Laptopot lőttek szitává az izraeli határőrök

Vágólapra másolva!
A határőrök több órán át faggattak egy fiatal amerikai nőt a tel-avivi reptéren, majd látszólag minden ok nélkül szétlőtték a noteszgépét, hogy végül elengedjék.
Vágólapra másolva!

Köztudott, hogy az Izraelbe belépni kívánókat szigorú ellenőrzés fogadja, de Lily Sussman maga is nagyon meglepődött azon, ahogy a számítógépe áldozatul esett a procedúrának. Az Egyiptomban élő fiatal amerikai nő, akinek egyébként rokonai is élnek a zsidó államban, a barátait szerette volna meglátogatni ott - derül ki a blogjából.

A repülőtéren a határőrség tisztjei félrevonták ellenőrzésre, amelynek során több mint két órán keresztül faggatták és tüzetesen átvizsgálták minden személyes tárgyát és a nála lévő feljegyzéseket. Susmanntól a notebookját is elvitték, amelyet azonban már szétlőve kapott vissza. A határőrök nem tájékoztatták róla, hogy mi történik, és nem is kérték meg rá, hogy kapcsolja be a gépet, vagy adja meg hozzá a jelszót, csak eltűntek egy időre a laptoppal.

A gép merevlemezét nem érte találat, így a nő fájljai - több év munkája, ahogy a beszámolójában fogalmazott - nem vesztek kárba. Az izraeli hatóságok kártérítést ígértek neki a tönkretett számítógépért. A történet, lévén egy notebook volt a vétlen áldozat, bejárta a technológiai blogokat, és egyetérthetünk az Engadget két megállapításával: először is, utazás előtt érdemes biztonsági mentést készíteni az adatainkról, másodszor pedig, és egy szétlőtt laptop igazán lenyűgöző látványt nyújt.

Forrás: [origo]

Hasonló problémával szembesülhetnek az Egyesült Államokba beutazók is, ahol a határőrségnek jogában áll gyanúsítás nélkül is lefoglalni és átvizsgálni a beutazók noteszgépeit. Az USA-ban ugyan nem kell arra számítani, hogy a hatóságok kárt tesznek a gépben, de annak tartalmát minden további nélkül átnézhetik, és rosszabb esetben akár hónapokig maguknál tarthatják a gépet. A CNet szerint az elmúlt egy évben több mint ezer ilyen átvizsgálásra került sor.