Letöltés: heti ingyenjáték és demók

Vágólapra másolva!
Ha benzin van, minden van, ez a fő tanulsága a PC-re frissen megjelent, egyhatod Magyarországnyi versenypályát tartalmazó Fuel-nek. A versenyzős játék demója mellett kalózkodásra szólítjuk olvasóinkat a megújuló Monkey Islanddel, valamint remek akciókat ajánlunk a hétvégét a Balaton Sound helyett a gépterem vagy a nappali magányában töltő gamereknek. Heti ingyenjátékunk pedig azoknak szól, akik csak egy-két tízperces meccset szeretnének lejátszani egy vicces űrszimulátorral.
Vágólapra másolva!

Az Alien filmek óta tudjuk, hogy mindig a teherszállító és a bányászűrhajók keverednek a legfurcsább kalandokba, és ez igaz az ingyenes Gum Drop-ot letöltő reménybeli pilótákra is. Az első pályán a játékos még csak egy egy hatalmas, a hajónál is nagyobb pörölyt vonszol maga után vonósugáron, hogy azzal zúzza szét az értékes anyagokat rejtő aszteroidákat. A különböző irányokba szétszálló ásványokat aztán vonósugárra kell venni, és be kell vonszolni a velünk érkező űrbázisra. Az űrben szálldosó tárgyak fizikája, a gyorsuló kalapács mozgása miatt már a gyűjtögetős rész is izgalmas, a második pályával azonban megérkeznek a bázis elpusztítására hajtó ellenségek is, akiket szintén a találó módon S.M.A.S.H.-nek nevezett űrkalapáccsal kell szétütni.

A bázis által bedarált nyersanyagokért cserébe különböző extrákat kap a játékos, amiket szintén erőtérrel lehet a masinához láncolni. A kiegészítők között akad egyszerű aknarakó robot vagy rakétákat szóró drón is, de saját gravitációt kifejtő, az űrszemetet magához vonzó csodatárgyat is találhat a játékos. A Gum Drop kezelése gyorsan elsajátítható, bátran ajánljuk az űrben zajló események iránt érdeklődő fiatal gamereknek is, fél-egy órára pedig akár a felnőtteket is képes lekötni a program. A szoftver futtatásához a .NET 3.0-s futtatókörnyezet, valamint a Microsoft játékfejlesztőknek szánt XNA környezetének 3.0-ás verziója szükséges.

Próbakörre elvihető: játékdemók

TALES OF MONKEY ISLAND

Új életre kel a Telltale Games kezei között George Lucas játékcégének legendás sorozata, a Monkey Island. Az öt epizódon keresztül tartó kaland legelső része a napokban jelent meg Tales of Monkey Island néven. A demó sajnos csak öt-tízpercnyi kalandot tesz lehetővé, ez épp csak arra elég, hogy a Monkey Island sorozat rajongói meggyőződhessenek arról, legyilkolta-e a kultsorozat atmoszféráját az új fejlesztő, vagy képes volt felnőni a feladathoz.

A játék története szerint az Escape from Monkey Island résszel végleg révbe érő Guybrush Threepwod egyszerre szakad el feleségétől, változtatja örök ellenségét, LeChuckot élőhalottból újra élővé és szenved hajótörést. A peches kalóz ráadásul még át is vesz valamit ellenfelének gonoszságából, egyik keze zöld derengésbe borul, és a hajótöröttet megmentő helyi kalóz inzultálásába kezd. Akit érdekel a történet folytatása, az 35 dollárért szállhat be a mesébe. A játék egyszerűen irányítható, közepes erősségű gépen is vidáman elfut, megértéséhez azonban legalább kezdő angoltudás szükséges.

