Egyre több sérülést okoznak a számítógépek

Vágólapra másolva!
Rájuk esik a monitor, elesnek a vezetékekben, beverik vagy megrándítják valamijüket a számítógép mellett a felhasználók, méghozzá egyre nagyobb számban - derül ki egy amerikai orvosi tanulmányból. A legtöbb esetben ráadásul kisgyerekek a balesetek sérültjei.
Vágólapra másolva!

1994 és 2006 között 78 ezer sérültet láttak el amerikai kórházakban, a balesetek 93 százaléka otthon történt. A vizsgált tizenhárom éves időszakban a sérülések száma 732 százalékkal nőtt, miközben az otthoni számítógépek száma csupán 309 százalékkal - olvasható az American Journal of Preventive Medicine című folyóiratban megjelent tanulmányban.

A legtipikusabb esetben a felhasználók belebotlanak valamelyik eszközbe, beverik valamijüket, elesnek a kábelben, átesnek vagy megbotlanak a gépben, vagy rájuk zuhan a PC vagy a monitor, de gyakoriak az izomrándulások is. A lezuhanó számítógépes eszközök közül a monitorok okozzák a sérülések legnagyobb részét, a legtöbbet, az esetek 37,1 százalékát 2003-ban. Ahogy a nehéz CRT-képernyőket felváltották a lapos, folyadékkristályos kijelzők, 2006-ra ez az arány már csak 25,1 százalék volt.

A legtöbb balesetet ráadásul a gyerekek, mégpedig az ötévesnél fiatalabbak szenvedték el. A két leggyakoribb eset ebben a korosztályban a vezetékekben való megbotlás, vagy az, hogy - akár ennek következményeként - a számítógép rázuhan a kicsikre. Az esetek háromnegyedében ezek a balesetek fejsérüléseket okoznak a gyerekeknél.

Lara McKenzie kutatásvezető elmondta, a jövőben is szükség van a számítógéppel kapcsolatos sérülések kutatására, mivel ezek az eszközök egyre inkább a mindennapjaink részévé válnak. Szerinte ahhoz, hogy a háztartások biztonságát ezen a területen növelni lehessen, több információra lenne szükség a használt számítógépek és kapcsolódó eszközök típusával kapcsolatban, és arról, a lakásban hol, milyen berendezési tárgyakon, hogyan vannak elhelyezve. Nagyobb erőfeszítést igényel az is, hogy a baleseteket - különösen a kisebb gyerekekkel előforduló sérüléseket - megelőzzük. Minél elterjedtebbek lesznek az otthoni számítógépek, annál inkább növekszik az ebből eredő balesetek száma - hangoztatta.