Vágólapra másolva!
Egy remek, ingyenes rendszervisszaállító programmal a Windowsát visszaállíthatja a múltba, amikor még jól működött. Hétvégi szoftverajánlónkban találhat még egy nem túl ismert, de annál jobb zenelejátszót, webes videókat lementő programot, virtuális képernyőket nyitó segédet, és egy szupergyorsan működő képernyőmentő alkalmazást is.
Vágólapra másolva!

Foobar 2000

Forrás: [origo]
Az ingyenes segédprogram letöltése (3 megabájt)

Méltánytalanul mellőzött audiolejátszó a Foobar 2000, amelyből a héten készült el az 1.0-s verzió. Ez a program egy olyan fejlesztő munkája, aki korábban a Winamp készítésében is közreműködött. Mit kell tudni a Foobarról? Ez egy kis rendszerigényű szoftver, telepítője mindössze 3 megabájt. Minden fontos hangfájl-formátumot támogat az mp3-tól kezve, az ogg-on át egészen a különböző internetes streamekig.

A szoftver honlapjáról letölthető számtalan kiegészítővel rengeteg extra funkcióval fel lehet vértezni tulajdonságait, emellett kinézete is testre szabható letölthető skinek segítségével. Ezeket az .xpi kiterjesztésű állományokat úgy lehet a programba telepíteni, hogy a Fájl menü Megnyitás pontjában behívjuk őket a Foobarba. A program alapból képes CD-grabbelésre, de lehetővé teszi a zeneszámok címkézését és ez alapján történő listázását, de akár a Last.fm online rádió vételére is képessé tehető, de akár albumborítók és hasonló extra információk automatikus letöltésére is alkalmas.

ScreenPresso

Forrás: [origo]

Az ingyenes segédprogram letöltése (2,3 megabájt)

Korábban a Jing számított a képernyőmentő programok királyának, mivel pár kattintással lehetővé tette a tartalmak megosztását is online tárhelyen keresztül. Sajnos a program legújabb verziói egyre lassabbá váltak, és sok memóriát foglalnak, ami sok felhasználó kedvét elvették tőle. Az egyik lehetséges alternatívája lehet a programnak a ScreenPresso nevű program, amelyből egyelőre csak ingyenes verzió létezik, később azonban egy bővebb tudású, ám fizetős változata is meg fog jelenni.

Ezzel a programmal is lehet teljes képernyős, csak egy ablakra vonatkozó, saját magunk által kiválasztott méretű, illetve akár lefele scrollozva több képernyő hosszúságú képernyőmentést készíteni - az utóbbi lehetőség például honlapok esetében jön jól. Sajnos egérrel nem lehet aktiválni mentési funkcióját, de a menüben le van írva, hogy melyik módot milyen billentyűkombináció hívja elő, amely a Print Screen, a Ctrl és a Shift különböző kombinációit takarja. A lementett képre szöveget is lehet írni, de nyilakkal és egyéb hasonló kiemelésekkel is el lehet látni, emellett a szoftver a Twitpic képmegosztó oldalra is automatikusan feltölti a képfájlt, de a legfontosabb ismérve az, hogy nagyon gyorsan működik.


Comodo Time Machine

Forrás: [origo]

Az ingyenes segédprogram letöltése (20 megabájt)

Öreg hiba, hogy az ingyenes biztonsági és rendszerkarbantartó szoftvereiről ismert Comodo csupán most rukkolt elő ezzel a remek biztonsági mentő szoftverével, hiszen a Windows 7-ben ez a funkció már alapból megtalálható - de legalább az XP-sek jól járnak vele. A Comodo Time Machine-nel ugyanis egyszerűen lehet a rendszerről teljeskörű mentést készíteni, vagyis nem olyat mint amelyet az XP-ből ismert Rendszervisszaállítás, amely csak az operációs rendszer egyes részeit archiválta, de nem mindent. Ez a szoftver azonban egy az egyben képes menteni a partíciók teljes állapotát, így ha valami elromlana a rendszerben - például egy új szoftver, illesztőprogram vagy driver telepítése nyomán - azt igen egyszerűen vissza lehet állítani a még működő állapotra.


Free Video Downloader

Forrás: [origo]

Az ingyenes segédprogram letöltése (3 megabájt)

Számos videomegosztón és hírszájton publikált videót le lehet menteni a merevlemezre kényelmesen ezzel az alkalmazással. Az ingyenes Free Video Downloader indítását követően monitorozza a böngészők működését, és ha megnyitunk egy webes videót, felkínálja annak lementését a merevlemezre még akkor is, ha ezt eredetileg nem kínálja fel az adott honlap. Noha nem működik a program megoldása száz százalékosan az összes létező webes videóval, általában sikerrel jár vele a felhasználó, bár például az MTV Videotár tartalmait nem tudtuk vele rögzíteni. Azt, hogy melyik mappába rakja a letöltött videofájlokat, a Settings menüben lehet megadni a General fül alatt, míg a figyelni kívánt fájlkiterjesztések a Monitor fül alatt érhetők el.

Microsoft Desktops

Forrás: [origo]

Az ingyenes segédprogram letöltése (60 kilobájt)

Mindössze 60 kilobájt a mérete a Microsoft ingyenes segédprogramjának: a Desktops segítségével virtuális képernyőket lehet létrehozni, akár négyet is. Ezek között alapesetben az alt+1,2,3,4 billentyűkombinációval lehet váltogatni. Mire jó ez? Arra, hogy megkönnyítse a munkát akkor is, ha nem áll rendelkezésre két vagy több monitor. Az egyik virtuális képernyőre mondjuk kirakhatjuk a chatprogramot és a megnyitott levelezőt, böngészőt a másikban mondjuk a szövegszerkesztőt vagy táblázatkezelőt, vagy más munkához, tanuláshoz használatos szoftverek ablakait.

Bár más hasonló szoftverekkel lehetséges, ebben az alkalmazásban nem tették lehetővé azt, hogy az egyes virtuális asztalok közt ablakokat mozgassunk át - ez a Microsoft szerint azért maradt ki, hogy a Desktops gyorsan működjön és ne foglaljon le sok erőforrást. Ebből a programból kilépni sem lehet menet közben, kikapcsolásához újra kell indítani a PC-t. Ha a szoftver automatikusan elindulna minden bekapcsolást követően, a Tálcán jobb gombbal elérhető Options menüjében lehet ezt kikapcsolni.