Letöltés: heti ingyenjáték és demók

Vágólapra másolva!
A stratégáknak szól eheti játékajánlónk. Az ingyenes Kriegspiel táblája előtt ülve mindenkiből papírcsákós Napóleon, műanyagkardos Clausewitz lesz. A nagy elődök tehetségére szükségük is lesz a játékosoknak, mert a régi térképeket idéző harcmezőn nehéz helytállni. A hét játékdemóit kipróbálók vezethetnek banánköztársaságot és fantasy királyságot is.
Vágólapra másolva!

Ezen a héten egy csodálatos, rendkívül absztrakt, ugyanakkor hosszú betanulást igénylő stratégiai játékot ajánlunk az ingyenprogramok kedvelőinek. A Kriegspielből mindent kiöltek, ami a csatát valódi problémává változtatná kemény logikai kihívás helyett. A térkép majdnem teljesen szimmetrikus, csak a középen elterülő két hegyvonulattal kell számolni. Figurából sincs sok a játékban: Gyalogság, Lovasság, és kétfajta Ágyú. Ezek pont úgy működnek, ahogy a háborús filmekből vagy az Egri csillagokból felszedett tudásunk alapján elvárjuk tőlük.

A játék lényegét a három extra figura adja. Az Arzenál kommunikációs vonalakat hoz létre, kettő van belőle, ennek elpusztítása az ellenfél célja. A Relé és a Gyors Relé a kommunikációs vonalakat törik meg, újabb vonalakat hozva létre. A kommunikáció jelenti a játék lényegét: amelyik csapattesthez nem jutnak el a parancsok, az halott. Nem tud lépni, nem tud támadni, egészen addig, míg oda nem varázsolunk a környékére egy Relét.

Forrás: [origo]
Mindenki kap parancsot, a hadvezér jól végzi dolgát

A játékot két módon is meg lehet nyerni: vagy a két Arzenált pusztítja el a sereg, vagy a másik hadait pusztítja el, illetve kényszeríti a kommunikáció által el nem ért területekre. Az eredmény ugyanaz, a játékosok újra lerakják az egységeiket a táblára - illetve ezt véletlenszerűen meg is teszi helyettük a szoftver - és kezdetét veszi az új csata.

A Kriegspiel kliensben nincs semmiféle mesterséges intelligencia, gyakorló módban is csak két emberi játékos tud egymás ellen küzdeni. Emellett meg lehet még ütközni az R-S-G.org által üzemeltetett szerveren más nemzetek hadvezéreivel. A program nem tud sokat - ez a hadvezér dolga - azonban rendkívül szép, a régi térképekre, rézkarcokra emlékeztető felülettel bír. A játéktáblát át lehet kapcsolni 3D-s nézetbe, ám többnyire felesleges, a síkban elvesztettnek tűnő csata térben sem mutat jobb képet.

Forrás: [origo]
Kriegspiel: most nem jó tüzérnek lenni

Bár a fenti szabályok szerinti játék Guy Debord francia alkotó műve, az évek során több játékot neveztek már Kriegspielnek. Ezt a nevet viselte a Henry Michael Temple által 1889-ben feltalált sakkfajta, amiben a játékosok nem tudták, merre vannak ellenfelük bábui. Temple játékát valószínűleg komplikálttá tette az, hogy így minden játszmához legalább három emberre van szükség, hiszen kell egy bíró, aki jelzi az ütéseket, valamint a sakk és matt helyzeteket is. A játéknak van olyan - sötét sakk - nevet viselő verziója is, ahol az ellenfél elhelyezkedése ismert, csak azt nem lehet tudni pontosan, milyen bábuk vannak a foglaltként feltüntetett pozícióban. Az pedig tényleg nem mindegy, hogy egy ártalmatlan gyalog, vagy egy mezőket végigszántó gyilkos bástya mellé rakjuk le a királynőnket.

A közelebbről a sakkon alapuló két verzió hagyományos tábla birtokában játszható, de a fent részletesen ismertetett Kriegspiel tábláját sem túl nehéz otthon kinyomtatni. Ha pedig ez megvan, kezdetét veheti a papírcsákós tábornokok offline ütközete.

