Playstationön tanulnak a brit haditengerészek

Vágólapra másolva!
A brit haditengerészet is csatlakozott a Sony konzolt használók táborához. A nappalik játékgépeiből szuperszámítógépet építő amerikai légierővel szemben a tengerészek hordozható masinákat szereztek be, állítólag tanulási céllal.
Vágólapra másolva!

A HMS Liverpoool romboló technikusai és a Faslane támaszpontról üzemelő tengeralattjárók szonárjainak legénysége kapja meg először a kincstári kék Playstation Portable játékgépeket. Ha az ötlet beválik, a tengerészek valóban képesek lesznek a csatahajók szűkös körleteiből a kézikonzolról olvasva, előadást hallgatva tanulni, akkor több egységnél is bevezetik a módszert. A haditengerészek sötétkék kütyüket fognak kapni.

A módszer teljesen új, a villamosmérnökök oktatásával foglalkozó HMS Collingwood haditengerészeti iskolában dolgozták ki . Az intézmény az elbukott vizsgák számát szeretné csökkenteni azzal, hogy lehetőséget adnak a leendő hallgatóknak a kemény matematika és fizika órákra felkészülni még beiratkozás előtt.

A tengerészek nem csak a 8-12 percesre vágott, diasorokat és feladatokat is tartalmazó oktatóanyagokkal foglalkozhatnak. Játszaniuk is szabad a készülékeken. A programot kidolgozó haditengerészeti főnökök megfontolták ugyan a Playstation UMD meghajtójának kikapcsolását, de végül nem tették meg. "Úgy gondoljuk, jobban fognak vigyázni a készülékre így." - magyarázta Mark Williams korvettkapitány, az oktatóprogram szellemi atyja. A tiltás ellen szólt az is, hogy az első hullámban villamosmérnöknek továbbképzendő elektrotechnikusok, a radar és szonár rendszerek üzemeltetői kapják meg a kütyüt, akik valószínűleg fel tudnák szabadítani az elérhetetlenné funkciókat, ha úgy tartja kedvük. A haditengerészet választása azért esett a hordozható Playstationre, mert a szóbajöhető konzolok közül ez volt a legstrapabíróbb.

A képzés elvégzésével nem csak az altiszti pálya nyílik meg a programban résztvevők előtt, de jelentősen megemelkedik a fizetésük is. A Playstation - és persze a Collingwood iskola - évi 2-3 ezer fonttal toldhatja meg a tengerészek keresetét.