Netbook és táblagép egy testben

Vágólapra másolva!
Kisfogyasztású tabletté alakítható netbookot jelentett be a Lenovo. Az IdeaPad U1 teljes értékű, minden feladatra alkalmas hordozható gépből bármikor átalakítható csak kijelzőt tartalmazó böngészőmasinává.
Vágólapra másolva!

A frissen bemutatott IdeaPad U1 két fele teljesen más hardvert használ, sőt az operációs rendszerük is más. Teljes módban egy alacsony fogyasztású Intel Core 2 Duo processzor számolja, amit a gépre telepített Windows 7 Home Premium rendszer diktál neki, ha viszont a multitouch kijelzőt lecsatlakoztatják a billentyűzetről, akkor a gép átvált linuxos üzemmódba. A Lenovo tablet lelke az izmosabb okostelefonokba és smartbookokba szánt 1 gigahertzes Snapdragon processzor, ami a cég szoftverkütyükre épülő felülettel felszerelt Skylight Linux nevű rendszerét futtatja.

Forrás: [origo]
Két számítógépet rejt az U1 borítása

Megoszlik a két félgép között a memória, sőt a merevlemez is. A tablet összesen 16 gigabájtnyi, mozgóalkatrész nélküli, villámgyors SSD háttértárat tartalmaz, a laptop merevlemezét azonban akár 128 gigabájtig is bővíthetik a felhasználók. Memóriából a tablet 512 megabájthoz fér hozzá, a teljes gépbe viszont akár 4 gigabájtnyi RAM-ot is tömhetnek az erős gépre vágyó felhasználók. A kevesebb mint két kilós készüléket egyelőre nem lehet megvásárolni, csak nyár közepén válik elérhetővé, várhatóan 999 dolláros áron.

Nem is laptop, nem is okostelefon

Nem csak hibrid gépet, valódi smartbookot is piacra dobott a kínai számítógépgyártó. A Skylight nevű modellben csak annyi erőforrás található meg, ami a kettészedhető IdeaPad tablet verzióját hajtja. Az összehajtható tálcára vagy nagyra nőtt lakktáskára emlékeztető, vidám, csillogós piros vagy mély kék színben kapható smartbookon ugyanaz az operációs rendszer fut, mint az U1 tablet részén. A gépben 20 gigabájtos SSD meghajtó található, amit a Lenovo 2 gigabájtos, biztonsági mentésre használható netes tárhellyel egészít ki. Az internetre való csatlakozást beépített wifi és 3G-s mobilnet csatlakozó teszi egyszerűvé.

Forrás: [origo]
Egy töltéssel egy napot is elmegy a Skylight

Az energiatakarékos processzorral felszerelt gépet a Lenovo szerint pont ugyanúgy lehet használni majd, mint az okostelefonokat. Nap közben körülbelül tíz óráig képes lesz működni akkumulátorról, és elég lesz este bedugni a töltőkábelt. Az okostelefonok és a netbookok közti rés betömésére szánt számítógépet 499 dollárért lehet majd megvenni áprilistól.