Letöltés: heti ingyenjáték és demók

Vágólapra másolva!
Megérkezett a minden idők legjobb focijátékának ígért Fifa 10 demója, bárki kipróbálhatja, hogy reálisabb meccseket lehet-e játszani az EA új üdvöskéjében. A sport iránt kevéssé érdeklődőknek egy remek és ingyenes Tetris-klónt ajánlunk, amiben még többjátékos mód is van. Emellett megtaláltuk az ősz legszórakoztatóbb buta pusztítós játékát, amiben egy kürtig-ködlámpáig felfegyverzett kamion kabinjából kell rommá lőni az ellenfeleket.
Vágólapra másolva!

Nem kis célt tűzött ki maga elé a Cultrist fejlesztő csapat. Úgy akarták leklónozni a világ egyik legnépszerűbb és legismertebb játékát, a Tetrist, hogy a lényeget változatlanul hagyva egyedi játékélményt nyújtson a program a gamereknek. Az intróban található rövid szövegben a program készítői elárulják, hogy a nagy elődöt pont letisztultsága miatt szerették: nincsenek pályák, küldetések, történetek. Csak az egyre gyorsabban hulló téglák vannak, amik előbb-utóbb legyőzik a játékost. Nagyon absztrakt az egész ötlet. A továbbfejlesztés nem ment a letisztultság kárára, az ingyenes klónt pont ugyanolyan egyszerű játszani, mint a több mint húsz éve kitalált eredetit. A gyors tanulhatóság mellett azonban a Cultris sokkal pörgősebb, remek pumpáló háttérzenéje van, és igazán jó többjátékos módot is tartalmaz.


Érdemes kombókkal támadni a Cultrisben

Egyedül játszani mindegyik Tetris jó. Az egyszerű kvarcjátékon pont ugyanolyan élmény végtelen téglasorokat kirakni, mint PSP-n vagy számítógépen. Amikor azonban kilenc másik játékossal kerülünk egy terembe, ráadásul ezeknek az ellenfeleknek szürke, lebontani való sorokat is tudunk a pályájára varázsolni, akkor megváltozik a világ. A helyi hálózaton - tehát irodában, hiszen erre van a péntek délután és a hétfő reggel - és interneten keresztül is játszható multiplayer módban könnyű kiszúrni az ellenfelekkel. Az egyszerre törölt sorok mínusz egy sor átkerül valamelyik játékostárshoz, amit csak úgy tud kivédeni, hogy maga is lebont a következő elemmel néhány téglát. Az igen ügyes játékosok ráadásul kombókat is össze tudnak hozni, teleszórva a környezetüket kéretlen téglakupacokkal.

A Cultrist mindenkinek érdemes kipróbálni, aki valaha Tetrist vett a kezébe. Annál is inkább, mert gyengébb gépen is kitűnően muzsikál, és még Linuxos verzió is létezik belőle.

Vásárlás előtt kipróbálandó játékok

GEAR GRINDER

A legjobb indulattal sem mondhatnánk azt, hogy a Gear Grinder bonyolult játék. Az autós-elpusztítós zsáner legújabb darabjaként egy gázturbinákkal és gépfegyverekkel felszerelt kamion vezetőülésében kell rendre tanítani a közlekedés többi résztvevőjét. Már az alapfelszereltségű masina sem erőtlen, azzal is könnyen le lehet tarolni a többi versenyzőt. A játékos előnye, hogy a száguldó tankok nem benzinnel vagy kerozinnal mennek, hanem az ütközésekből összeszedett düh táplálja a motorokat. Így nem nehéz folyamatosan padlógázzal végigvágtatni a versenypályákon. A kamion két módban létezik, amik között a játékos a space lenyomásával válthat: az egyikben a hajtómű aktív, a másikban a fegyverrendszerek.


Nehézfegyverzetet kapott a konvoj, illik reszketni

A fegyverzete már gyengébb a játék elején megkapott teherautónak. A tetőre szerelt forgócsöves gépágyú, illetve a masina oldalára szögelt kisebb ágyúk nem igazán vágnak rendet a versenytársak között. Szerencsére mint a gép többi jellemzőjét, ezt is lehet fejleszteni idővel. És ha már úgyis begurultunk a garázsba, lehet festést is cserélni a vason, mert a kezdeti piros nem túl vonzó. Bezzeg egy üvöltő gépágyúkkal guruló terepmintás gépsárkány, az már parancsol némi tiszteletet.