Demók: vásárlás előtt kipróbálandó

GRAPPLING HOOK

Csodálatosan absztrakt játékot játékot rakott össze a SpeedRunGames. A Grappling Hook-nak nincs törénete, nem igazán törték magukat a tervezők a pályák megrajzolásával, szinte teljesen hiányoznak az ellenfelek, a játékos halálát okozó akadályok pedig egyáltalán nem ijesztőek, csak ott vannak jelzésszerűen. Amilyen rosszul hangozhat ez olvasva, annyira jó a játék. A gamernek csak egy dologra kell figyelnie: ne essen nagyot.


Aljasul nehéz tud lenni a Grappling hook

Minden pályának ugyanaz a célja: össze kell szedni a szétszórt kulcsokat, beindítani a pálya végén rejlő teleportot, és továbbmenni a következő szintre. Ebben a kezünkben levő szigonyágyú, és a lövedéket befogadó zöld színű falak vannak csak segítségünkre. Első személyű nézőpontból végigélt, végigugrált puzzle a Grappling Hook, ahol az egyes fejtörők elrontása azzal is jár, hogy néhány folyosón újra végig kell szaladni odáig, ahol legutoljára lezuhantunk.

A teljes játék 16 euróba kerül, és a SpeedRun oldaláról vásárolható meg. Akinek tetszik a végletekig leegyszerűsített, csak rejtvényeket tartalmazó játékmenet, az nézzen rá az általunk már többször ajánlott Aaaaaa-ra is.

MAJESTY 2

Középkori hangulatú fantasy világba kalauzolja el a játékost a 2000-ben megjelent Majesty frissen kiadott második része. A valósidejű stratégiai játékban Ardania földjén tehet rendet az uralkodó jogarát kezébe véve a gamer. A játékos nem parancsolhat közvetlenül a hőseinek, a Warcrafthoz hasonló valósidejű stratégiai játékok "és akkor megfogom az összes harcost, és elküldöm a csatába" mozdulata teljesen hiányzik a Majesty 2-ből. Az uralkodó csupán annyit tehet, hogy egy-egy terület felfedezésére vagy szörny legyőzésére siker- és vérdíjat tűz ki. A díjnak érdemes jó nagynak lenni, mert egy ogre ellen több tíz embert kell harcba küldeni.


Parancsra nincs lehetőség, csak feladatokat lehet megszabni

A fejlesztések terén már könnyebb dolga van az uralkodónak. Nem kell díjakat kitűznie, maga is megmondhatja, hogy az erdőjárók céhének tornyát igencsak magasabbra kéne húzni, vagy gyógyítókat kéne képezni a faluban.

A rövid demó alapján a Majesty 2 izgalmas játéknak tűnik, az azonban nem derül ki a próbaverzióból, hogy mennyire változatosak a kihívások. A játékot a digitális letöltős szolgáltatásoknál lehet megvenni 40 euró körüli összegért, futtatásához legalább 2 gigahertzes gép és GeForce 6800-nál jobb videókártya szükséges.

TROPICO 3

A számítógép olyan dolgokat is lehetővé tesz, amit nélküle nehézkes lenne elérni. A Tropico 3-ban például mindenki lehet kigömbölyödött, kisimult kedélyes tömeggyilkos lehet saját banánköztársasággal. Az isten-, akarjuk mondani diktátorszimulátorban ipart, lakóépületeket, farmokat és utakat kell építenie a játékosnak. Ha szerencséje van, akkor egyes létesítményeket támogatnak az országba beözönlő nyugati vállalatok, ekkor kevesebb pénzből is fel lehet virágoztatni a dicsőséges forradalmi országot.


