Windows 7: amit szeretünk és amit utálunk benne

2009.11.10. 19:19

A Windows 7 nem olcsó

A Microsoft eltérő üzleti modellt alkalmaz, mint riválisa, az Apple, amely gyakrabban frissíti operációs rendszerét, de ezek általában kisebb újításokat tartalmaznak, ám az előző verziókról 8-10 ezer forint körüli összegért át lehet állni a Mac OS X esetében, 15 ezer forintért pedig ötgépes családi licenc vásárolható. A Microsoft magasabb árakon dolgozik, bár esetében a nagygenerálnak tekinthető, egy-másfél évente megjelenő javítócsomagokért sem kér pénzt. A legolcsóbb OEM, azaz egy darab PC-re telepíthető, nem költöztethető verzióban a Windows 7-et idehaza 27-29 ezer forintért lehet hazavinni. Ráadásul idehaza nem kínálja a szoftvercég a háromgépes Family Pack kedvezményes licencet sem, amely az USA-ban csupán nettó 150 dollárba, vagyis nagyjából annyiba kerül, mint az itthoni egygépes változat, bár ez csupán upgrade kiadás, azaz használatához legális XP vagy Vista szükséges.

Forrás: [origo]

Így fut a virtuális Windows XP Win 7-en belül

Bonyolult használni az XP Mode-ot

Bár nem multimédiás célokat szolgál, inkább felhasználói alkalmazások futtatására való, kár, hogy a külön letölthető Windows XP Mode csak a Win 7 drágább Professional kiadásával futtatható. A virtuális, operációs rendszeren belül futtatható XP használatát tovább nehezíti, hogy nem lehet akármilyen gépen használni, pedig elődjét, az XP-re és Vistára elérhető Virtual PC 2007-et még enélkül is lehetett aktiválni. Vásárlás előtt ezzel a programmal bárki leellenőrizheti, saját gépe boldogul-e majd a funkcióval.

Sokan hiányolnak szoftvereket

Antitröszt-per, monopol-helyzet ide vagy oda, bizony sokan vennék szívesen, ha nem kellene külön letöltögetni a levelezőprogramot, chatklienst, videoszerkesztőt a Windowshoz, még ha ez a választás szabadságát is biztosítja. Ha minden igaz, nemsokára Európában már az Internet Explorer böngésző sem lesz alapból benne a rendszerben. Nem kételkedünk abban, hogy az EU-s szándékok pozitívak, de nem biztos, hogy a hétköznapi felhasználó is így véli ezeket: a Mac OS X-ben semmit sem külön letölteni az első indításkor, legfeljebb a frissítéseket.

Ez utóbbiak terén is lehetne még mit fejleszteni a Windowsban: alapesetben a rendszer csak friss illesztőprogramokat és a Windows-komponenseket tud letölteni, az egyéb feltelepített alkalmazások esetében viszont ez a feladat a felhasználóra hárul. Bár Linux alatt sem lehet minden egyes feltelepített alkalmazást automatikusan frissíteni, lényegesen több szoftver esetében érhető el ez a kényelmi szolgáltatás. A windowsos felhasználóknak addig is az ingyenes Secunia PSI szoftvert ajánljuk ehhez.

Még mindig kell töredezettségmentesíteni

Bár már 2009-et írunk, a Windows még mindig töredezettségmentesíteni kell időnként, noha a rivális rendszerekben gyakorlatilag már nincs szükség erre. A fragmentációról akkor beszélünk, amikor a merevlemezen tárolt adatok elérése azért válik lassúvá, mert a fájlok darabkái a háttértáron szétszórva tárolódnak, ezért beolvasásukhoz az ideálisnál több időre van szükség. E helyzet megszüntetése érdekében van szükség a lemez töredezettségmentesítésére, amelyre a Windows 7 is saját alkalmazást tartalmaz (ez végre időzíthető is), de egy sor jobban használható alternatívát lehet találni a feladatra például a Szoftverbázison is.

Forrás: [origo]
Még mindig kell töredezettségmentesíteni

Bár Mac OS X esetében is elérhetők defragmentáló programok, az Apple rendszere által használt eltérő fájlrendszer miatt ott igazából nincs szükség e feladat elvégzésére, mivel csak minimális sebességcsökkenést okozhat ez a jelenség.

Nem nagy szám az új Start menü

Mint azt már a Windows 7-et bemutató cikkünkben is kifejtettük, az új Tálca ugyan látványos, ám lehetne jóval praktikusabb is, hiszen függőleges módba kapcsolva a tálcagombokat összevonó funkciója teljességgel hasznavehetetlenné válik, mivel nem képes egymás mellé csoportosítani ezeket, kizárólag egymás alá.

Forrás: [origo]

Pozitívum, hogy legalább az értesítési felület tartalma testre szabható, azaz ki lehet választani, melyik programot akarjuk mindig ezen látni, s melyik az, amelyet esetleg száműznénk róla. Az Internet Explorer 8-as verziójával kapcsolatban vegyesek az érzelmeink: bár jóval gyorsabb elődeinél és okosabb is lett, a Firefoxot, Google Chrome-ot használva mégis ormótlannak tűnik, szinte kötelező letölteni mellé valamelyik alternatív browsert.

Kevés a minialkalmazás

Már a Vistában debütáltak a Windows minialkalmazásai, amelyek abban még oldalsávként működtek, a Win 7-ben viszont már a képernyő bármely részére rakhatók. A magyar honlapról egy sor kiegészítő miniprogram letölthető, például névnaptár, időjárásjelző vagy szótár, de a kínálat igen szegényes. Az amerikai oldalt felkeresve ugyan valamelyest kibővül az angol nyelvű katalógus, de még ennek is jócskán kellene gyarapodnia ahhoz, hogy elégedettek legyünk vele.

Milyen Windowst szeretnénk?

Lehetséges, hogy nem is a minden igényt kielégítő operációs rendszereké a jövő, hanem csak stabil, gyors és olcsó alapot kellene gyártania a Microsoftnak? Egy ilyen alaprendszerhez már csak egy világszerte elérhető szoftverboltot kellene működtetni például az iTunes mintájára, ahol mindenki csak a számára fontos funkciókat vásárolhatná meg, a net nélküli gépekhez pedig külön offline verzió készülne.

Egy ilyen katalógusba természetesen csak a megfelelő működést és kompatibilitást biztosító, bevizsgált alkalmazások kerülhetnének be, de szabadon lehetne választani a külsős és belsős gyártású applikációk közül, és a boltba sem kellene elmenni a telepítőlemezekért; a már megvásárolt programokat pedig későbbi újratelepítésekhez is le lehetne tölteni, frissítésük pedig automatikusan történne.

Előző
  • 1
  • 2
Következő