Vágólapra másolva!
Meglepő újításokat pakoltak a gyors Opera böngésző legújabb verziójába, de már kipróbálható a Thunderbird levelező csaknem kész hármas változata is, amelyet meleg szívvel ajánlunk minden gmailesnek. Melléjün egy klassz, ingyenes videokonvertert, egy szupergyors, reklámoktól, idegesítő eszköztáraktól és más sallangoktól mentes PDF-olvasót, és az utóbbi évek leglátványosabb képernyővédőjét ajánljuk letöltésre.
Vágólapra másolva!

Bár az Opera jóval kevésbé népszerű, mint mondjuk a Firefox, egy alapvetően jól használható, kimondottan gyors, és számos extra funkciót kínáló böngészőről van szó - régi PC-k tulajdonosainak különösen érdemes egy próbát tenniük vele. A héten megjelent 10.1-es verzió legfontosabb újdonságának a regisztrációt követően ingyenesen használható Opera Unite számít ez tulajdonképpen egy könnyen kezelhető webszerverré alakítja a böngészőt futtató számítógépet, melynek tartalmához így az ismerősöknek is hozzáférést lehet adni. Segítségével például a dokumentumokat, képeket, egyszerűen megosztani ismerősökkel anélkül, hogy azokat előbb egy webalbumba kellene feltölteni.

Első használata előtt az Eszközök/Opera Unite kiszolgáló menüpontot kell kiválasztani, itt lehet aktiválni a szolgáltatást, amelynek különböző funkcióit a későbbiekben a képen is látható eszköztárról lehet előhívni. Ezt követően a számítógép megosztott tartalmai a http://számítógépnév.felhasználónév.operaunite.com címen válnak elérhetővé az interneten keresztül. Indulni az Opera Unite Központból érdemes, az ismerősöket a My Opera oldalon lehet felvenni (ha ők is regisztráltak), így meg lehet adni azt is, hogy egy-egy mappát csak bizonyos felhasználók érhessenek el, emellett jelszóvédelem alkalmazása lehetséges.

A File Sharing értelemszerűen fájlok megosztását teszi lehetővé, a Fridge-dzsel pedig egy virtuális hűtőszekrényen lehet üzenetet hagyni a többieknek, a Media Player pedig az egyik számítógépen lévő zenék, filmek távoli elérését biztosítja. A Messenger-en keresztül chatelni lehetséges, a Photo Sharing pedig képek megosztására optimális felületet tartalmaz, míg a Web Server-rel bárki egy teljes honlapot hostolhat gépén - ez persze csak akkor elérhető, ha a masina be van kapcsolva és csatlakozik az internetre. Őszintén szólva tesztelőnk nem látta meg az internet forradalmát az új Operában, bár a Unite-ra még egy sor egyéb alkalmazás készül majd. Egyelőre leginkább arra tűnik alkalmasnak, hogy az otthoni PC-ken lévő mp3-akat egyszerűen meg lehessen osztani egymás közt. Chatelni egy sor egyéb alkalmazás már rég bevált, és igazából az sem világos, miért lenne praktikus a fotókat a korlátozott feltöltési sebességű netkapcsolaton keresztül megosztani valakivel ahelyett, hogy feltöltenénk egy webes albumba, ahol aztán éjjel-nappal lehet nézegetni, és nem is a mi gépünket terheli mindez.

SUMATRAPDF

Forrás: [origo]

Az ingyenes PDF-olvasó letöltése (1,2 megabájt, magyar nyelvű)

Az Adobe Reader-t sokan lassú és behemót mivolta miatt nem kedvelik, bár legfrissebb verziója esetében már javult a helyzet, és való igaz, léteznek olyan PDF-dokumentumok, amelyeket csak ezzel lehet megnyitni - még ha ezek szerencsére elég ritkán is fordulnak elő. Egészen mostanáig a Foxit Reader-t ajánlottuk alternatívaként, ám Windows 7 alatt ezzel is akadtak problémáink. Tesztelőnk ezért nézett jobb alternatíva után, és sikeresen meg is találta azt a SumatraPDF nevű ingyenes program személyében: legfontosabb előnye a kompakt méret és a gyors működés, kezelőfelülete pedig minimalista, de egy dokumentumnézegető program esetében szerintünk nincs is szükség a lapozógombokon és a zoomikonokon kívül semmi másra.

HANDBRAKE

Forrás: [origo]

Az ingyenes videokonvertáló szoftver letöltése (4,66 megabájt)

Ezzel az ingyenes szoftverrel mobiltelefonok és hordozható lejátszók által támogatott mp4 vagy az újabb asztali lejátszókkal kompatibilis mkv formátumúra lehet alakítani meglévő videofájlokat vagy DVD-filmeket. Mint a képen is látszik, számos beállítási lehetőséget kínál a program, és kötegelt feldolgozásra is képes, azaz egyszerre akár egy mappányi videofájlt is meg lehet adni neki, amelyeket aztán szépen sorban átkonvertál - persze ez időigényes feladat.

ZOOMQUILT 2

Az ingyenes képernyővédő letöltése (5,8 megabájt)

Nem igazán szoktunk képernyővédőt használni, inkább energiatakarékos módot állítunk be, amely a PC inaktivitása esetén lekapcsolja a képernyőt, de ezúttal kivételt teszünk, a Zoomquilt II ugyanigy nagyon látványos, böngészőben futó változatát itt lehet megnézni, azon az egérrel a sebességet és az irányt is lehet szabályozni. Miről is van szó? Egy önmagába, vagyis a kiinduló képkockába visszatérő, szürreális videóról, amelyben egy közösségi művészeti projekt keretében készült, látványos grafikákba nagyít bele folyamatosan a program, pazar látványt nyújtva a szemlélőnek, aki még a huszonötödik újranézés alkalmával is jó eséllyel talál majd ezeken egy korábban észre nem vett apró részletet.

THUNDERBIRD 3 RC1

Forrás: [origo]

Az ingyenes levelezőkliens próbaverziójának letöltése (9,3 megabájt, magyar nyelvű)

Már majdnem egy évet késik a legújabb Mozilla-levelezőprogram premierje, de hamarosan elkészül a végleges verzió, legalábbis ezt jelzi a már magas fokú elkészültséget jelző RC1 tesztverzió megjelenése. A magyar nyelvet is tartalmazó kiadás újdonságai közt egyebek mellett stabilabb és gyorsabb működés említhető meg, de ez a verzió már az üzenetek olvasását kényelmesebbé tevő, lapokra rendezését is támogatja. Okosabb lett a Thunderbird keresője, amely már szűrési lehetőséget is biztosít, a postafiókok beállítása pedig sokkal kényelmesebbé vált, a gmailes címekhez például a szoftver minden szükséges paramétert magától kitölt, elég ismerni a felhasználói nevet és a jelszót. Az Intelligens mappák nevű újítás akkor jöhet jól, ha valaki több postafiókot használ, segítségével ugyanis egyszerre érheti el a friss leveleket, de ha akarja, továbbra is megtekintheti ezek listáját elkülönítve. Új nézetekben is lehet böngészni az üzeneteket és okosabb lett a címlistakezelő is. Összességében melegen ajánljuk a kipróbálását bárkinek, aki például Gmailen levelezik, hiszen a Google levelezőrendszerét érintő leállások alatt csak a webes felület áll le, IMAP protokollon keresztül - például Thunderbirddel - a levelek gond nélkül letölthetők maradnak.