FUEL

Még Mad Max is elanyátlanodva érezné magát, annyira kietlen helyeken kell vezetniük a konzolokra már múlt hónapban kiadott, ám PC-re frissen megjelent Fuel című autóversenyzős játékára benevezőknek. A kietlenségből egész palettát építettek a játékot fejlesztő Asobo Studio szakemberei: vannak terepek, ahol a forró homokos alapon nincs semmi, van kiszáradt, felrepedezett erdei út kidőlt, lángoló fákkal, és van valami furcsa, az Alföld rosszabb napjaira emlékeztető kietlen mező is. A terepek közös tulajdonsága, hogy viszonylag járható aszfaltcsíkok és elviselhető földutak vezetnek rajtuk keresztül, hogy a globális felmelegedés szörnyűsége elől az extrém sportokba menekülő földlakóknak legyen hol versenyezniük.

A Fuel szabad világra épül, a játékos nyugodtan furikázhat a pusztulás különböző állapotaiban leledző tájakon. Az egyes futamok megtalálásában a GPS segít a világ végét túlélő sofőrnek. A futamok díjául kapott üzemanyagot pedig újabb raliautókra, motorokra, amerikai izomautókra, különféle terepjárókra és összkerék-meghajtású monstre teherautókra lehet elkölteni. A játék ennyivel ki is merül, az offroad versenyzésen és a táj felfedezésén túl nem nyújt többet, azt viszont gyönörűen teszi.

A demóban csak töredékét lehet bejárni a Fuelban elérhető több mint tizennégyezer négyzetkilométeres terepnek, ám az ingyen is rendelkezésre álló terep, a két jármű és két pálya elég a szoftver kipróbálásához. A finomságok tesztelésére úgyis ott van a szabad vezetés mód, ahol a legnagyobb bozótosban és a legkietlenebb sivatagban is meg lehet hajtani a kocsit.

Akciós ajánlatok takarékos gamereknek

Nem csak demóból, akciós játékból is jutott ehétre autós program. Az 1500 forintért megvehető Hard Truck Apocalypse-ban és 2000 forintos folytatásában, a Rise of Clans-ban egy nagy világégés utáni földön kell boldogulni a játékosnak. A játék ezerféle különböző teherautót, az egyszerű géppuskáktól a lézerágyúig terjedő felszerelhető változatos fegyverzetet és érdekes küldetéseket tartalmaz. A kiegészítővel pedig megjelenik a többjátékos mód is, így a jövőbeli sofőröket alakító gamerek végre nem csak a számítógép által irányított egységeket pusztíthatják, hanem egymás ellen is csatába szállhatnak.

A világ meghódításán máshogy munkálkodóknak szól a leginkább a Diablo sorozatra emlékeztető Titan Quest című játék. A Blizzard klasszikusánál jóval szebb, részletesebb világgal rendelkező kalandjátékban a hős a falvakat és városokat tisztíthatja meg a mindent elözönlő mitológiai lényektől. A kaland az ókori Görögországban kezdődik, ám a harcok során a játékos eljut Egyiptomba és Ázsiába is. A görög mitológia és a kalandjátékok kedvelői több órát harcolhatnak a tíz euróért, azaz 2800 forintért megvehető csomaggal, ami a játék két kiegészítőjét is tartalmazza.

Hírek a jövőből

A klasszikus kalandjátékok szinte teljesen eltűntek a palettáról az elmúlt években, főleg mióta a kiadók csak az akcióval dúsított stílusokkal tudnak sikert aratni. A műfaj képviselői azonban néhány kisebb kiadónak, és korábban legendás játékokon dolgozó fejlesztőnek köszönhetően kibekkelték az ínséges időszakot, amit a jelek szerint újabb virágzás követ. A Good Old Games, a Steam és hasonló digitális disztribúciós rendszereknek köszönhetően a kilencvenes évek elején, a kalandjátékok aranykorában megjelent klasszikusok is elérhetővé válnak, de megjelent a rajzos, illetve 3D grafikával készült játékok új generációja is, ráadásul nem csupán PC-n, de a konzolokon is. A héten - az egykori LucasArts alkalmazottak által alapított - Telltale Games adta ki a demók között már bemutatott Monkey Island sorozat legújabb részét. A sorozat első részének grafikailag felturbózott, de minden egyéb vonatkozásában az eredetihez teljesen hű feldolgozása a jövő héten jelenik meg, többek közt a Steamről is elérhető lesz. A jól ismert sorozatok - például Sam & Max - feldolgozásai mellett egyre több új kalandjáték is készül, a héten többek közt a Lost Horizon nevű játékot jelentette be a Secret Files sorozat kiadója, melyben az 1930-as évek, illetve a film noir mozik hangulatát ötvözik a fejlesztők.