Fehér öltöny, kitüntetések, napszemüveg, El Presidentének jó lenni

A barátian csak El Presidente-nek szólított játékosnak nem könnyű. Az építkezések megparancsolása mellett szabályoznia kell, hogy az egyes üzemek mit termeljenek, mekkora legyen a munkások fizetése, kik dolgozzanak az adott farmon. A térképen sétáló karakterek közül ott van az elnök is, ha a játékos felviszi a palota teraszára, még többnapos beszédeket is hajlandó tartani. Nem csak egy El Presidente közül lehet választani, több népboldogító is rendelkezésre áll. Az egyes vezérek saját előnyökkel és hátrányokkal rendelkeznek, más a karaktere Fidel Castronak, Papa Doc Duvaliernek vagy Augusto Pinochetnek. Ha a játékosnak egyik előre beállított diktátor sem tetszik, testre is szabhatja a saját vezérét.

A játékban nem csak arra kell figyelni, hogy az istenadta nép boldoguljon valahogy, és ne legyen teljesen üres az államkassza, hanem, hogy a megfelelő összegek átkerüljenek a diktátor svájci bankszámlájára. Baleset mindenkit érhet, megjelenhetnek a CIA fekete helikopterei, vagy épp a nép, az istenadta, jöhet rá, hogy más kormányt akar, Svájc viszont örök.


Épül a tengerparti csodaváros

A Tropico egyetlen hátránya, hogy nagyon szereti felzabálni az erőforrásokat. A paksi atomerőművel vetekedő tesztgépünkön is sikerült szaggatásra, fagyásra bírni a programot. Ha ezeket a hibákat megoldják javítófoltokkal, akkor a Tropico maróan ironikus, rendkívül szórakoztató játék lehet. A szoftver futtatásához elvben 2,5 gigahertzes kétmagos processzor szükséges, memóriából és videókártyából viszont meglepően kevéssel is beéri a gyártó szerint.

DERÜLT ÉGBŐL FASÍRT

Alaposan pórul járt Flint, a csapadékot étellé alakító gép feltalálója, a Derült égből fasírt című animációs film (amit egyébként tegnap mutattak be a hazai mozik) főhőse. A világot ellepték a buritók, hamburgerek, pestótól és csiliszósztól tocsog minden járda. Az utcára se lehet anélkül kimenni, hogy veszélybe ne kerülne életünk a meteorként záporozó pirítósdaraboktól, vagy a csúszós majonézcsöppektől. A játékos által irányított Flinté a feladat, hogy rendet rakjon. A csilit el lehet takarni a zöldes pestóval, így már rá lehet lépni, nem éget, a nagyobb ételdarabokat pedig a spéci vasököllel lehet szétcsapkodni.


Egy-két hamburger még rendben lenne, na de több millió már nem

Járgányt, sőt segítőt is - már a demóban is van kétjátékos mód - kap maga mellé a gamer, így igazán nem jelenthet problémát a kajamaradékokkal való leszámolás. Az ugrálós, logikázós pályaszakaszok mellett vannak olyan részek is, ahol a szószt felszippantó, az ételeket eldobáló kisautóval lehet akciózni. A Cloudy with a Chance of Meetballs demója elég rövid, de arra rá lehet jönni belőle, hogy szívesen vesszük-e meg magunknak, vagy a gyerekeknek a kalandjátékot.

Játékországban történt

A megjelenési időpontok terén újabb változásokról számoltak be a kiadók, de szerencsére a karácsonyi lista nem változott olyan drasztikus mértékben, mint a korábbi pár hét során. A legnagyobb vesztesek megint a PC-s játékosok. Az Ubisoft rövidke Twitter bejegyzésben adta közzé, hogy az Assassin's Creed 2 PC-s változata csak valamikor jövő év elején jelenhet meg, annak ellenére, hogy eddig folyamatosan bizonygatták, egyszerre érkezik minden verzió. A szűkszavú közleményben a késés kapcsán csak annyit árultak el, hogy az általuk megcélzott minőség eléréséhez több idő kell. A Take Two szintén késésről számolt be, amely egy multiplatform játék PC-s változatát érinti. Szerencsére az RPG és FPS elemeket vegyítő Borderlands esetében csak hat napnyi csúszásról van szó, az új dátum október 30.


