Vágólapra másolva!
Bár a Microsoft korábban saját böngészője nélküli verzióban akarta piacra dobni a Windows 7-et, most új javaslattal állt elő az Európai Bizottságnak (EB): az Internet Explorer marad, viszont a PC első indításakor a felhasználók pár kattintással kikapcsolhatják azt és átválthatnak a rivális browserek bármelyikére.
Vágólapra másolva!

Az erről szóló javaslatot a szoftveróriás pénteken nyújtotta be az Európai Bizottságnak hosszú tárgyalási folyamatot követően - a Microsoftot az EU a versenyjogi szabályok megsértésével vádolta meg. Az EB vádjai szerint ugyanis azzal, hogy a cég saját fejlesztésű böngészőjét mellékeli operációs rendszeréhez, el akarja lehetetleníteni riválisainak tevékenységét, sérti az innovációt és korlátozza a fogyasztókat szabad döntéseikben.

A Microsoft ennek nyomán azt javasolta, hogy új operációs rendszerét, a Windows 7-et októberben az európai piacon böngészőszoftvert nem tartalmazó változatban fogja piacra dobni. Mivel ez feltehetően a felhasználók számára elég sok kényelmetlenséget okozott volna, a szoftvercég új javaslattal rukkolt elő az Európai Bizottságnak.

Ez alapján a számítógép első indításakor egy olyan ablak nyílik majd meg az operációs rendszerben, amelyben az felkínálja az Internet Explorer 8 mellett az alternatív böngészők, így például a Firefox, a Chrome, az Opera és a Safari telepítését, és alapértelmezett böngészőnek való beállítását is. Ugyanezen a felületen le is lehet tiltani az Internet Explorert az operációs rendszerből - melynek kódja ugyan megmarad a rendszerben, ám a felhasználó előtt teljességgel rejtve marad a program. Sem ikonjai, sem letöltését ajánló hiperlinkek nem maradnak a menükben, valamint a Windows Update szolgáltatáson sem kínálja fel az IE-t mellőzni kívánó felhasználóknak a szoftver telepítését.

Forrás: [origo]
Ilyen képernyőn lehet majd böngészőt választani

Ezen kívül a Microsoft azt is lehetővé teszi majd, hogy a PC-gyártók bármilyen böngészőt alapértelmezettként beállítva - s akár a fent említett módon kikapcsolt Internet Explorerrel - árusítsák számítógépeiket. A társaság emellett azt is vállalta, hogy a korábbinál szélesebb körben szolgáltat információkat a rivális böngészőket fejlesztő cégek számára, hogy azok a Windowszal jobban együttműködő alkalmazásokat tudjanak fejleszteni. A szoftveróriás azt reméli, benyújtott javaslatát elfogadja az EU, s ezzel pontot tehet a böngészők piacán való versenyjogi csatározásoknak, melyek során eddig mintegy 1,68 milliárd eurós büntetést róttak ki a cégre - írja a Reuters. A bizottság egyébként a BBC beszámolója szerint előzetesen üdvözölte a javaslatot, bár még kivizsgálják annak gyakorlati használhatóságát is, s csak ezt követően döntenek annak elfogadásáról.

Az alternatív böngészőjéről ismert norvég Opera cég - melynek panaszai nyomán indultak meg az EU-s vizsgálatok a Microsoft ellen - ugyancsak pozitívan nyilatkozott a Reutersnek a redmondi vállalat javaslatáról. Hakon Wium Lie, a társaság műszaki igazgatója szerint a felvázolt böngésző-választási eljárás működőképes lehet. A hírügynökség által megkeresett piacelemzők szerint az indításkor felbukkanó böngészőválasztó képernyő az alternatív browsereknek igen komoly népszerűséget hozhat. A világpiacon továbbra is az Internet Explorert használják a legtöbben, ez 65 százalék körüli részesedéssel bír, legnagyobb riválisának a Firefox számít 22,5 százalékkal, míg az Apple Safariját a netezők 8,43 százaléka, a Google Chrome-ot 1,8 százaléka, az Operát pedig 0,72 százaléka használja.