Szerverekkel fűtenek majd lakásokat Helsinkiben

Vágólapra másolva!
Egy helyi IT-cég a föld alá költöztetett szerverparkjának hűtését kapcsolja össze a helyi távhőszolgáltató hálózatával, hogy a gépek által leadott hőenergia ne vesszen kárba.
Vágólapra másolva!

Az Academica nevű informatikai szolgáltató szerverterme nem csak a felesleges hőmennyiség hasznosítása miatt lesz a különleges, hanem azért is, mert a város egyik fő turisztikai látványossága, az Uspenski katedrális alá költözteti a gépeket - írja a Reuters. Amellett, hogy a székesegyház alatti második világháborús bunker biztonságos helyet biztosít a gépeknek, a szervertermet kényelmesen rá lehet kötni a helyi távfűtési hálózatra, és az általa termelt hőmennyiség több mint ötszáz lakás fűtésére lesz elegendő.

"Tökéletesen elképzelhetőnek tartom, hogy a város fűtéséhez szükséges hőenergia jelentős részét számítógépes szervertermek állítsák elő a jövőben" - nyilatkozta a Reutersnek Juha Sipila, a Helsinki Energia projektmenedzsere a tervvel kapcsolatban. Az Academica gépterme várhatóan januárra készül el, így az idei tél hátralevő részében már be tud kapcsolódni a város fűtésébe.

Az IT-cég számára a környezetbarát megoldások is fontosak, de ami még lényegesebb, az új megoldással évi 375 ezer eurót faraghat majd le a géppark üzemeltetési költségeiből az Academica - nyilatkozta a vállalat értékesítési vezetője, Pietari Paivanen a hírügynökségnek. A géptermek által felhasznált energia 40-45 százalékát ugyanis nem a számítási kapacitás, hanem a gépek hűtése viszi el, ami az üzemeltetők költségeinek átlagosan egyharmadát teszi ki.

Az Academica viszont a Helsinki Energiának köszönhetően vissza tudja nyerni a hűtés költségeinek egy részét, ami az egyre emelkedő energiaszámlák mellett egyre fontosabb kihívás a hasonló szolgáltatók számára. Az energiatakarékos megoldások már csak azért is fontosak, mert a számítógépes szerverparkok működtetéséhez köthető széndioxid-kibocsátás már most egyharmada a légiközlekedésének, vagyis lassan olyan mértékű, mint Argentína vagy Hollandia kibocsátása, és minden évben 10 százalékkal növekszik. Eközben a szerverüzemeltetésből származó bevételek is egyre nehezebben tartanak lépést a növekvő energiaszámlákkal - írja a Reuters.