Pripjaty: sodás, veszélyekkel teli senki földje

A Splinter Cell Conviction megjelenését pár hete tolták el, a héten kiderült, hogy Sam Fisher újabb kalandjait 2010. február 23-án tárják a nagyközönség elé, a PC és Xbox 360 verziók egy időben érkeznek majd. Elkészült az új S.T.A.L.K.E.R. játék, a Call of Prypiat, de idén csak az orosz játékosoknak lesz lehetősége újra körbejárni Csernobil mutánsokkal teli környékét. A világ egyéb részén csak valamikor a jövő év elején jelenhet meg a DirectX 11 effektekkel megtűzdelt rész. Megkezdődött az Operation Flashpoint: Dragon Rising sorozatgyártása is, a taktikai FPS - PC, PlayStation 3 és Xbox 360 - változata október nyolcadikán jelenik meg Európában. Az eddigi tervekkel ellentétben a megjelenés előtt nem várható demó, a még hezitáló játékosok csak valamikor a boltokba kerülés után próbálhatják majd ki a játékot, pontos dátumot egyelőre nem közölt a játékot kiadó Codemasters.

Csúsznak a Sony játékai is

A hét legfontosabb eseménye a Tokyo Game Show 2009, a Japánban rendezett kiállításon többnyire a konzolos játékok, és a keleti piacra szánt címek dominálnak. Idén a kiállítók a hamarosan megjelenő játékok népszerűsítésére koncentráltak, kevés új bejelentéssel készültek a showra. A Sony sajtókonferenciáján a cég képviselői leginkább az elért eredményekről adtak tájékoztatást, többek közt elmondták, hogy az új PlayStation 3 modell bevezetése, illetve az árcsökkentés óta eltelt három hétben több mint egy millió példányt tudtak értékesíteni a konzolból. A konferencia során jelentették be, hogy idén nem jelenik meg a Gran Turismo sorozat legújabb, ötödik epizódja. A játékkal kapcsolatban csak azt árulták el, hogy Japánban valamikor jövő év márciusában várható a premier, az amerikai és európai megjelenésről nem esett szó.


Mitológiai zúzás a készülő God of War-ban

A júniusi E3 során bemutatott mozgásérzékelős vezérlő éles bevetése szintén jövő év tavaszán várható, ez várhatóan egyszerre debütál majd a világ minden részén. A konzol egyik legfontosabb exkluzív címe a God of War III csak jövőre jelenik meg, de a tervek szerint még idén megjelentetik a kipróbálható demót, amit a PlayStation Network szolgáltatáson keresztül tölthetnek majd le a játékosok.

Mindenki várja a Natalt

Meglepő kijelentésekkel sokkolta a játékosokat a korábban csak és kizárólag PlayStation játékokat fejlesztő Hideo Kojima, a Metal Gear Solid sorozat atyja. Az már a júniusi E3 alatt kiderült, hogy csapatával a Microsoft konzoljára is fejleszt játékokat, a Tokyo Game Show során azt is elárulta, teljesen lenyűgözte a Natal néven ismert mozgásérzékelős vezérlő.


Mindenki várja a hadonászós konzolt

"Mikor először kipróbáltam, teljesen belelkesültem, mindenkinek el akartam mesélni az élményeimet. Óriási potenciál van a termékben, azt is mondhatnám, hogy megjelenése után valószínűleg megváltoztatja az emberek életét. Nagyon szeretnék egy teljesen új élmény adó, innovatív játékot készíteni ezzel az irányítási metódussal, de tudom azt is, hogy a "hétköznapi játékaim" rajongóit sem hagyhatom figyelmen kívül." Hozzátette, hogy szerinte az új vezérlő megjelenése olyan változást jelenthet a játékfejlesztésben, illetve az egész játékiparban, mint korábban a három dimenziós grafika megjelenése. A Microsoft egyébként minden lehetséges eszközt bevet, hogy az új vezérlő minél sikeresebb premiert könyvelhessen el, a show során elárulták, hogy az összes fontosabb kiadó megkezdte a Natalra alapuló játékok fejlesztését.


Pörgős lesz a Crackdown...

