Kilencéves macedón csodagyerek a legfiatalabb rendszermérnök

Vágólapra másolva!
A kilencéves macedón kisfiú, Marko Csalaszan a múlt héten vette át rendszermérnöki diplomáját Ljubljanában a Microsoft szlovén főmenedzserétől, Matej Potokartól. Ezzel a világ legfiatalabb informatikus szakértője lett.
Vágólapra másolva!

A csodagyerek, akit a macedón, a horvát, a szlovén és az amerikai média is a számítógép Mozartjának titulál, négyéves korában már tökéletesen beszélt angolul, hatévesen pedig már rendszergazdai minősítést kapott a Microsofttól.

Marko a CNet.com amerikai internetes portálnak elmondta, hogy nem szereti a számítógépes játékokat, inkább a barátaival focizik. A fiú naponta 4-10 órát is dolgozik számítógépén: egy nonprofit cég szervereit felügyeli távolról, mellette pedig saját fejlesztéseken dolgozik. Marko legújabb elgondolása egy olyan megoldás, ami lassú DSL-kapcsolaton keresztül is lehetővé teszi nagy felbontású HD-videók továbbítását. A fiú a technológiát a hannoveri CeBIT szakvásáron is bemutathatja majd.

Marko a CNetnek azt is elmondta, szeretne az Egyesült Államokba utazni és közel lakni a Microsoft bázisához - ezt azzal indokolta, hogy Amerikában a legfejlettebb az információs technológia. Előtte mindenesetre a szüleivel közösen egy olyan magániskolát nyitott szülőhelyén, Szkopjéban, ahol speciális számítástechnikai képzést kaphatnak az általános iskolás gyerekek.

Három évvel ezelőtt, amikor nyilvánvalóvá vált Marko zsenialitása, a macedón oktatási minisztérium komputerlaboratóriumot ajándékozott Marko Csalaszannak.