Modern Warfare 2 - gyilkolászás a Föld körül

Vágólapra másolva!
Pörgős akció a világ minden részén, ördögi tervek, velük szembeszálló katonák, géppuskatűz elől menekülő civilek és ellenfelek. Tesztelőnk kipróbálta a Modern Warfare 2-t, a játékot, ami már eheti megjelenése előtt megdöntött minden eladási rekordot.
Vágólapra másolva!

Kinyílik a lift ajtaja, néhány golyóálló mellénybe öltözött, állig felfegyverzett férfi lép ki, és tüzelni kezdenek a moszkvai reptéren gyanútlanul várakozó civilekre. Halálsikolyok töltik be a teret, az emberek menekülni próbálnak. Semmi esélyük, a halálbrigád lassú léptekkel halad előre, és miközben átgázolnak a már földre került, számtalan, golyó ütötte sebből vérző áldozaton, egy pillanatra sem hagyják abba a tüzelést. Eleinte csak néhány, pár perccel később már több tucatnyi felfegyverzett őr, rendőr próbálja útjukat állni, de semmi esélyük, a terroristák a jelek szerint mindenre felkészültek, a gépfegyverek mellett gránátvetőkkel szerelkeztek fel, hamarosan több tucatnyi robbanás nyomja el a még élő, lélegző civil sikoltozását. A véres, sokkoló jelenet egyik főszereplője maga a játékos, aki beépített ügynökként van jelen, és aki kénytelen a terroristák csoportját erősítve részt venni a vérontásban.

Botrányos jelenettel kezdődik a harc

A fejlesztők elővigyázatosságból több szinten is bebiztosították magukat, de a botrány garantált. A fenti jelenet - a kontextusból kiragadva - már a Modern Warfare 2 megjelenése előtt kiszivárgott, és felkerült a videomegosztó oldalakra. A felnőtt közönségnek szánt - 18-as karikával ellátott - játék indításakor a gamer eldöntheti, hogy a véres, sokkoló jelenet bekerüljön-e a végigjátszható pályák közé, illetve, ha bekerül, akkor menet közben átugorható legyen-e vagy sem. Az ártatlanok lemészárlása tehát fakultatív programként van jelen, de pont emiatt nehéz megérteni, hogy valóban szükséges-e a megléte. Bárhogy is legyen, az Infinity Ward elérte a célját, az év játéka díj garantált várományosáról még többen, még intenzívebben beszéltek a premier előtt, ráadásul a különféle érdekvédő csoportok várakozó álláspontra helyezkedtek, és a szokásuktól eltérően nem próbálták megakadályozni a megjelenést.

Forrás: [origo]
Akciófilmből is származhatna a hósiklós jelenet

A Call of Duty-sorozatnak, illetve a kiadónak alapvetően nem volt szüksége botrányra, vagy bármilyen negatív hangvételű hírverésre, már az év elején tudni lehetett, hogy az új epizódot a megjelenésekor az év játékaként köszöntheti majd a nagyközönség. A nyáron szinte minden egyes nap nagy költségvetésű játékok csúszásáról számolt be a szaksajtó, a kisebb-nagyobb kiadók az összes fontosabb premiert átrakták a jövő év elejére, mert nyilvánvalóvá vált, a Modern Warfare 2 viszi majd a bankot, és toronymagasan uralni fogja a karácsonyi szezont. Így is lett, a hét elején megjelent játékból már az első napon 4,7 millió példányt értékesítettek az Egyesült Államokban, és az Egyesült Királyságban, ezzel több mint 310 millió dolláros bevételt generálva. A játékot kiadó Activision a szórakoztatóipar legnagyobb sikereként aposztrofálta a premiert. Csak összehasonlításként: a legsikeresebbnek számító Hollywood-i filmek három nap alatt tudtak hasonló eredmény elérni.

Az egyszerűség gyönyörködtet

A fejlesztők - a jelenleg uralkodó trenddel szembemenve - nem próbálnak meg szabadon bejárható területekre épülő, több tucatnyi játékórával kecsegtető élményt kínálni. A Modern Warfare 2 ehelyett filmszerű, intenzív élményt kínál, mindezt néhány órába sűrítve. A játékmenet hihetetlen egyszerű, gyakorlatilag egyetlen mondattal körbeírható: a gamernek teljesen lineáris pályákon kell előre haladni, és eközben a legmodernebb fegyverzetet felhasználva végezni az életére törő, megszámlálhatatlan mennyiségű terroristával, gonosztevővel.

Forrás: [origo]
A fél világot bejárja a játékos

A siker titka, hogy minden egyes pálya olyan precízen, olyan tökéletesen van felépítve, hogy a legnagyobb filmek egy-egy akciódúsabb jeleneteként is megállnák a helyüket. Néhány pályába egy egész filmre elegendő izgalmat sikerült becsempészni a fejlesztőknek. Az élményhez hozzájárul a túlélés módjának sokszínűsége is, ami végleg egy hatalmas, fokozatosan adagolt adrenalinfröccsé teszi a játékot.

