Nagyi-PC-t dobtak piacra a briteknél

Vágólapra másolva!
Idős emberek által is könnyen használható, leegyszerűsített grafikus kezelőfelülettel rendelkező operációs rendszerrel szerelik fel a SimplicITy nevű, alapvető internetes szolgáltatások használatára szánt PC-ket, amelyeket nemrég dobtak piacra az Egyesült Királyságban.
Vágólapra másolva!

A BBC híre szerint a SimplicITy nevű asztali PC-t kifejezetten olyan 60 évnél idősebbeknek szánják, akik korábban még nem használtak számítógépet, illetve internetet. Az egyszerű kezelhetőség biztosítása végett a Linux Mint operációs rendszer fut a masinákon, melynek kezdőképernyőjét úgy módosították, hogy hat alapfunkciót - például böngésző, chat, e-mail - közvetlenül az ezeken lévő gombokon keresztül lehet aktiválni, lenyíló menük, belépési képernyők egyáltalán nincsenek a rendszerben.

Ezen kívül a nagyi-PC-kre tizenhét darab filmes oktatóanyag is felkerül, amelyen egy ismert brit televíziós személyiség, a projekt koordinálását végző, 72 éves Valerie Singleton magyarázza el a PC használatát. Singleton egyébként maga is számítógéphasználó jó ideje, saját bevállása szerint azonban még most sem érti mindennek a működését, az új funkciók használatát mindig le szokta jegyzetelni magának. Brit kormányzati statisztikák szerint egyébként az országban 6,5 millió olyan 65 évnél idősebb ember él, aki még sosem használta az internetet.

Az egyelőre csak a szigetországban kínált masinát postán lehet megrendelni, és két hét alatt szállítják le a megrendelőnek. Minden nagyi-PC-hez egy @eldy.org-ra végződő e-mail cím is jár, az idős felhasználók pedig egymással is chatelni tudnak az interneten.
A Hexus.net beszámolója szerint az időseknek szánt PC két változatban kapható, az egyik egy AMD Sempron, a másik kétmagos Intel Atom processzort tartalmaz, mindkettőhöz 19 colos lapos képernyő, hangfalak, vezeték nélküli egér és billentyűzet jár 450, illetve 535 font (130-160 ezer forint) ellenében.