Vágólapra másolva!
Új verziók garmadával: ezen a hétvégén friss kiadást kínálunk letöltésre a magyar nyelvű helyesírásellenőrzővel is ellátott OpenOffice irodi programcsomagból, a minden formátumot lejátszó KMPlayerből, és az igény szerint kidekorálhatóvá vált Google Chrome böngészőből. Melléjük egy hasznos monitorkép-megosztót, és egy egyszerűen használható videokonvertert ajánlunk kipróbálásra.
Vágólapra másolva!

KMPLAYER

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az ingyenes médialejátszó letöltése (14 megabájt)

Korábban ugyan már ajánlottuk kipróbálásra a remek MPlayer alapjain nyugvó, de tetszetős, praktikus kezelőfelülettel rendelkező médialejátszó szoftvert, ám most újból elővettük, mivel friss verzió jelent meg belőle. A koreai fejlesztésű, de angol nyelvű menürendszerrel bíró szoftvert a VLC Player mellett csak ajánlani tudjuk, mivel beépített kodekjeivel ahhoz hasonlóan ez a lejátszó is csaknem minden előforduló multimédiás állományt le tud játszani. Legújabb kiadásában javították az MKV videofájlokban tapasztalt hibát a tekerés funkcióban, megújult a lejátszási lista, a feliratok kezelése pedig már a Windows Vista EVR nevű új lejátszófelületén is működik.

GOOGLE CHROME 3

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]


Az ingyenes webböngésző letöltése (10,5 megabájt, magyar nyelvű)

A héten jelent meg a Google ingyenes, Webkit-alapú böngészőjének 3.0-s kiadásából a végleges verzió, melyet be is mutattunk részletesen. A 2-es változat utódja gyorsabb működése mellett a menürendszer kinézetét módosító témák letöltését és telepítését is lehetővé teszi. Ezen kívül az új böngészőlapok megnyitásakor jelentkező kezdőképernyő tartalmát is módosítani lehet benne, valamint okosabbá tették a címsort és a keresőfelületet egyesítő Omniboxot is. Sajnos továbbra sincs RSS-olvasó a Chrome-ban, és képességeit sem lehet egyelőre kiegészítőkkel gyorsítani, viszont kezelőfelülete minimalista, így nem veszi el a helyet az értékes tartalmak elől.

OPENOFFICE.ORG 3.1.1.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az ingyenes irodai szoftvercsomag letöltése (142 megabájt, magyar nyelvű)

Új verzió készült a legnépszerűbb, otthon és cégnél egyaránt ingyenesen használható, nyílt forráskódú irodai programcsomagból, az OpenOffice.org-ból. Az új kiadás leginkább hibajavításokat tartalmaz, emellett optimalizálásokat tartalmaz, extra újdonságokat nem érdemes várni tőle. Mint korábban megírtuk, a 3-as OpenOffice megjelenése óta kompatibilis a Microsoft Office új verziói által használt XML-alapú fájlformátumokkal, azaz meg lehet nyitni benne például a .docx vagy xlsx fájlokat is. A programcsomag egyebek mellett szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt és prezentációkészítőt tartalmaz, amely jól használható magyar helyesírás-ellenőrzővel is kiegészül.

WINX VIDEO CONVERTER

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az ingyenes videokonvertáló program letöltése (6,4 megabájt)

Nemrég a klassz Format Factory-t ajánlottuk letöltésre, most egy újabb remek videokonvertáló szoftverre bukkantunk rá: a Winx Video Converter ingyenes verziója ugyan kevesebb formátumot támogat, de tetszetősebb menüje és egyszerű kezelhetősége miatt ennek ellenére is sokak számára beválhat. Többek közt arra lehet használni, hogy a DiVX formátumú videót átalakítsuk a számos mobiltelefon, hordozható lejátszó által támogatott mp4-re, vagy DVD-lejátszók által emészthető mpeg-2 formátumúra.

MICROSOFT SHAREDVIEW

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az ingyenes segédprogram letöltése (3,4 megabájt)

A Microsoft SharedView nevű segédprogramja segítségével egyszerre akár 15 felhasználó is dolgozhat egy munkafelületen az interneten keresztül - például egy dokumentumon, de a monitoron látható bármely alkalmazáshoz hozzáférést lehet biztosítani vele. A közös munkára a Live ID-val rendelkező ismerősöket, kollégákat lehet meghívni, ez egyben a Messenger jelszavaként is funkcionál, ha pedig valaki nem rendelkezik ilyennel, a Live.com-on tud regisztrálni magának. Virtuális meetingek összehívásakor a program automatikusan képes a meghívott feleket e-mailben meginvitálni az esemélyre, de fekete listára is lehet rakni a nem kívánatos közreműködőket.

A korábbi hetek válogatásait a Szoftverblogon olvashatja el.