Az egyik jelenetben például jeges sziklafalon mászik fel hősünk két csákány segítségével, a gonosztevők mellett az elemekkel is meg kell küzdenie. Pár pillanat múlva már egy ködbe burkolózott bázison találja magát, ahol az ellenfelek szívverését jelző készülék segíti az előrehaladást. Miután a küldetés teljesítését segítő társ lebukott, kénytelen szembenézni az ellenséges katonák tucatjaival, végül egy üzemanyag-tartály James Bond filmbe illő felrobbantása után hómobilos száguldozás következik. A hangsúly természetesen ekkor sem a havas táj szépségeinek megcsodálásán, hanem továbbra is az ellenség megtizedelésén van. A vezetés és a fák elkerülése mellett a szintén hómobillal száguldozó ellenfelek likvidálására is figyelni kell.

http://www.gametrailers.com/remote_wrap.php?mid=58640
Filmszerű akciót ígért a trailer is

A gyalogos küldetések mellett a járművek is fontos szerephez jutnak. Ezeket általában a küldetésben részt vevő társak vezetik, a játékosnak többnyire a lőállásban kell helyet foglalnia. A missziók teljesítése során szinte az egész világot sikerül bejárni, Szibéria mellett többek közt Rio de Janeiro, Afganisztán, és nagy meglepetésre a történet egyik csavarjának következményeként az Egyesült Államok bekerült a repertoárba.

Egy mindenkiért, mindenki egyért

A Call of Duty-sorozat erőssége a filmszerű, intenzív egyjátékos élmény mellett a többszereplős játékmódokban rejlik, a fejlesztők ezen a téren mindig kiemelkedőt tudtak alkotni. A hagyományosabbnak mondható többszereplős módozatokat a Call of Duty 4: Modern Warfare kiadásakor sikerült néhány trükkel megfűszerezni, a folytatás természetesen ezt a vonalat viszi tovább. A gamerek tapasztalati pontokat gyűjthetnek az online játékok során, és ezáltal speciális képességekre, és egyéb extra lehetőségekre tehetnek szert.


A rövid történeti szálat bővíti ki a Spec Ops játékmód

A különböző, csapatjátékra épülő módozatok mellett a Modern Warfare 2 kooperatív játékot is tartalmaz. A főmenüből kiválasztható Special Ops küldetéseket magányos farkasként, de társ bevonásával is lehet teljesíteni. A missziók az egyjátékos mód helyszínein zajlanak, és ezeket végigjátszva további információkra lehet szert tenni a történettel, és az egyjátékos mód küldetéseivel kapcsolatban.

Kizárnák a kalózokat a netes játékból

A fejlesztők a megjelenés előtt néhány héttel bejelentették, hogy a PC-s játékosokat megfosztják az eddig megszokott dedikált szerver futtatásának lehetőségétől. Ennek két oka van, az egyik, hogy a lépés megfosztja a kalóz változatokat letöltőket a többjátékos módoktól, a másik, hogy garantálni tudják az online meccsek tisztaságát, elejét tudják venni a különféle csalásoknak. A PC-s közösség egy emberként háborodott fel a döntés hallatán, a kapcsolódó petíciókat több százezren aláírták. Az Infinity Ward ennek ellenére kitartott a döntés mellett, az online küzdelmekre éhező játékosoknak a dedikált szerverek helyett a cég által indított IWNET nevű szolgáltatáshoz kell csatlakozni.

http://www.gametrailers.com/remote_wrap.php?mid=58836
Öt pont után lehet hívni a légicsapást

A dedikált szerver két szempontból volt fontos a játékosoknak, egyrészt a játékszerver az összes résztvevőtől függetlenül, egy külön számítógépen futhatott, így az egyes résztvevők kiesése nem volt hatással a többiek játékára. Másrészt saját készítésű tartalmakat, pályákat lehetett futtatni ezeken a szervereken, ez további elfoglaltságot, lehetőséget jelentett a rajongók számára. Az IWNET nem teszi lehetővé a modok, saját készítésű pályák futtatását, de a játékok futtatása a dedikált szerverekéhez hasonló módon zajlik. A résztvevők egyike játékgazdaként működik közre ugyan, de ha ő kiesik a meccsből, akkor néhány másodpercnyi várakozást követően a többiek tovább folytathatják a küzdelmet.

A visszautasíthatatlan ajánlat

A Modern Warfare 2 az említett, kifogásolható pálya megléte ellenére is mestermunka, egy végletekig kidolgozott, profin kivitelezett játék, mely hihetetlen egyjátékos-, és többjátékos izgalmakkal szolgál a fiatal felnőtt, és felnőtt korosztály számára. Annak ellenére, hogy a látványvilág lenyűgöző, a PC-s változat sem igényel különösebben brutális erőforrást, egy közepes, vagy annál valamivel erősebb konfiguráció könnyedén elboldogul az élvezhető sebességű megjelenítéssel.

A profi szinkronszínészek, és a hangulatos zenei aláfestés mind hozzájárulnak a szinte teljesen tökéletes összképhez. Külön extra, hogy egyes játékmódokban külső személyű nézetre is lehet váltani, a Call of Duty-sorozat történetében először. Kötelező darab, ha csak egy játék fér bele a költségvetésbe, nem kérdéses, hogy mit kell választani a karácsonyi felhozatalból.