal fogunk találkozni

A Win7-ből egyébként összesen hatféle verziót gyártanak majd, ám a hazai végfelhasználók csupán három fő verziójával találkozhatnak majd: a Home Premiummal, a céges hálózatokban használatos funkciókat (illetve a Windows XP-emulátort is) tartalmazó Professionallel, illetve a gyakorlatilag minden extrát tartalmazó Ultimate verzióval. A Windows Vistához hasonlóan a Windows 7 megjelenése kapcsán is számítani lehet olyan akciókra, amelynek keretében az új vistás PC-t megvásárlók olcsóbban, vagy akár ingyen válthatnak az újabb operációs rendszerre.

A Windows 7-ből bárki által kipróbálható, ingyenesen letölthető tesztverziókat is kiadott a Microsoft, ezeket mi is kipróbáltuk: a megújult Tálca elnyerte tetszésünket, a rendszer indulását viszont lomhának találtuk. Részletes benyomásainkat itt olvashatja el.

A múlt héten portálunk a Microsofttal közös fotópályázatot is indított, melynek keretében saját készítésű háttérképeket várunk olvasóinktól. A zsűri előtt legjobban szereplő felvételeket a Windows 7 magyar verziójában elérhető online háttérképtárba is bekerülnek majd, az [origo] különdíjasait pedig a Szoftverbázison fogjuk publikálni, s a beküldők számos értékes nyereménnyel is gazdagodnak majd.