Időjárás-előrejelző szupergépet vesz Korea

Vágólapra másolva!
A dél-koreai kormányzat 45 millió dollárt, vagyis több mint 8 milliárd forintot ruház be egy vadonatúj szuperszámítógépbe, amelyet a helyi meteorológiai szolgálat használ majd az időjárás-előrejelzések elkészítéséhez.
Vágólapra másolva!

A rendkívül nagy számítási teljesítménnyel rendelkező szuperkomputert az amerikai Cray cég szállítja majd, és egy öt éve beszerzett rendszert cserélnek majd le vele. A milliárdos értékű számítógéppel a korábbinál pontosabb időjárási előrejelzéseket lehet majd készíteni.

Az új időjáráselemző szupergépet decemberben helyezik üzembe, és egy hónapos próbaüzemet követően kezdik majd élesben használni az előrejelzések elkészítéséhez. A helyi meteorológiai szolgálatot az AFP beszámolója szerint a múlt évben számos kritika érte nem kellően pontos előrejelzései miatt, ám a cserére nem emiatt kerül sor, hanem azért, mert az intézmény ötévente újítja meg informatikai rendszerét.

Szuperszámítógéppel készülnek a magyarországi időjárás-előrejelzések is, az Országos Meteorológiai Szolgálatnál használt komputert korábban működés közben tekintettük meg.