A körversenyekkel, felfegyverzett - ágyúkról beszélünk! - rendőrautók elől való meneküléssel, és valami történeti móddal is rendelkező játék tehát nem bonyolult. Egyszerű, buta, és iszonyatosan szórakoztató. Nagy elődeihez a többnyire abandonware oldalakról beszerezhető Death Rally-hoz vagy Quarantine-hez hasonlóan hosszú órákra képes lekötni a játékost. A pontos fizikai modellek helyett szórakoztató pusztításra vágyó játékosoknak kötelező kipróbálnia a programot.

TWIN SECTOR

Új, fizikai fejtörőket kínáló játék jelent meg azoknak a gamerkeknek, akik már nagyon unatkoznak a Portal összes szinten való teljesítése, illetve a számos mod megalázása után. A távoli jövőben játszódó Twin Sectorban egy föld alatti létesítményt kell helyretennie a játékos által irányított Ashley Simms-nek. Feladata azért fontos, mert a bázis mélyén elhelyezett fagyasztókamrákban várja a Föld sorsának jobbra fordulását az emberiség maradék része. A helyzetet az sem könnyíti, hogy a javítások megtételére csak tíz órája van Ashleynek és a munkáját segítő mesterséges intelligenciának, Oscarnak.


Szuper kesztyűket kapunk a Twin Sectorban

A Twin Sectorban nem portálfegyvert kap a játékos, hanem két spéci telekinéziskesztyűvel vág neki a kalandoknak. Az egyik kezével magához tudja vonzani a tárgyakat, a másikkal pedig irdatlan messze tudja taszítani a különböző felemelt objektumokat. A két kesztyű használatával üvegeket törhet be a játékos, égő gázballonokkal robbanthat fel dolgokat, de segít a hatalmas ugrások kivitelezésében, illetve az esések tompításánál is a technológia. A jól teljesítő felújított Havok fizikai motornak köszönhetően a fejtörők kellően szépek és elég bonyolultak, így a sci-fi thrillerek kedvelői csak nagy nehézségek árán menthetik meg az emberiséget.

FIFA 10

A sportjátékok legújabb verzióinak évenkénti megjelenése legalább annyira biztos, mint hogy a nyarat ősz követi, az őszt pedig tél. Idén is megjött menetrendszerűen a Fifa fociszimulátor 10-es verziószámot viselő példánya.


Csodás cseleket, jó meccseket ígér az új Fifa

Az új Fifa azonban nem csak egy a focijátékok sorában. A fejlesztő szerint az alapoktól írták újra a programot, minden idők legreálisabb meccseit varázsolva a képernyőkre. Ami pedig még a valósághűségnél is jobb, hogy a programozók rácsaptak a mesterséges intelligencia kezére, a Fifa 10-ben a számítógép nem tud csalni a játékos ellen. Alakíthat pokolian jó gamert az MI - tesztelőnket a kezdőknek szánt verzió is csúnyán verte el - ám nem rúghat olyan gólokat, amit egy hasonlóan ügyes gamer ne tudna megismételni.

Az Electronic Arts programja számos játékmódot rejt, ezek közül a demóban az idény és a csapat és ország módokat lehet kipróbálni. A teljes játékot megvásárlók a menedzser és a bajnokság módok mellett egyedi kihívásokat is tehetnek, illetve online is kipróbálhatják magukat több focirajongó ellen. A játék magyar menüvel, magyar beállításokkal rendelkezik.

Játékország hírei

A Valve (Half-Life, Team Fortress, Portal) a júniusi E3 során jelentette be, hogy készül a Left 4 Dead második epizódja. A várt pozitív visszhang elmaradt, a rajongók leginkább a csalódásuknak adtak hangot, szerintük a cégnek még az első rész beígért folytatásain, letölthető tartalmain kellene dolgozni, egy összecsapott folytatás helyett. A helyzet fokozódott, a rajongók egy csoportja bojkottra szólította fel a játékosokat, a kellő hatás kedvéért petíciót is kiadtak, amit aztán több tízezer gamer alá is írt.


