Letöltés: heti ingyenjáték és demók

Vágólapra másolva!
Megjelent James Cameron legendásan nagy költségvetésű sci-fijének, az Avatarnak a játék változata. Míg a film előzetesei nem nyűgözték le a kritikusokat, az interaktív verzió kellemes dzsungelbéli lövöldözésel lepte meg tesztelőnket. Demóajánlónkban szerepel még a jövőben játszódó, parancsnoki képességeket igénylő harcjáték, és a világháború orosz haditengerészeinek tetteit elmesélő program is. Heti ingyenjátékunk, a Battleswarm, pedig a két legnépszerűbb játékfajta kevercsét kínálja, lehetővé téve a stratégák és harcosok közti ütközeteket.
Vágólapra másolva!

Nagy ajándékot adott a játékipar utánpótlásának számító egyetemistáknak a legújabb technológiák kifejlesztésére szakosodott Epic, illetve a budapesti stúdióval is rendelkező Crytek. Az előbbi cég pár hete, az utóbbi néhány napja jelentette be, hogy a legújabb, legmodernebb technológiákat is felvonultató játékmotorját, illetve az ahhoz kapcsolódó szerkesztőt ingyenesen elérhetővé teszik az egyetemek és főiskolák számára. A játékfejlesztés iránt érdeklődő hallgatók megismerhetik az új technológiák nyújtotta lehetőségeket, és megtapasztalhatják, hogyan lehet ezeket felhasználni a gyakorlatban. Az Unreal Engine 3.0, illetve a CryENGINE 3 csomagok minden olyan fontos alkotóelemet tartalmaznak, ami egy világszínvonalú videojáték fejlesztéséhez szükséges lehet. A két motort szinte bármilyen stílusú egy-, vagy többszereplős játék elkészítésére fel lehet használni. A lehetőség nyitva áll a világ összes oktatási intézménye számára.


Sok tanulást igényel, de csodákra képes egy modern játékmotor

Pár hete megérkezett a Microsoft legújabb operációs rendszere, a Windows 7, mely a játékosok számára leginkább a rendszerrel egy időben bevezetett új, 11-es sorszámú DirectX miatt számít fontos mérföldkőnek. Az új programozói felület új lehetőségeket biztosít a fejlesztők számára, melyet felhasználva többek között látványosabb, gyorsabb grafikát tudnak a monitorokra varázsolni. A stúdiók a jelek szerint élnek is a lehetőséggel, az operációs rendszer megjelenése óta szinte minden napra jut egy-egy kapcsolódó bejelentés. A S.T.A.L.K.E.R. legújabb, Call of Pripyat című, orosz és német nyelven elérhető kiegészítője már tartalmazza az új technológiát. Sajnos az angol verzióra még várnunk kell. A közeljövőben újabb DirectX 11-es játékok érkeznek, a Codemasters Colin McRae: DIRT 2 című versenyzős játéka a konzolos változatokhoz képest több hónapnyi késéssel, december végén jelenik meg PC-n. A jövő év elején debütál majd Alien vs Predator-sorozat legújabb epizódja, illetve a Battlefield: Bad Company 2 is. A grafikus megjelenítés új generációs effektjeit egyelőre csak az ATI 5700-as sorozatú grafikus kártyák tudják megjeleníteni. A borsos árú kártyákat az Unigine nevű teszt program mellett a S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat alapján készült benchmark programmal lehet megizzasztani.


Filmszerű animációval dolgoztatják a videokártyákat

A Modern Warfare 2 körüli felhajtás nem ért véget a játék megjelenésekor, még mindig téma, hogy a játék az első héten 550 milló dollárnyit bevételt generált. A héten az is kiderült, hogy a siker érdekében a játékot kiadó Activision a 40 millió dolláros fejlesztői költséget kiemelkedően magas, 150 millió dollárnyi marketing költséggel toldotta meg. A kiadó eddig két vasat tartott a tűzben, a világháborús témájú World at War a Treyarch műhelyében, a Modern Warfare az Infinity Ward falai között készült. A sikerre való tekintettel egy újabb, egyelőre meg nem nevezett stúdió is Call of Duty játékokon fog dolgozni a jövőben. Emellett kiderült, hogy várhatóan filmes feldolgozás is készül a sorozat alapján, a játék egyik szinkronszínésze egy interjúban elárulta, a Hollywood-i stúdiók közül több is elgondolkodott a lehetőségen. A fejlesztők öröme mindezek ellenére nem lehetett teljesen felhőtlen, a Modern Warfare 2 brutális jelenetei az előzetes várakozásoknak megfelelően komoly botrányt kavartak, első körben a legkülönbözőbb egyházak képviselői illetve az orosz politikusok szólaltak fel az ügyben.


Az erőszakos jelenetek miatt támadják a Modern Warfare 2-t

Az Egyesült Államokban a napokban jelent meg a gördeszkás világsztár, sokszoros bajnok Tony Hawk nevével fémjelzett videojáték-sorozat legújabb epizódja. A RIDE különlegessége, hogy a készítők az új epizódhoz egy mozgásérzékelős gördeszkát is fejlesztettek. A gamereknek a hagyományos kontrollerek helyett a gördeszka alakú vezérlővel kell végrehajtani a nyaktörő mutatványokat. A megjelenést nagy várakozás előzte meg, de a jelek szerint a játék nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Az első kritikák alapján úgy tűnik, a játékmenet nagyon hasonló az előző epizódokéhoz, tehát nagyon nehéz, összetett trükköket kell megtanulni, és hibátlanul végrehajtani a pályákon. Az új vezérlő erre egyelőre teljesen alkalmatlan, és a képességeit tekintve messze elmarad a hasonló jellegű Wii Fit kontrollertől. A fontosabb szaklapok közül több konkrétan használhatatlannak nevezte az új perifériát. A Tony Hawk: RIDE az Egyesült Királyságban december elején, Európa többi részén csak a jövő év első harmadában jelenik meg, a hazai megjelenésről egyelőre nem érkezett információ.


Talán még valódi gördeszkán is könnyebbek ezek a trükkök, mint a játékban

A Tomb Raider és a Hitman sorozatokkal világsikereket elért Eidos a napokban felvette a Square Enix Europe nevet, a céget ugyanis - a nyugat felé egyre határozottabb lendülettel nyitó - japán kiadóóriás mentette meg a biztos csődtől. A cég első komolyabb bejelentését a hét végére időzítette, a közlemény főszereplője a Kane & Lynch 2: Dog Days lett. A dán IO Interactive első Kane & Lynch játéka lesújtó kritikákat kapott. A filmes utalásokkal bőven meghintett, nagyon ígéretesnek tűnő lövöldözős játék végül a megjelenés évének egyik legnagyobb csalódása lett, bár a pénztáraknál jól szerepelt.


Sanghajban múlatja az időt a két vidám gyilkos

A folytatás jövőre érkezik PC, PlayStation 3 és Xbox 360 platformokra, a fejlesztők elárulták, minden eddig megjelent játéknál több, és realisztikusabban ábrázolt erőszakra számíthatnak a gamerek a folytatásban. A történet két ellentmondásos hőse az első rész eseményei után Sanghajban keres nyugalmat, de ahogy az a hasonló jellegű akciófilmekben már megszokott, a jó útra térést sikerül valakinek megakadályozni. További információk a jövő év elején várhatóak, egyelőre csak két rövidke videó jelent meg, melyek egyedi szemszögből, és látványvilággal tárják a gamerek elé Kane és Lynch mindennapjait.