Az olajfúró tornyot is feltörheti a hacker

Vágólapra másolva!
Feltörhetőek a távolról vezérelt olafjúró tornyok egy biztonsági szervezet jelentése szerint. A személyzet biztonsága és a környezeti károk elkerülése végett órási javításokat végeztek az olajcégek, ám számítógépes biztonság terén csapnivalóak - írja a Science Daily.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb veszély az integrált üzemeltetés nevű eljárásban rejlik, ami során a parton tartózkodó munkások távolról bejelentkezve működtetik az olajfúró tornyokat. A parton elhelyezett és a tornyon működő rendszerek közti kommunikáció nyitva áll a támadók előtt - írja az SINTEF nevű skandináv kutatószervezet jelentése.

A kutatók által megkérdezett iparági szakemberek szerint az elmúlt években emelkedett a biztonsági incidensek száma. A legrosszabb, ami történhet, hogy egy hacker betör a rendszerbe és átveszi a teljes torony felett az irányítást - mondata Martin Gilje Jaatun, a SINTEF kutatója. Szerencsére ilyen még nem történt - folytatta a szakember - de hallottunk néhány esetről, amelyeknek súlyos következményei lehettek volna. Olyan vírustámadások történek például, amik az torony elektromos berendezéseinek üzembiztonságát sodorták veszélybe.

Az olajfúró platformok menedzserei eddig meg tudtak birkózni minden a tornyon történő esettel, ám az aktuális trendek az ember nélküli, robotok által működtetett létesítmények felé mutatnak. Egy ilyen platformon pedig az elektromos berendezések nagyobb veszélyben vannak. Az interjúk során kiderült, hogy nincsenek kidolgozott tervek arra az esetre, ha számítógépes betörés történik. Néhány megkérdezett még abban is kételkedett, hogy a valós incidensek nyomán tanulni és változtatni tudna az iparág.