Smartbook: takarékos, de nem fut rajta a Windows

Vágólapra másolva!
Tucatjával mutatták be a tajpeji Computex kiállításon a Google Android operációs rendszerét futtató, mobil processzorokkal felszerelt smartbookokat. A Gartner piackutató cég szerint a csekélyebb fogyasztású lapkakészletek és az Android alkotta páros a windowsos netbookok alternatívája lehet - adta hírül a PC World.
Vágólapra másolva!

A piackutató szakermberei szerint a PC-gyártók nem érzik még teljesen késznek arra az Androidot, hogy netbookokhoz hasonló eszközökön működjön, azonban a kísérletezés már zajlik, a tapasztalatok pedig kedvezőek. Az újfajta kütyüknek már nevet is találtak: smartbooknak hívják őket. "Amikor működött az Android, azt vettük észre, hogy a felhasználói felület nagyon fürge. Gyorsabb, mint az Atom-on futó Windows 7 esetében" - írta tapasztalatairól a Gartner két kutatója.

Az okostelefon (smartphone) és a netbook szó összevonásával képzett név olyan kütyüket rejt, amik az olcsó, kis laptopokhoz hasonlóan épülnek fel, ám a felsőkategóriás mobiltelefonokban alkalmazott processzor hajtja őket. A Computexen bemutatott készülékekben a Qualcomm Snapdragon márkanevű 1 gigahertzes ARM architektúrájú processzoraitól kezdve egészen a MIPS által készített lapkakészletekig lenyűgözően sokféle központi egység volt megtalálható.

Nem lesz Windows a smartbookra

A laptopokban eddig el nem terjedt lapkakészleteknek egy fontos közös jellemzőjük van: nem fut rajtuk sem az Windows XP, sem a Vista, sem pedig az októberben megjelenő Windows 7. Ráadásul a Microsoft azt is közölte a sajtóval, hogy nem tervezi készülő új operációs rendszerét lefordítani ARM készülékekre, sőt a Windows Mobile-t sem próbálja ki a smartbookokon. A cég érvei szerint a félig okostelefon, félig netbook készülékek még nem állták ki a piac próbáját. A pálya tehát nyitva van a Google előtt, ami még nem nyilatkozott arről, hogy az okostelefonokon túl mik a tervei operációs rendszerével.

Bár a processzortípus és a használt operációs rendszer többnyire csak a geekeket érdekli, a smartbookok az átlagos felhasználó számára is tartogatnak hasznos funkciókat. A Snapdragon processzor fogyasztása sokkal alacsonyabb a Intel Atom magjainál, sőt hűtésből is jóval kevesebbet igényel. Így lehetséges, hogy az Asus által bemutatott 1 gigahertzes ARM magos smartbookból nyolc órányi üzemidőt tudtak kisajtolni a legkisebb háromcellás akkumulátorral is.