A PC-kben már nem terjed el a Blu-ray

Vágólapra másolva!
Előbb hal ki az optikai meghajtó a számítógépekből teljesen, mint hogy a DVD-t ott is felváltsa a Blu-ray - vélekednek a piackutatók.
Vágólapra másolva!

Idén mindössze a személyi számítógépek 3,6 százalékába kerül nagy felbontású Blu-ray meghajtó, és ez az arány csak 2013-ra is csak 16,3 százalékra növekszik - derül ki az iSuppli adataiból. A piackutató cég szerint ez elsősorban a hagyományos DVD-hez képest még mindig szegényes filmkínálatnak köszönhető.

Ezzel szemben a DVD-lejátszó, amit ugyan egyre kevésbé használnak a felhasználók, még évekig a PC-k sztenderd kiegészítője lesz, és tízből kilenc gépben ott lesz. A PC World értékelése szerint a Blu-ray meghajtónak már egyáltalán nincs rá esélye, hogy elterejdjen a számítógépekben.

A manapság divatos hordozható gépek kis képernyőjén nem érdemes HD felbontású filmeket nézni, ami az új formátum fő vonzereje lehetne. A nagy felbontás 50 hüvelykes, vagy annál nagyobb képernyőn érvényesül érdemben, és a számítógép-felhasználók azért sem fizetnek többet a Blu-ray meghajtós gépekért, hogy azokról streameljék a filmeket a tévéjükre, ehelyett inkább asztali lejátszót vásárolnak.

Az optikai meghajtó nélkülözhetőségét jól szemlélteti, hogy a netbookokban már egyáltalán nincs ilyen, mivel a dobozos szoftvereket felváltották a letöltések, amire a rendszeres biztonsági frissítések miatt amúgy is szükség van. Adatmentésre, adattárolásra pedig, hiába a nagy kapacitás, a Blu-ray nem a legpraktikusabb, hiszen már olcsón lehet nagy kapacitású külső winchestereket vásárolni.