Az eredeti és a feldolgozás

Hasonlóan mostohán bánt a játékipar a Battletech univerzum rajongóival az elmúlt években: az utolsó, negyedik MechWarrior epizód 2002-ben jelent meg. A kapcsolódó jogok azóta többször gazdát cseréltek, és a sorozat korábbi kiadója szép csendben eltemette a hatalmas, emberek irányította robotok világát. Talán a Transformers filmek sikerének, talán csak egy kevés tapasztalattal, de annál nagyobb lelkesedéssel megáldott csapatnak köszönhető, de a korábban sikeres sorozat az utóbbi évek divatjának megfelelően teljesen új formában, új alapokra helyezve éled újra, a mindenféle sorszámot nélkülöző MechWarrior cím is ezt hivatott bizonyítani. Az első információkból, és az alábbi, valóban látványos videóból kiderül, a játékosok a mech-ek legnagyobb, akár öt emelet magasságú példányait is irányíthatják majd, hogy a robotokra szerelt elképesztő mennyiségű lőszert és rakétát felhasználva akár egész városokat tegyenek a földdel egyenlővé. Hatalmas, látványos ütközetek, lerombolható környezet, a felderítéshez felhasználható újszerű eszközök arzenálja, és további számtalan újítás gondoskodik arról, hogy a sorozat rajongói mellett az újabb generáció is kellően izgalmasnak találja az új MechWarrior játékot. A Piranha Games-t eddig elkerülte a szerencse, csak mérsékelt sikernek örvendő játékokba - például Need for Speed Undercover, Transformers 2: Revenge of the Fallen - dolgoztak be alvállalkozóként, remélhetőleg a saját játék meghozza a várt szerencsét nekik, és a sorozat rajongóinak is. A Battletech univerzum 25 éves jubileuma ezek után nem maradhat játékos vonatkozás nélkül, a jogok tulajdonosai hozzájárultak, hogy a Battletech.com ingyenesen közzétehesse a sorozat negyedik epizódját, illetve annak kiegészítőit, erre valamikor a közeljövőben kerülhet sor.

Robotsofőr leszek

Nem kellett sokat várniuk a Command & Conquer című stratégiai játéksorozat kedvelőinek, egy véletlenül megejtett Twitter bejegyzést követően az Electronic Arts hivatalosan is bejelentette, készül a sorozat negyedik része. Az utolsó Red Alert játék után újra a Tiberium-saga kerül terítékre, annak is az utolsó, epikus lezárásnak szánt epizódja, benne a már jól ismert GDI és NOD erőkkel. A sztori szerint a föld végveszélybe kerül, a tiberium kristály annyira behálózza a bolygót, hogy az emberiségnek szinte semmi esélye sem marad a túlélésre. Az eddig halálos ellenségnek számító felek rájönnek, hogy nincs tovább, együtt kellene küzdeni az egész emberiség túléléséért. A NOD vezére, a rettegett Kane elindul az ellenség főhadiszállása felé, de senki sem tudja, hogy pontosan milyen terv vezérli, miközben látszólag a megegyezésre törekszik. A meglepő új irányvonal mellett a fejlesztők számtalan, stratégiai játékban sosem látott megoldást ígérnek, ilyen lesz például a mobilis, mozgatható főhadiszállás, a kooperatív módban végigjátszható kampány, valamint az "5 az 5 ellen" elnevezésű többjátékos mód bevezetése is. A Command & Conquer 4 megjelenésének pontos dátumáról nem érkezett információ, az EA csak annyit árult el, hogy valamikor 2010-ben érkezhet a játék. Azt azonban hivatalosan is megerősítették, hogy az előző résszel ellentétben csak PC-s változat készítését tervezik. Az első videó valamikor a hónap végén érkezhet.

