Vágólapra másolva!
Két ingyenes médialejátszó szoftver várja ezen a hétvégén, hogy letöltse: az Splayert elsősorban a letöltött filmeket nézőknek érdemes kipróbálniuk, ez ugyanis gyakorlatilag minden fajta filmet lejátszik, ráadásul gyengébb gépen is jól teljesít. A Songbird nevű remek zenelejátszó szoftver az mp3-ak katalogizálásában és hordozható lejátszókra áttöltésében segít, de CD-t rippelni vagy online rádiókat hallgatni is lehet vele. Melléjük egy honlap-kivágó szoftvert, illetve LCD-monitorok tesztelésére alkalmas miniprogramot ajánlunk kipróbálásra.
Vágólapra másolva!

SPLAYER

Forrás: [origo]

Az ingyenes médialejátszó program letöltése (5,8 megabájt)

A KMPlayer és a VLC után egy újabb remek, ingyenes médialejátszó programra bukkantunk az Splayer személyében. Ez a program előbbi két társához hasonlóan beépített kodekekkel rendelkezik, minden fontos formátumot magától lejátszik, és kimondottan a minél alacsonyabb rendszerigényre optimalizálták. A lejátszó rendelkezik mindenféle kép- és hangjavító algoritmusokkal, de akkumulátoros üzemre kiélezett laptopos módja is van. Első indításakor egy rövid beállítási varázsló fogadja a felhasználót, itt többek közt a használt hangrendszer típusát lehet megadni, illetve azt, hogy mekkora legyen a feliratok betűtípusa, és hasonló paramétereket. Az alkalmazás egy online adatbázisból a lejátszott filmekhez automatikusan le tud tölteni angol és kínai nyelvű feliratokat, ez a hazai felhasználók számára például japán filmek megtekintésekor jöhet jól. A bevált lejátszóprogramok mellett érdemes egy próbát tenni vele.

SONGBIRD

Forrás: [origo]

Az ingyenes zenelejátszó szoftver letöltése (13 megabájt, magyar nyelvű)

A Songbirdöt korábban már ajánlottuk sok zenét hallgató olvasóink figyelmébe, legújabb verziója azonban olyan sok újdonságot tartalmaz, hogy érdemes újra elővenni a programot. Windows 7 alatt ugyan telepítésekor egy figyelmeztető üzenetet jelenít meg, ám ezt nyugodtan le lehet okézni, a működésére nincs hatással. Viszont a korábbi verziónál sokkal tetszetősebb bőrt húztak a szoftver kezelőfelületére, és jelentősen fejlesztették a hordozható mp3-lejátszókkal, zenemobilokkal való szinkronizációs képességét, bár az iPodok tulajdonosai sajnos nem tudják ezzel a szoftverrel eszközükre másolni a zenéiket, mindenki más azonban igen. A Songbird képességei CD-ripper funkcióval bővültek, de a szoftverből ingyenes kiegészítőket is le lehet tölteni, ezek egyikével például a Last.fm (fizetős) adásait lehet elérni, egy másik albumok borítóit tölti le online adatbázisból. A program webes képességei is fejlettebbek az átlagnál, így egy lejátszási listához például YouTube klipeket, Flickren lévő fotókat, vagy blogok címeit is le lehet kérni. A program az ismertebb zeneszámok esetében automatikusan le tudja tölteni a dalszöveget is, ami hasznos extrája.

SNIPPAGE

Forrás: [origo]

Az ingyenes segédprogram letöltése, Adobe Air is szükséges hozzá

A Snippage egy rendkívül hasznos segédprogram, bár felhasználásra csak egy adott célra alkalmas, arra viszont nagyon. Bár manapság szinte minden portálnak van RSS-hírcsatornája, léteznek még olyan "régivágású" hobbista honlapok, amelyek tartalma ugyan rendkívül értékes, de nem haladnak a korral, így ilyen szolgáltatást sem kínálnak. Telepítése előtt fel kell installálni az Adobe Air-t, ezt követően indítható a pár megabájtos Snippage aktiválása. A program gyakorlatilag egy miniböngésző, amelybe bármilyen oldalt - így akár a www.origo.hu-t is - behívhatjuk, és kijelölhetünk rajta egy négyzet alakú területet, amelynek tartalmát folyamatosan nyomon szeretnénk követni. Ezt a kivágott részt el lehet helyezni az Asztalon, akár többet is belőle, és azt is meg lehet adni, hogy ezek tartalma milyen gyakran frissüljön. A Snippage ablakát úgy lehet bezárni, ha a címrorára kattintunk duplán, ekkor ugyanis teljes oldalas nézetbe vált, és ilyenkor jelenik meg a sarkában a jól ismert X, de a Tálcán lévő ikonján keresztül is deaktivizálni lehet a programot. Sajnos még nem működik száz százalékos tökéletességgel a program, de folyamatosan fejlesztik, javítják készítői.

ISMYLCDOK

ForrA!s: [origo]

Az ingyenes segédprogram letöltése (8 kilobájt)

Ez a parányi program monitor, vagy PC-hez kapcsolt laposképernyős tévé tesztelésére alkalmas. Indítását követően a fent látható menü tárul a felhasználó szeme elé, gyakorlatilag az összes létező színt, effektust megjeleníti, amely egy megjelenítő használata során felmerülhet, az egyszínű kitöltésekkel például a beragadt pixeleket lehet könnyen felfedezni. A fenti menüt az F1-gyel lehet előhívni bármikor, a teszteket pedig a menüben olvasható gombokkal lehet végrehajtatni.