Még a Microsoftot is meglepte a Crackdown című játék szereplése, pedig minden adott volt a sikerhez, a Grand Theft Auto sorozattól megszokott szabadság mellé szuperhősöknek megfelelő képességeket kaptak a játékosok, mindezt képregényszerű grafikával jelenítették meg a fejlesztők. A kiadó nem kapkodta el a döntést a folytatással kapcsolatban sem, mire elhatározták magukat, a korábbi fejlesztő már az All Point Bulletin című új MMO-n dolgozott. A négy szereplős kooperatív játékra kihegyezett folytatáson a játékipari veteránok által alapított skót Ruffian dolgozik, a csapat a pár héttel ezelőtti bejelentésnél még nem adott közzé semmilyen képet, vagy videót, de a Tokyo Game Show során már bemutatták a sajtó képviselőinek a játék 60%-ban kész változatát, ebből látható pár részlet az alábbi videókban.


...és a látványra sem lehet panasza a gamereknek

Az ősz első két nagy játéka már biztosan nyereséget termel kiadójának, annak ellenére, hogy az illegális verziók a megjelenés előtt hetekkel elérhetőek voltak. A Halo: ODST kapcsán a Microsoft elárulta, a játékból az első 24 órában sikerült két millió példányt értékesíteni. A játék a Halo sorozat többi részéhez hasonlóan jó kritikákat kapott, ám azt többnyire mindenki felemlegette, hogy a játék kampánya meglehetősen rövidre sikeredett. A Halo játékok erőssége azonban leginkább a többjátékos módokban rejlik, ezt bizonyítja az is, hogy az első napon több mint egy millió online meccset játszottak le az ODST játékosok.


Jól teljesít a magyar űrgyalogság

A Batman: Arkham Asylum nem csupán az értékeléseket tekintve döntöget rekordokat, többek közt egyetlen szuperhősös játékból sem sikerült a megjelenés utáni hónapban 2,5 millió példányt eladni eddig. A játékhoz sorban érkeznek egyébként a kiegészítők, a héten megjelent a Prey in the Darkness című DLC, a csomagban két pálya található. Az egyik, leginkább bunyózásra kihegyezett pálya neve Heart of Darkness, a másik Hothouse Prey nevű új helyszín a inkább a ragadozó hajlamú gamereknek kedvez.

Magyar vonatkozású hír, hogy megújult a BigPoint magyarított online játékközpont egyik népszerű darabja, a Seafight. Az ingyenes kalózjáték szebb megjelenést, nagyobb játékterületet, jobb hangeffekteket kapott. Növekedett a sebesség is, valamint személyre szabhatóvá váltak a kijelző- és hangbeállítások. Az újdonságok részleteiről ezen az oldalon olvashatnak, akiket elbűvöl a valódi ellenfelekkel játszható tengeri rabló-pandúr.

"Árleszállításon vásároltál" - a hét akciós ajánlatai

Hamarosan érkezik a Fifa 10, de a futball, azon belül is a menedzserjátékok rajongói már most lecsaphatnak a Championship Manager-sorozat számtalan újdonsággal előrukkoló 7990 forintért megvehető új részére. Végre a hazai boltokban is megtalálható a Red Faction PC-s változata, a 10990 forintos csomag egy marsi kalandra invitálja a játékosokat, melyben a főhős szabadon járhatja be a bolygót, és eközben szinte minden létező épületet, objektumot porig rombolhat, köszönhetően a játék fejlett fizikai rendszerének.

A Good Old Games a Strategy First játékait árusítja 50%-os kedvezménnyel, egészen szeptember 28-ig, azaz hétfő reggelig. A kedvezmény csak akkor lép életbe, ha a felhasználó megvásárolja a cég összes játékát. A 11 cím között olyan klasszikusok vannak, mint a taktikai játékok egyik legfontosabb címének számító Jagged Alliance sorozat három epizódja, a felszabadult száguldozással, illetve hatalmas karambolokkal hírnevet szerzett FlatOut, illetve jó néhány sikeres stratégiai játék, többek közt a Disciples és a Patrician sorozat epizódjai. A teljes csomag 9000 forint kifizetése után válik letölthetővé.