Forrás: [origo]

Az MMO piac telítettsége miatt nehéz az újonnan belépő játékoknak sikert aratni, még akkor is, ha azok például a Conan, a Warhammer vagy éppenséggel a Lord of the Rings univerzumba kalauzolják a játékosokat. Az online szerepjátékok világát nehéz kellő mennyiségű kalanddal feltölteni, néhány játék esetében ez nem is sikerül a megjelenésig. Többek között ez okozta az Age of Conan kezdeti sikertelenségét, a nagy érdeklődés után játékosok százezrei döntöttek úgy, nem fizetik tovább a havidíjat. Az elmúlt hónapokban rengeteg új tartalmat csempésztek az említett világokra épülő játékokba, és a kiadók most megpróbálják visszaédesgetni játékosaikat. Azoknak, akik korábban a Warhammer Online, az Age of Conan, vagy a Lord of the Rings Online előfizetői voltak, érdemes most újra próbálkozni, hosszabb-rövidebb ideig ingyen lehet kipróbálni, hogy az eltelt időben sikerült-e megfelelő mennyiségű kihívással kiegészíteni az amúgy ígéretesen indult világokat. Az Age of Conanhez egyébként hamarosan kiegészítőt is bejelentenek, emellett a fejlesztők elárulták, továbbra is dolgoznak az Xbox 360 változaton.

Age of Conan

A héten rengeteg megjelenéssel kapcsolatos információ érkezett, a nagy kiadók elkezdték átalakítani a téli menetrendet. Egyértelművé vált ugyanis, hogy a minden eddiginél erősebb felhozatal miatt a kisebb címeknek esélyük sem lesz bizonyítani, kivéve, ha sikerül őket kimenekíteni a tűzvonalból. Az Activision úgy ítélte meg, az időtrükkökre épülő shootere lehet a leggyengébb láncszem, a Singularity emiatt csak valamikor 2010 első negyedévében jelenhet meg. Ezzel nem csupán a játék esélyeit, de a Modern Warfare 2 sikerét is biztosították, melytől egyébként sokat várnak, konkrétan szeretnék elhódítani a Grand Theft Auto IV-től a legsikeresebben indított játék címét. A kizárólag konzolokra (PlayStation 3, Xbox 360) érkező Dead Rising Retribution megjelenése is jövő év elejére csúszott át. Az Alan Wake fejlesztői szintén megszólaltak, hogy tisztázzák, az eredetileg PC-re és Xbox 360-ra is bejelentett játéknak egyelőre csak a konzolos változaton dolgoznak. A Capcom elvileg jó hírrel rukkolt elő, hiszen kiderült, hogy a Bionic Commando című játékuk PC-s változata már a jövő héten érkezik. Gyors levélváltás után kiderült azonban, hogy a korábbi hazai disztribútor már nem rendelkezik a Capcom játékok kiadásának jogával, és jelenleg hivatalosan senki sem forgalmazza azokat hazánkban. Emiatt hiába jelenik meg a játék Európában is, a hazai játékosoknak felesleges a boltokban keresni, hivatalos forgalmazás ugyanis nem lesz.

Vásárlási ajánló

A hétvégén újra érdemes körülnézni a Steamen. Megérkezett a LucasArts klasszikus játékainak első csoportja, csupa olyan címmel, melyek évek óta nem voltak elérhetők semmilyen formában. A digitális disztribúciós rendszer ennek köszönhetően olyan játékokkal gazdagodott, mint a Loom, a The Dig, az Armed and Dangerous, de számos Star Wars és Indiana Jones játék is bekerült a kollekcióba. A már említett Tales of Monkey Island a Telltale Games hivatalos oldalán (www.telltalegames.com) keresztül szerezhető be, az öt játékból álló sorozat egyes részei havonta válnak letölthetővé, a nagyjából hétezer forintos árért cserébe - az ötödik, utolsó rész megjelenése után - dobozos verzióval is gazdagabbak lesznek a vásárlók. A boltokban a Street Fighter IV PC-s változatát érdemes keresni. Annak ellenére, hogy a Capcom játékokat jelenleg senki sem forgalmazza hivatalosan, a sorozat negyedik része 9900 forintos áron beszerezhető.