Origami notebookot tervez az Asus

Vágólapra másolva!
Végleg eltűnhetnek a laptophasználatot kellemetlen élménnyé változtató felzúgó hűtőventilátorok. Az Asus hajtogatós notebook prototípusát úgy alakították ki, hogy ne kelljen bele aktív hűtés - írja a Register Hardware.
Vágólapra másolva!

A tervezők által kitalált ötlet nem is túl bonyolult. Az Asus összehajtva fehét téglalap alakú notebookj kinyílva szétcsúszik, a billentyűzete felemelkedik, utat engedve a levegőnek. Az áramlást a cég tervezői által hőlyukaknak hívott bordázott felület, illetve a gép hátulján található nagy szellőzőnyílások segítik.


Elegáns dizájn, csak azt nem tudni célszerű-e

A hajtogatós, a kéz alá emelkedő billentyűzettel felszerelt gép zöldebb is, mint az aktív hűtésű társai. A különböző ventilátorok nem csak zajosak, de a gép áramfogyasztását is növelik.

A prototípusnak egyelőre nincs neve, sőt azt sem lehet tudni, milyen alkatrészekből rakta össze a tajvani cég. A felhasznált processzor típusa azért különösen érdekes kérdés, mert kisebb teljesítményű gépeket már eddig is gyártottak passzív, ventilátor nélküli hűtéssel. Az viszont valódi fegyvertény volna, ha az Asusnak egy komolyabb teljesítményű lapkát is hűvösen tudna tartani az új dizájnú házzal.