Megíratja az életrajzát Steve Jobs

Vágólapra másolva!
Az Apple alapító vezérigazgatója első ízben járul hozzá maga is a róla szóló könyvhöz, amivel a New York Times szerint saját örökségét szeretné megalapozni.
Vágólapra másolva!

Steve Jobs életéről az elmúlt években több könyv is napvilágot látott az Egyesült Államokban, ezek némelyikére azonban az Apple-vezér ingerülten reagált, és megtiltotta a cég saját bolthálózatának, hogy forgalmazza egyiket-másikat. Jobs azonban most maga lát neki az önéletrajzi műnek, amihez a Time magazin volt szerkesztőjét, Walter Isaacsont szerződtette le az amerikai napilap információi szerint.

Isaacson önéletrajz elkészítésénél még nem működött közre, de megírta Albert Einstein és Benjamin Franklin életrajzát, az amerikai történelem több fontos egyéniségéről pedig egy esszékötetben emlékezett meg, nem számít tehát teljesen tapasztalatlannak a műfajban. Steve Jobs pedig várhatóan jó alany lesz a készülő műhöz, hiszen az informatikai szakember maga is kalandos utat járt be, és közeli ismerői szerint nem csak karizmatikus figura, de eltökélt munkamániás és néha bizony nehéz személyiség.

Steve Jobs 1976-ban alapította az Apple-t két üzlettársával, Steve Wozniakkal és Ronald Wayne-nel, és 1977-ben jelentették meg első személyi számítógépüket. A hagyományos szereposztás szerint a cégben mindig is Jobs volt az ötletember és a marketinges, aki eladta a gépeket, de az érdemi műszaki munkát a zseniális mérnők, Wozniak végezte, akinek munkáját számos egyedi technológiai megoldás dícséri. (Vele két évvel ezelőtti magyarországi látogatása alkalmával készítettünk interjút, lásd: "Én csak egy mérnök vagyok", 2007. november 27. Az Apple társalapítója iWoz címmel 2007 októberében jelentette meg saját emlékiratait.)

Forrás: [origo]
A kezdetek: Jobs és Wozniak

Jobs-t azonban a kezdeti sikerek után 1985-ben az akkori cégvezetés eltávolította az Apple éléről, ahonnan két évvel később Wozniak is visszavonult. Jobs saját számítógépes céget hozott létre, a Nextet, ami a maga módján szintén történelmet írt: egy ilyen munkaállomáson indította el ugyanis Tim Berners-Lee a World Wide Webet 1991-ben a svájci CERN-ben. Az idő közben hanyatlásnak indult egykori cége élére 1997-ben hívták vissza az alapítót, és ami azóta lezajlott, sikertörténet: a cég a karizmatikus vezető második regnálása alatt olyan korszakalkotó termékeket jelentett meg, mint az iPod, az iPhone, és többször is sikeresen újította meg számítógépes termékskáláját.

Jobs egy évvel ezelőtt egészségügyi okokból ideiglenesen visszavonult az Apple napi vezetésének teendőitől, majd tavasszal májátültetésen esett át, amiből őszre sikerült felépülnie. Az önéletrajzi könyvvel kapcsolatos információkat a New York Times úgy értékelte, hogy az Apple-vezér, aki február 24-én lesz 55 éves, túl van a betegségen, és örökségének megalapozásán gondolkodik. A Venture Beat magazin szerint viszont kérdéses, vajon mennyit árul majd el a mű az Apple sikertermékeinek kulisszatitkaiból, amelyek szinte mindegyikének fejlesztését szigorú titkolózás, piaci bevezetését pedig kemény üzleti tárgyalások előzték meg.