Még hitleres remixvideó is készült a bojkottról (még több netes mém)

A Valve megpróbálta tisztázni a helyzetet, elmondták, hogy egyrészt természetesen készülnek a beígért kiegészítők, másrészt, a folytatás semmiképpen sem egy összecsapott kis kiegészítő lesz, hanem teljes értékű, az első részhez hasonló minőségű új epizód. A játékosok nem nyugodtak bele a válaszba, és a bojkotthoz még többen csatlakoztak. A Valve a héten újabb trükkel próbálkozott, a bojkott két hangadójának, vezetőjének számító Walking_Target és Agent of Chao nevű gamereket a cég költségén elrepítették a Valve főhadiszállására, és pár órányi játék erejéig bepillantást engedtek a készülő műbe. A terv csak részben vált be, a bojkott két indítóját árulónak nevezték, és gyakorlatilag kiközösítették a többiek, miután a két hangadó a teszt alapján elismerte, hogy a játék valóban minőségi alkotás lesz.

Botrány a virtuális Cobain körül

Botrány tört ki az új Guitar Hero játék premierje után pár nappal. Az ötödik epizód nem csupán számos játékmenetbeli újítást tartalmaz, de olyan sztárokat, zenészeket is felvonultat, akik eddig sosem tűntek fel zenei játékokban. Többek közt feltűnik Kurt Cobain és a Nirvana is. A gamerek az együttes slágerei közül kettőt (Smells Like Teen Spirit, Lithium) is eljászhatnak a korábban beszerzett, vagy az új epizódhoz vásárolt hangszerek segítségével. Kurt Cobain özvegye az énekes játékban feltűnő digitális mása miatt háborodott fel, azt állítja, korábban nem volt szó arról, hogy Kurt Cobain játszható karakterként is feltűnik.


Perre is mehetnek Cobain jogai felett

A játékban, különféle kihívásokat teljesítve a gamerek megnyithatják az ismert zenészeket játszható karakterként is, és a saját digitális képmásuk helyett az adott híresség mását is felhasználhatják. Courtney Love perrel fenyegeti a játékot kiadó Activision-t, a Nirvana egykori tagjai egyelőre csak felszólították a kiadó képviselőit, hogy Kurt Cobain avatarját távolítsák el a játékból. A kiadó azt állítja, ez a lehetőség pontosan körül volt írva a szerződésben, az aláírással az összes érdekelt elfogadta, hogy Kurt Cobain ilyen formában is szerepelni fog a játékban.

Nagypályás játékok a böngészőben

A múlt héten végre újabb információk érkeztek az OnLive szolgáltatásról, kiderült, hamarosan indul a nyárra ígért zárt bétateszt. A kipróbálásban első körben sajnos csak az amerikai játékosok vehetnek részt. A cloud computing verseny másik résztvevője, a Gaikai most újfent bizonyította, hogy a fejlesztésben lekörözték a vetélytársakat, a héten bejelentették, hogy az amerikai teszt mellett máris várják az európai játékosok jelentkezését is.


Mindegy, hogy PC vagy Mac, mindenen megy a Gaikai

A Gaikai kipróbálására bárki jelentkezhet, első körben várhatóan 30.000 felhasználót választanak majd ki. A hollandiai szervereken zajló teszt során a minimális hardver igényt próbálják megállapítani. Emellett arra is kíváncsiak az üzemeltetők, hogy milyen sávszélességgel, illetve internet-kapcsolattal kell rendelkezni a megfelelő minőségű kép fogadásához.

Maradtak még játékok őszre

Ahogy közeledik a novemberi megjelenés, egyre több információ lát napvilágot az év egyik legjobban várt játéka, az Assassin's Creed 2 kapcsán. Az eddigi videókban csak Velencét mutatták meg a fejlesztők, a legújabb mozgóképes anyag a játék számos újítását, illetve egy eddig titokban tartott másik helyszínt, Firenzét mutatja be. Az új epizódban nem csupán különféle összegyűjthető tárgyakat, de komoly kihívást jelentő pályákat is elrejtenek a fejlesztők. A végigjátszáshoz nem elengedhetetlen fontosságú a teljesítésük, de az összes részletre kíváncsi játékosok több órányi plusz játékidővel, és számos, másképpen megszerezhetetlen tárggyal, fegyverrel gazdagodhatnak. A hazai forgalmazó egyelőre nem tudott pontos árakkal szolgálni, de az már bizonyos, hogy a White Edition, illetve Black Edition nevű speciális kiadások hivatalosan is elérhetőek lesznek, tehát mindenképpen ott lesznek a boltok polcain.


