Windows 7: amit szeretünk és amit utálunk benne

Vágólapra másolva!
Már hetek óta használjuk a legújabb Windows végleges verzióját, eddig szerzett tapasztalataink nyomán összeszedtük, mi az, amit szeretünk és mi az, amit idegesítőnek tartunk a Win 7-ben. Pluszpontok és negatívumok összegyűjtve.
Vágólapra másolva!

Sokkal több driver érhető el

A Windows 7 esetében az egyik legfontosabb pozitív tapasztalatunk az volt, hogy telepítését nem követték olyan problémák az illesztőprogramok terén, amelyet anno a Vistánál tapasztaltunk: az előd megjelenésekor sok hardvert megfelelő driverek hiányában nem lehetett használni. Utódja esetében sokkal jobb a helyzet, mivel sok esetben a vistás meghajtóprogramokat is használni lehet az eszközök működésre bírásához.

Biztonsági mentés ingyen

Bár mostanra már léteznek ingyenes alternatívák, azért rendkívül nagy segítség, hogy az operációs rendszer alapváltozatába is bekerült a teljes körű biztonsági mentés létrehozását biztosító funkció, amelyet a Biztonsági mentés és visszaállítás néven lehet megtalálni az operációs rendszerben. Ez a Vista esetében csak a Business és a drágább verziókba került bele, az XP pedig egyáltalán nem tartalmazta - ez utóbbiban csupán a fontosabb beállításokat elmentő Rendszer-visszaállítás képesség volt megtalálható.

Forrás: [origo]

Bár a legkevésbé sem hangzik érdekesnek, ez talán az egyik legfontosabb új funkció, amely segíthet megőrizni idegszálaink épségét, hiszen a rendszer teljes állapotát eltárolja, nem csak a beállításokat, hanem minden fájlt és feltelepített szoftvert is. Így nem szükséges mindent az elejéről újratelepíteni a PC-re, bár egy visszaállítás után ajánlatos a Windows Update-et felkeresni, vagy a Secunia PSI nevű ingyenes szoftverrel megkerestetni minden alkalmazás legfrissebb verzióját, hiszen manapság a kártevők jelentős része az elavult verziók biztonsági résein érkezik. Mint a fenti képen is látszik, több lehetőség is van, a belső vagy külső merevlemezen mellett akár DVD-re is lehet égetni a rendszerről készült pillanatképet - a hálózatra mentés azonban csak Professional kiadástól felfele érhető el, de ez egy otthoni felhasználó számára úgysem kulcsfontosságú.

Ingyenes vírusirtó is elérhető

A Mac OS X és Linux rendszerek előnye, hogy jellemzően nem szükséges vírusvédelmi alkalmazásokat telepíteni rájuk, míg a Windows esetében ezek nélkülözhetetlenek. Bár már korábban is elérhetők voltak ingyenes alkalmazások, a Microsoft nemrég saját vírusirtóval rukkolt elő: az XP, Vista Security Essentials alapvetően jó kritikákat kapott, jelentős előnye, hogy nem bombázza használóját extra változatának megvásárlására vonatkozó ajánlatokkal, hiszen kifejezetten úgy tervezték, hogy a háttérben végezze dolgát.

ForrA!s: [origo]
Innen töltheti le a Microsoft ingyenes víruskeresőjét

Bár magyar felhasználók jogi korlátozások miatt nem tudják letölteni a szoftver telepítőjét a Microsoft honlapjáról, a Szoftverbázisról ez is beszerezhető: itt található a Windows vistás, 7-es verzió, itt pedig az XP-s - sajnos egyik sem tud még magyarul.

Csaknem mindent lejátszik a Media Player

A médialejátszás terén két újítás is fogadja a felhasználót a Windows 7-ben: a legfontosabb, hogy ebben már a Media Player 12-es verziója kapott helyet, amelynek egyik fontos újítása, hogy nem csak a kezelőfelülete lett tetszetősebb, hanem alapból képes egy sor olyan videofájlt lejátszani, amelyet korábban csak kodekek telepítésével lehetett megtenni. A támogatott formátumok között a HD-felbontású videokamerák által használd AVCHD mellett megtalálható a DivX, Xvid, H.264, mp4, 3gp, aac is, és alapból lejátssza a DVD-ket is.

ForrA!s: [origo]
Minden fontos formátumot lejátszik az új Media Player

Az okosabb Media Player mellett már (a netbookokra szánt Starter Edition verzión kívül) a Win 7 standardnek számító Home Premium változatában is megtalálható a Media Center nevű felület, amelyet kimondottan távirányítós vezérlésre optimalizáltak, segítségével kényelmesen lehet lejátszani filmeket, képeket vagy zenéket például tévére kapcsolt PC-n. Hátránya, hogy csak a Media Center megoldással kompatibilis távirányítóval lehet használni, amelyet idehaza valamilyen érdekes oknál fogva csak elvétve találni a boltok polcain.

Okosabbak lettek a segédprogramok

Megörökölve az Office 2007 szalagmenüjét, a WordPad egészen jól használható szövegszerkesztővé vált, és továbbfejlesztették a Windows beépített számológépét is, amelynek már statisztikai, tudományos és programozó módja is van. Apróság, de tetszetős újítás a témák használatának lehetősége, amellyel az operációs rendszer kinézetét tehetjük néhány kattintással egyedivel. A Microsoft honlapján elérhető témacsomagok automatán cserélődő háttérképeket, rendszerhangokat és az ezekhez passzoló menüszíneket tartalmazzák - a magyar Windows 7 a hazai honlapjára irányítja a felhasználót, ám az amerikai oldalt is érdemes felkeresni, itt ugyanis jóval bővebb a kínálat.

Forrás: [origo]

Végre megoldották a redmondi fejlesztők azt is, hogy a Windows 7 beépített keverőpultján már külön is lehet állítani a hangerőt az alkalmazások közt, így megakadályozható például, hogy mondjuk háttérben hallgatott dzsesszmuzsikát például egy YouTube-on fellelt, gyorsulási versenyes klip üvöltő hangja szakítsa félbe, felriasztva a fél családot.

Forrás: [origo]

Külön elérhető volt már az XP-hez is, és a Vistában is helyet kapott az integrált kereső, ezt a Win 7-ben is kedveljük, mivel nagyon hasznos, ha egyszer beindekszelte a tartalmakat, akkor nem csak az alkalmazásokat, de akár dokumentumokat, e-maileket vagy mp3-akat is hamar megtalálhatunk vele. Ugyancsak pozitívan nyilatkozhatunk az új Vezérlőpultról, amelyben sokkal ésszerűbben, tematikusan vannak elrendezve a beállítási funkciók, mint eddig: bár az XP-hez szokott rutinos rókáknak először furcsa lesz, a hétköznapi felhasználók biztosan könnyebben kiigazodnak benne, mint eddig.

Forrás: [origo]

Tetszett a Start menüből előhívható Alapértelmezett programok megléte is, a Win 7-ben végre egyszerűen lehet beállítani, melyik fájlformátumot melyik alkalmazás nyissa meg. A választást kétféle módon lehet megtenni, a szoftverek nevét vagy a fájlok kiterjesztéseit listázva, használata tehát egyszerű. Sokkal kényelmesebb beállítani a wifit is az új Windowsban, és praktikus, hogy - például a Képek, Zenék és Videók mappába - virtuális könyvtárakat is létre lehet hozni, így ebből közvetlenül elérhetők például a külső winchesteren szerteszéjjel lévő fájlok is.

De hátra van még a feketeleves! A következő oldalon a Windows 7 gyengeségeit vesszük sorra. Lapozzon!