Vágólapra másolva!
Végre elkészült a VLC Player végleges változata, emellett ingyenes rendszerelemzőt, profibb webalkalmazások futtatására alkalmas Silverlight technológiát, okosabb Windows-naptárt, és a böngészést biztonságosabbá tevő virtuális homokozót kínálunk letöltésre ezen a héten.
Vágólapra másolva!

VLC 1.0.0

Forrás: [origo]
A VLC médialejátszó letöltése (17 megabájt, magyar nyelvű)

Több mint nyolc évet kellett várni rá, de megjelent a remek médialejátszó szoftver, a VLC 1.0-s verziója. A programot már a korábbi években is azért kedveltük, mert gyakorlatilag minden neten előforduló zene- vagy videofájlt, valamint DVD-t is képes lejátszani, de online rádiókat is lehet hallgatni segítségével. Ezen kívül ezernyi extra funkciója van, egy sor új, a korábbinál hatékonyabban működő HD-s dekódoló is került bele, támogatja a képkockánkénti léptetést, gyorsabban működik, és számos hibáját is orvosolták - így például két monitoron is hiba nélkül üzemel. A szoftver történetéről korábbi cikkünket olvashat részletesebben.

FRESH DIAGNOSE

Forrás: [origo]

Az ingyenes segédprogram letöltése (2 megabájt)

Ez az ingyenes segédprogram akkor jöhet jól, ha szereléskor, vagy a PC bővítésekor szükség van valamilyen olyan paraméter ismeretére, amelyet az operációs rendszer alapból nem jelez ki, ilyen lehet például az, hogy van-e szabad memóriahely a gépben, vagy milyen típusú az alaplap. Ezen felül a program a bal oldali menüjében elérhető a Benchmark feliratra kattintva a PC részegységeinek teljesítménytesztelését végző modul (ez például két gép összehasonlításakor jöhet jól, vagy a masina leglassabb keresztmetszetének feltérképezésében nyújthat segítséget). Hétköznapi felhasználók is hasznát vehetik továbbá a Traces menüpontnak, amelyben a Windowsból lehet eltüntetni a rendszer használatának nyomait: a felkeresett honlapok, megnyitott fájlok, begépelt parancsok, de akár a valaha csatlakoztatott eszközök listáját is törölni lehet innen.

SANDBOXIE
Forrás: [origo]
Az otthoni használatra ingyenes segédprogram letöltése (570 kilobájt)

A Sandboxie segítségével az internetezés veszélyeit lehet csökkenteni, ami kiemelten például szexoldalak, warezszájtok felkeresésekor fenyegethetik a felhasználót. Az alkalmazás hasonló szolgáltatásokat kínál, mint a Windows Vista, amely a rendszer egy izolált részében képes futtatni az Internet Explorer böngészőt, ezáltal gátat képezve a kártevők jelentős részének, amelyek így nem nyerhetnek hozzáférést a virtuális "ketrecen" kívül eső adatokhoz, programokhoz. A Sandboxie-val ez XP alatt is elérhetővé válik, ráadásul nem csak az Internet Explorert, de a Firefoxot vagy más browsert is védetté lehet tenni segítségével - bizonyos szoftverekkel persze nem működik, ezek listája itt olvasható. Használatáról angolul ezen a linken lehet olvasni, dióhéjban a lényeg: az alkalmazás telepítése után a Tálcán megjelent ikonból hívható elő. A fenti főképernyőre az Intézőből lehet egérrel átvinni a programok indítófájljait, majd ha a nevükre kattintunk a Sandboxie-ban, akkor azok védett módban indulnak el. A Tálca-ikonra jobb gombbal kattinva az alapértelmezett böngésző egy kattintással indítható "homokozó-módban", és olyan opció is választható, amely után minden szoftver ilyen elven indul el. Ha kilépünk a Sandboxie-ból, minden a szokásos módon futtatható, és a programot is bármikor uninstallálni lehet.

POPUP CALENDAR LITE

Forrás: [origo]
Az ingyenes segédprogram letöltése (424 kilobájt)

Ez az ingyenes segédprogram okosabb a Windows saját, beépített napjánál, és a Tálca ikonjában jelenik meg, ahonnan egy kattintással csalogatható elő. Extrái közé csupán a különböző dátumtípusok, illetve az állítható betűméret tartozik, emellett egy adott napra klikkelve jobb gombbal a vágólapra is lehet másolni belőle kényelmesen az adott dátumot.

SILVERLIGHT 3

Forrás: [origo]

Az ingyenes segédprogram letöltése (5 megabájt)

Mi az a Silverlight? A talán többek által ismert Adobe Flashhez hasonló technológia, amely lehetővé teszi weboldalakba ágyazott alkalmazások - például videolejátszók, játékok, képnézegetők vagy egyéb programok - elkészítését. Bár még nem olyan elterjedt, mint a Flash, egyre több weboldalon használják főként multimédiás tartalmak megjelenítésére. Legújabb 3.0-s változata számos újdonságot hoz, egyebek mellett 3D-gyorsítás alkalmazásának lehetőségét, webes videók hatékonyabb lejátszását, és már böngésző nélkül, offline módban is használható programokat is lehet készíteni benne. Az amerikai NBC csatorna például HD-felbontásban fogja a Silverlight felhasználásával sugározni a téli olimpiát a weben. A platformban készült alkalmazásokat itt lehet megtekinteni, telepíteni pedig böngészőből és a fent linkelt letölthető fájlból is lehet.

A HÉT LEGJOBB JÁTÉKAI

http://www.youtube.com/v/TfRWb5uo9y4&color1=0xb1b1b1&color2=0xcfcfcf&hl=en&feature=player_embedded&fs=1

Itt olvashatja el heti játékösszefoglalónkat

Ha benzin van, minden van, ez a fő tanulsága a PC-re frissen megjelent, egyhatod Magyarországnyi versenypályát tartalmazó Fuel-nak. A versenyzős játék demója mellett kalózkodásra szólítjuk olvasóinkat a megújuló Monkey Islanddel, valamint remek akciókat ajánlunk a hétvégét a Balaton Sound helyett a gépterem vagy a nappali magányában töltő gamereknek. Heti ingyenjátékunk, a Gum Drop pedig azoknak szól, akik csak egy-két tízperces meccset szeretnének lejátszani egy vicces űrszimulátorral.