Vágólapra másolva!
Ezen a héten végre megérkezett a legjobb mobilos böngésző, az Opera Mini 5-ös változata, emellett egy háttérképeket letöltő és cserélgető segédprogramot, billentyűleütéseket rögzítő kémek ellen védő ingyenes programot, egyszerű zenelejátszót, és a könyvjelzőket böngészőink közt szinkronizáló bővítményt ajánlunk letöltésre.
Vágólapra másolva!

Mobiltelefonról az m.opera.com címről töltheti le az Opera Mini böngészőt

Korábban béta verzióit már ajánlottuk kipróbálásra, most azonban a végleges verzió is megérkezett a csaknem minden mobiltelefonhoz elérhető Opera Mini és Mobile böngészők 5-ös kiadásának. Míg a Mini szinte bármely színes kijelzős mobilon elfut, a Mobile-t a nagyobb tudású okostelefonokra szánják, bár a szoftverek fő funkciói is megegyeznek. Bár az asztali PC-ken és laptopokon elég kevesen használnak Opera browsert, a mobilos változatot milliók telepítették telefonjukra, ez eddig a norvég cég legsikeresebb terméke.

Miért érdemes használni? Mert a kis képernyőre optimalizált böngészést tesz lehetővé, ráadásul akár lassú GPRS-kapcsolaton is elfogadható sebességet produkál, mivel az oldalakat a cég szerverei tömörítve, kicsinyítve továbbítják a készülékek felé. Nyitóképernyőjén a kedvenc honlapokat is el lehet menteni, de könyvjelzők raktározására is lehetőség van, ezeket pedig online is lehet tárolni az Opera Link szolgáltatás segítségével, amelyre ingyenesen lehet regisztrálni. Ezt a funkciót azért érdemes aktiválni, mert egy új készülékre költözéskor automatikusan letölteni az összes kedvenc oldal linkjét és az elmentett jelszavakat is a netről. Az új Opera Mini már böngészőlapokat is kezel, így egyszerre több szájtot is kényelmesen lehet nézegetni vele.

Dream Desktop Agent

Forrás: [origo]
Az ingyenes háttérképletöltő és -cserélő szoftver letöltése (700 kilobájt)

Ezzel az ingyenes segédprogrammal a Windows háttérképeit lehet frissíteni: a Dream Desktop Agenttel nem csupán a szájt több ezer képfájlt tartalmazó kínálatában lehet böngészni, automatikusan elvégzi a fotók megfelelő méretben való letöltését is. A főképernyő bal felső sarkában lévő Settings menün keresztül beállítható, hogy a program milyen időközönként töltsön le új háttérképeket, s mely kategóriákból válogasson - ezen belül meg lehet adni azt is, hogy csak a kedvencek közé sorolt háttérképeket cserélgesse.

Zemena Antilogger

Forrás: [origo]

Az ingyenes segédprogram egy évig működőképes teljes verzióját - korlátozott ideig - a készítő oldaláról ingyen le lehet tölteni (7 megabájt, magyar nyelvű)

Egy népszerűsítő kampány keretében a fenti linkről ingyenesen le lehet tölteni a Zemana Antilogger nevű program egy éven át használható teljes változatát. Ez az alkalmazás kifejezetten a billentyűleütéseket, valamint a képernyőn zajló dolgokat monitorozó, vagy a vágólap tartalmához hozzáférni kívánó naplózóprogramok ellen nyújt védelmet. Ezt az programot a hagyományos vírusirtó mellett, nem pedig helyett érdemes használni, ám teljesen kezdő felhasználóknak nem ajánljuk, mert bekapcsolása esetén elég sokszor jelenít meg figyelmeztető üzeneteket, amelyekben arra hívja fel a figyelmet, hogy egy-egy alkalmazás például a vágólaphoz akar hozzáférni, vagy a rendszerleíró adatbázisban módosít valamit.

Music Cube One

Forrás: [origo]
Az ingyenes zenelejátszó letöltése (2,6 megabájt)

Egyszerű, ezért cserébe jól áttekinthető külsejű, de tetszetős zenelejátszó program: a Music Cube minden fontosabb hangfájlt le tud játszani, bár a Windows Media formátum támogatásához külön plugint kell installálni hozzá. A minimalistam, de azért nem fapados zenelejátszóra vágyóknak ajánljuk.

XMarks

Forrás: [origo]
Az XMarksszal minden böngészőből elérheti könyvjelzőit kényelmesen

A korábban Foxmarks néven ismert szolgáltatás azoknak lehet segítségére, akik több böngészőt is használnak, mivel a könyvjelzők, és jelszavak szinkronizálását teszi lehetővé ezek között. Azaz ha mondjuk Firefoxban elmentünk egy kedvenc oldalt, azt később az Internet Explorerben is elérhető lesz. Az XMarks használatához egy ingyenes fiókot kell regisztrálni a szolgáltatás oldalán, emellett pedig telepíteni kell a szükséges bővítményeket a használt böngészőkbe. Ezek a fent említett két browser mellett Chrome és Safari böngészőhöz érhetők el, az Operához sajnos nem.

Windows XP Mode Windows 7-hez

Forrás: [origo]

Az új Windows XP virtuális gép frissítésének letöltése Windows 7-hez 32 bites és 64 bites verzióban

A Windows 7 otthonra szánt Home Premium verziójánál fejlettebb (Professional, Ultimate) kiadásaihoz Windows XP Mode néven egy olyan funkciót is elérhetővé tett a Microsoft, amely a korábbi operációs rendszer virtuális gépként történtő futtatását teszi lehetővé (a Vistához ezt még Virtual PC néven kínálták). A külön feltelepíthető szoftver abban nyújt segítséget, hogy régi, még XP-re vagy annak valamelyik elődjére írt szoftvereket lehessen futtatni Win 7-es gépen. Eddig a funkció használatához nem csupán a fent említett drágább licencekre, hanem olyan számítógépre is szükség volt, amely hardveresen támogatta a virtualizációs technológiákat. Mivel ez számos olcsóbb processzor esetén nem volt elérhető, sok esetben pedig maguk a gyártók tiltották le használatát a BIOS-ból, sokan nem tudták használni ezt a funkciót - a mostani frissítések telepítésével azonban már e nélkül is bekapcsolhatóvá válik az XP Mode.