Kipróbáltuk a leggyorsabb netbookot

Vágólapra másolva!
Kezeink közt járt a jelenleg kapható legnagyobb teljesítményű Asus Eee PC, amely már majdnem olyan, mint egy notebook, de kicsit kisebb és könyebb. A teszt apropóján azt is megvizsgáltuk, mire számíthatunk a könnyen hurcolható minigépek piacán 2010-ben.
Vágólapra másolva!

Mint karácsony előtti vásárlási tanácsadó cikkünkben is kiemeltük, csínján kellett bánni az újabb, Windows 7-et futtató netbookokkal, a Microsoft legújabb operációs rendszerét ugyanis olyan gépekre is felrakják, amelyek túl gyengék hozzá. Bár az egyik első Win 7-es Eee PC-t, a 1101HA jelzésűt lassúsága miatt bíráltuk, az Asustól ezúttal egy olyan modellt kaptunk, amely minden idők eddigi legnagyobb teljesítményű netbookja.

Már majdnem notebook


Az Eee PC 1201N belsejében ugyanis a korábbi típusokénál nagyobb teljesítményű, kétmagos Intel Atom lapka lakozik (Atom 330), a grafikus megjelenítésért pedig egy Nvidia Ion chip felelős. Bár ez továbbra sem elegendő újabb játékok futtatására, nagyfelbontású videók megtekintését már lehetővé teszi .

A multimédiás igényeket a szokásosnál nagyobb 12,1 colos, HD-ready (1366x768 pixel) felbontású képernyő egészíti ki, ami egyben azt is jelenti, hogy ez a masina kissé termetesebb, illetve másfél kilós tömegével nehezebb is a tipikus netbookoknál, közelebb áll nagyobb testvéréhez, a notebookhoz. Bár egy nagyobb masinát nehezebb hordozni, ez egyben azt is jelenti, hogy a billentyűzet mérete nagyobb, így kényelmesebb gépelni rajta.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Nagyobb és nehezebb a szokásosnál, de kényelmesebb használni a 1201N-t



Sokkal izmosabb lett

Tesztpéldányunkon a Windows 7 Home Premium verziója futott, ennek az indulási sebessége azonban egyáltalán nem tűnt gyorsabbnak a tavaly kipróbált gyenge netbookénál, nagyjából 42-45 másodpercet vesz igénybe átlagosan. Hibernálásból valamelyest fürgébben éled a gép, mintegy 28 másodperc alatt - ez azonban sajnos semmivel sem sebesebb a régi netbookokénál.

Ellenben maga az operációs rendszer érezhetően fürgébb a kétmagos Atom lapkával, nem kell hosszasan várakozni a böngésző, szövegszerkesztő elindulására, nagyjából ugyanolyan sebességgel élvezhető minden, mint egy olcsó laptopon. Ahogy a korábbi gépeken, a 1201N-en is lefuttattuk az átlagos felhasználást szimuláló Geekbench mérőprogramot, amely 1145 pontra értékelte a rendszer teljesítményét: ez közel a duplája a karácsony előtt tesztelt alapmodelleknek, egyedül az idén boltokba került, egymagos N450-es Atom lapkával szerelt Acer Aspire One 532h típus közelítette meg ezt a teljesítményt 934 ponttal.

Rá lehet kötni lapostévére

Ezt az Eee PC-t már HDMI-csatlakozóval is felszerelték, azaz egyszerűen rá lehet kötni a lapostévére: a nagyjából nyolcsszáz-ezer forintért beszerezhető dróton ugyanis a hangot és képet is továbbítani lehet. Ennek teljes értékű használatához a Windows 7 Home Premium verziója szükséges, nem elegendő a lebutított Starter Edition, amely csak a meglévő képmező klónozását engedélyezi, így egy full-HD tévén nem lehet azt maximális felbontásban használni. Sajnos a különálló térhatású hangrendszer illesztését biztosító digitális kimenet lemaradt erről a gépről.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Volt hely a nagyobb billentyűknek


Az Nvidia Ion lapkának köszönhetően a kétmagos Eee PC képes lejátszani HD-felbontású videókat, bár a gigászi, 1080p, vagyis full-HD felbontású, mkv formátumú filmekkel azért el lehet érni korlátait még akkor is, ha maximális teljesítményt biztosító profilra váltunk is át. A kisebb, 720p-s (HD-ready) videókkal többnyire zökkenőmentesen elboldogul, esetleg a tekerés, vagy nagyon gyors jelenetek közben tapasztalhatő némi megtorpanás, ami azt jelzi, hogy az asztali médialejátszó hardvereket azért nem ezzel a kis géppel érdemes kiváltani, bármennyire is adja magát a lehetőség.

Okádja a hőt, hamarabb lemerül

Az extra teljesítménynek persze árnyoldalai is vannak: a kétmagos Atom processzor bizony jócskán melegszik, a gép oldalán lévő szellőzőből ugyanúgy dől a hő, ahogy egy gyorsabb notebooknál is megszoktuk, ez viszont egy kifejezetten hordozásra szánt netbook esetében fokozottan zavaró lehet. Jó hír, hogy az extra teljesítményű netbook nem nagyságrendekkel drágább lassabb társainál, a Windows 7 Starter Edition verziójával 130 ezer forintért, a Home Premiummal 140 ezer forintért vihető haza.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
HDMI-csatlakozó az egyszerűbb kapcsolódáshoz

Az izmosabb processzor emellett többet is fogyaszt, a 1201N-es Eee PC egy Google Video oldalon lévő filmet folyamatosan lejátszva nagyjából 3 és fél órányi folyamatos üzemet produkált nekünk energiatakarékos módra állítva, wifihasználattal,, ez pedig csak a töredéke annak, amelyet az olcsóbb, igaz, kisebb teljesítményű példányok biztosítani tudnak - nem ritkán 7 órát is.

A Google OS lesz a nagy konkurens

Összességében arról van szó, hogy felturbózták az Eee PC-t a Windows 7 rendszerigényéhez, amely egy ilyen hardveren már normálisan működik, egyedül az indulás sebességén, illetve az akkumulátoridőn kelllene javítani. Épp ezeken a területeken lesznek kimondottan erősek a Google OS-t futtató minigépek, melyek várhatóan az év végén kerülnek majd a boltokba. Bár konkrét eszközöket még nem mutatott be a keresőcég, azt már most tudni lehet, hogy csak a Google által jóváhagyott eszközökre licencelhetik majd a társaság egyébként ingyenes, Linux-alapú szoftverét, amelyeknek számos paraméternek meg kell felelnie.

Így néz majd ki a Google OS

Ezek közé tartozik, hogy a Google szoftverét csak mozgó alkatrészt nem tartalmazó, a winchesternél gyorsabb SSD-meghajtóval szerelt netbookokra lehet telepíteni, így elvileg a bekapcsolást követő néhány másodperccel használatba lehet majd venni ezeket a PC-ket. Ezek a meghajtók azonban még jóval drágábbak a merevlemezeknél, így várhatóan ezek a gépek kevesebb adatot tudnak majd tárolni a megszokottnál, de működésük eleve online üzemre lesz kihegyezve, amikor a levelek, dokumentumok és alkalmazások szerveren futnak és tárolódnak, helyben csak a legszükségesebb állományok kerülnek mentésre.