Ártatlan játékosokat is kiltit a Microsoft

Vágólapra másolva!
Csalni sem kell ahhoz, hogy eltiltással büntesse az ügyeskedő játékosokat a Microsoft. Az év lövöldözős csúcsjátékának számító Modern Warfare 2 hibáját kihasználó gamerek között rendet vágnak az Xbox Live adminisztrátorai.
Vágólapra másolva!

Igazi aljas bosszúlehetőséget találtak a játékosok a Modern Warfare 2-ben. A program furcsa hibája miatt be lehet készíteni egy grátnátot, ami csak akkor robban fel, ha a gamert lelövik. A sikeres támadót is elpusztító trükkhöz ugyan nem kell feltörni a programot, módosítani a játékot, alkalmazóit mégis úgy kezelik, mintha csaltak volna. Az öngyilkos merénylőt játszó gamereket első lebukáskor egy napra tiltják ki az Xbox Live-ból, a visszaesők azonban két hétig, vagy akár örökre is elbúcsúzhatnak a Microsoft online játszóterétől.


Hasznos trükk vagy aljas csalás?

A tiltás azért különösen kínos a gamereknek, mert a Modern Warfare-hez nincsenek rajongók által üzemeltetett szerverek. Kizárólag a játékot gyártó Infinity Ward gépeire lehet csatlakozni a lövöldözni vágyóknak, így a lebukás a paradicsomból való kiűzetéssel egyenrangú.

A világ nem ér teljesen véget azoknak, akiket a hiba kihasználása miatt, vagy más okból kitiltottak az Xbox Live-ról. Új Gamertag - így hívják a Microsoft rendszerében a játékos profilját - regisztrálásával vissza lehet jutni az online felületekre, ám ez 50 dollárjába kerül a gamereknek. A Xbox Live ráadásul nem csak az egymás elleni küzdelmek helyszíne, innen szerezhetik be a játékosok a már megjelent vagy még épp csak érkező programok próbaverzióit is.

Az esetről tudósítő Ars Technica újságírója azt is hozzáteszi, hogy több olyan alap taktikának számító lépést dolgoztak ki az évek során a játékosok, amikre a fejlesztők nem is gondoltak. Mi lett volna - teszi fel a kérdést a cikk - ha a lába elé rakétát lövő, majd a robbanást még egy ugrással megtoldó - azaz szaknyelven rocketjumpoló - játékosokat letiltották volna a szerverekről?