Assassin's Creed: fő küldetések és mellékszálak váltogatják egymást

A Microsoft már hónapokkal ezelőtt bejelentette, hogy készül a Crackdown 2, de eddig semmiféle információt nem árultak el a sikerjáték folytatásával kapcsolatban. A legújabb híradások szerint az új epizód helyszíne a már jól ismert Pacific City lesz, ami szinte teljesen ugyanúgy néz majd ki, mint az első játékban. Ez nem véletlen, az emberek többsége valamiféle ismeretlen fertőzés hatására zombiszerű lénnyé változott, így a lakók - köztük például az építészek, karbantartók - nem igazán tudják ellátni az eredeti funkciójukat. A főhősnek a zombikkal, illetve egy új, Cell nevű szervezet gonosztevőivel kell elbánni, a törekvésében - a csoda folytán a kórra szintén immunis - városlakók fogják segíteni. Az új epizód különlegessége, hogy akár négy játékos játszhatja végig egymást segítve a teljes történetet. Az egymás elleni többszereplős küzdelmekben akár 16 játékos csaphat össze egyszerre.

Akciós játékok hétvégére

A Multimédia Holding a többi hazai forgalmazótól eltérően az őszre időzítette a nagy árcsökkentést, ennek köszönhetően szeptember 10-től újabb sikerjátékokat lehet kedvező áron megvásárolni. Az egy hónapig tartó akcióban a Media Markt/Saturn, Cora áruházak és a CD Galaxis szaküzletek vesznek részt, ezeken a helyszíneken lehet majd az átlagban 40%-kal olcsóbb játékokat megvásárolni. A lista impozáns, többek közt szerepel rajta a tavalyi év két legjobb játéka, a Grand Theft Auto IV és a Fallout 3 az akció ideje alatt 5990 forintért vásárolható meg, utóbbi magyar feliratos változatban. A listán többnyire akciójátékok - Cryostasis: The Sleep of Reason, Men of War, Saints Row 2, Wanted: Weapons of Fate - szerepelnek, kivétel a Civilization 4 Colonization, ez utóbbi egy klasszikus stratégiai játék modernizált feldolgozása, a stílus rajongóinak kihagyhatatlan darab.


Aion: csinos MMO a sok szabadidővel rendelkezőknek

A hétvégén még lehetőség lesz az idei év egyik legnagyobb MMO címének kipróbálására, tesztelésére. Azok ugyanis, akik rendelkeznek bármilyen korábban kapott AION kulccsal (beta vagy preorder), illetve, akik előrendelik a játékot, lehetőséget kaptak az NCSOFT kiadótól, hogy Szeptember 6.-13. között teszteljék a játékot. Akik még nem rendelkeznek semmilyen kulccsal, azok a dobozos előrendelhető verzióra fizethetnek be a hazai online szakáruházakban Személyesen pedig az AN-TEC, 576, CD Galaxis, Mediamarkt, Saturn vagy TESCO üzleteiben fizethetnek elő a hónap végén megjelenő online játékra. A kliens letöltését követően az elővásárláshoz kapott kóddal már tesztelhetővé is válik az AION. A játék szeptember 25-én jelenik meg, ettől az időponttól lehet majd hozzájutni a korlátozott számban megjelenő gyűjtői (21990 forint), illetve a normál fémdobozos (11990 forint) verziókhoz.

A digitális letöltős szolgátatások hétvégi kínálata sem sikerült rosszra. A Gamersgate-n a SEGA játékait lehet hatalmas kedvezményekkel beszerezni. A Steam az idővisszapörgetős platformjátékot, a Braidet árazta le kevesebb mint öt euróra. Akinek a múlt heti válogatásunkban ajánlott Spelunky tetszett - mi az ötödik pálya után állunk megrekedve - az mindenképpen próbálja ki ezt az olcsón beszerezhető független fejlesztésű slágert is.