Vágólapra másolva!
Funkcióit tekintve a Windows 7 vetélytársa is lehet az új Ubuntu Linux, amely magától letölti, frissíti a szoftvereket, és még online tárhely is jár hozzá ingyen. A Windowsnál megmaradó olvasóink számára Halloweenre szánt böngészőt, gépelésoktató segédprogramot és egy mindentudó rendszerdiagnosztikai alkalmazást ajánlunk letöltésre.
Vágólapra másolva!

UBUNTU 9.1

Forrás: [origo]
Az ingyenes operációs rendszer letöltése (700 megabájt, magyar nyelvű):32 bites verzió, 64 bites verzió

Csütörtökön jelent meg az Ubuntu Linux legfrissebb, 9.1-es kiadása. A magyar nyelvű kezelőfelülettel rendelkező operációs rendszer régóta kedvencünk, mert stabilan működik, kezdő PC-használók sem igen tudják széttúrni, és még vírusirtót sem kell használni rajta. Ráadásul teljesen ingyenes, magyar nyelvű csupán a telepítéséhez szükséges írható CD árát kell áldozni rá (erről nem is muszáj telepíteni, akár magáról a lemezről is indítható a rendszer kipróbáláshoz). Már az utóbbi években debütált verziói is elég felhasználóbarátak voltak, a grafikus kezelőfelület is barátságos volt, a legújabb, 9.10-es verzió esetében pedig a legfontosabb újításnak a jelentősen felgyorsított rendszerindulás minősül. Emellett új chatprogram került bele, és dokumentumok, beállítások, könyvjelzők, levelek raktározására két gigabájt tárhely áll minden felhasználó rendelkezésére. Szoftverközpont néven egy új funkció is került az Ubuntuba, ebből szoftvereket lehet egyszerűen telepíteni vagy törölni, még letöltésüket is automatikusan el tudja végezni - valamilyen oknál fogva nekünk nem sikerült megtalálni benne az Adobe Flasht, ezt végül a szokásos Synaptics csomagkezelővel tudtuk installálni. Az új kiadás még több hardvert támogat, így ezzel nagyobb hatékonysággal lehet wifit vagy mobilinternetes modemet használni. Leginkább speciális eszközök - hangkártyák, tunerek stb. - esetében léphetnek fel kompatibilitási hibák, általános célra használt PC-n bátran érdemes kipróbálni!

OPERA BROWSER HALLOWEEN EDITION

Forrás: [origo]

Az ingyenes böngésző Halloween verziójának letöltése (12 megabájt, magyar nyelvű)

Halloween, vagyis Mindenszentek alkalmából speciális verziót adott ki az Opera cég böngészőjéből, amely az Operaház fantomjának horrorisztikus elemeit hordozza magát témájában. Ezen kívül a könyvjelzők között ide illő linkeket találhat a felhasználó, a Gyorshívó háttere és ikonjai pedig ugyancsak az itt látható, kísérteties hangulatú grafikai elemekre cserélhetők. Egyébiránt egy teljesen működőképes Opera böngészőről van szó, a legújabb kiadásból. A Firefoxot használó olvasóink ezen a linken cicomázhatják át meglévő browserüket Halloween alkalmából.

MIKROBI, A GÉPELŐPROGRAM

Forrás: [origo]

Az amatőr fejlesztésű gépelésoktató program letöltése (3,8 megabájt, magyar nyelvű)

A Piarista Gimnázium nebulói által készített gépelésoktató szoftver, amely statisztikai adatokkal szolgál a felhasználó gépelési teljesítményeiről, így sebességét és vétett hibáit is naplózza. Több fajta feladattal képes gyakoroltatni, és akár még felmérőt is lehet vele iratni.

PC WIZARD 2009

Forrás: [origo]

Az ingyenes diagnosztikai program letöltése (4,9 megabájt, magyar nyelvű)

Hardverbővítéshez vagy egy szoftver beállításához az alapadatoknál több információra lenne szüksége számítógépéről? Az ingyenes PC Wizardot éppen erre lehet használni, a hálózati kártyától a DVD-író típusáig mindent képes megmondani a gépről, többek közt azt is, hogy van-e hely mondjuk extra memóriamodul vagy merevlemez számára, és abból milyen típust kell venni.