Közeleg a netbook erősebb riválisa

Vágólapra másolva!
A netbookoknál erősebb, de olcsó ultravékony noteszgépekben lát fantáziát Paul Otellini, az Intel elnöke: ezeket a gépeket izmosabb lapkák hajtják majd, képernyőjük pedig nagyobb lesz - írja a CNet.
Vágólapra másolva!

Otellini egy konferenciahíváson beszélt minderről: szavai szerint hamarosan olyan "hiánypótló" modellek kerülnek majd piacra, amelyek betöltik majd a hagyományos noteszgépek, és a netbookok közötti űrt. Ez utóbbi gépek teljesítménye ugyanis korlátozott, és többnyire legfeljebb 11 colos képernyővel rendelkeznek, ami korlátozza használatukat: ilyen méretben például táblázatot szerkeszteni nem kényelmes, és háromdimenziós játékok sem igen futnak rajtuk.

Ehhez képest az ultravékony gépek 13 colos képernyővel, és Otellini elképzelései szerint az Intel Atom lapkáknál nagyobb teljesítményt biztosító ultraalacsony-áramigényű, de drágább chipjei működtetnék az ugyancsak könnyen hordozható masinálat. Az Intel első embere arra is utalt, hogy statisztikáik alapján sokan választanak netbookot hagyományos laptop helyett, ám az olcsó minigépek legfeljebb a vevők húsz százalékát hódítják el a teljes értékű mobil számítógép beszerzésétől. Otellini úgy tartja, jövőre a netbookok nagyon népszerűek lesznek a mobilszolgáltatók kínálatában is, akik mobilinternetes szolgáltatásaik használatához kínálják ezeket.