Nem lesz benne az Internet Explorer a Windows 7-ben

Vágólapra másolva!
A Microsoft amerikai szoftvergyártó cég bejelentette csütörtökön, hogy Európában az Internet Explorer webböngésző nélkül dobja piacra a Windows operációs rendszer legújabb változatát.
Vágólapra másolva!

A bejelentés nem sokkal azelőtt történt, hogy az Európai Bizottság eldönti: helytálló-e az uniós versenyügyi hivatal idén januári megállapítása, miszerint a Microsoft sérti a versenyt azzal, hogy a Windowst a saját keresőprogramjával együtt, utóbbit az előbbibe integrálva értékesíti. A versenyügyi biztos szerint ugyanis a Microsoft visszaél uralkodó piaci helyzetével, versenyelőnyre tesz szert a többi böngészőgyártóval szemben.

A Microsoft eddig azt állította, hogy nem tudja leválasztani az Internet Explorert az operációs rendszerről, most azonban közölte, hogy a Windows 7 idén október 22-re tervezett piacra dobásakor Európában a böngésző nélkül jelenik meg a termék.

Dave Heiner, a Microsoft főtanácsadó-helyettese elmondta azonban, hogy az operációs rendszert és a böngészőt mind a számítógép-gyártók, mind a felhasználók könnyű szerrel tudják majd telepíteni.

Mindazonáltal a versenyügyi hivatal korábban azt ajánlotta a Microsoftnak, hogy a Windowsba legyen beépítve a választási a lehetőség az Internet Explorer és annak rivális böngészői között. Éppen emiatt a Microsoft csütörtöki bejelentésére az Európai Bizottság szkeptikusan reagált. Mint közleményükben írták, nem azt ajánlották a Microsoftnak, hogy ha versenyellenesnek bizonyul az eljárása, akkor a böngésző nélkül dobja piacra a Windowst, hanem azt, hogy a felhasználóknak lehetőséget kell biztosítani a választásra a keresőszoftverek közül. "A Microsoft ily módon nem több választási lehetőséget adott, hanem éppen hogy kevesebbet" - olvasható a bizottság közleményében.

A bizottság továbbra is vizsgálja, hogy a Microsoft versenytörvényt sértett-e korábban az Internet Explorer Windowsba integrálásával, és ha igen, akkor milyen szankciókat hozzon ellene. Lehetséges, hogy kötelezni fogja a céget arra, hogy a Windows 7 tartalmazza a rivális keresőket is, amit a Microsoft eddig elutasított.