Vágólapra másolva!
Több százezer számítógépet bénított meg a McAfee hibás szoftverfrissítése. A víruskereső az egyik fontos rendszerprogramot nézi kártevőnek, megölve ezzel a Windows XP-t futtató masinákat. A visszaállításhoz szerencsére nem kell újratelepíteni az operációs rendszert.
Vágólapra másolva!

Egy hibás vírusdefiníciós fájllal számítógépek százezreit rontotta el McAffe. A cég tegnap tette közzé 5958-as sorszámú frissítését, ami tévesen w32/wecorl.a vírussal fertőzöttnek nézi a Windows egyik fontos rendszerprogramját, az svchost.exe-t.

A hiba csak az XP-t futtató számítógépeket érinti, a Vistát vagy Windows 7-et használók nincsenek veszélyben. Egyelőre nem tudni, hogy hány számítógépet érintett a McAfee hibája. Az Engadget kütyüblog több millió gépről számol be, más források szerint azonban csak 800 ezer masináról van szó.

A vírusirtót automata módban használók azt tapasztalhatják, hogy a program előbb az svchost.exe karanténba helyezését javasolja, majd a számítógép újraindítását kéri. Amennyiben a felhasználó engedélyezi a rendszerfájl törlését, a Windows nem hajlantó újra elindulni.

Kézzel kell helyrehozni a hibát

A probléma által érintett gépeket helyre lehet hozni a rendszer újratelepítése nélkül. A SANS internetbiztonsági központ lapján megjelent cikk szerint az operációs rendszert védett módban elindítva, és a McAfee által utólag kiadott vírusinformációs fájlt a C:Program FilesCommon FilesMcafeeEngine mappába bemásolva vissza lehet hozni a Windowsokat az életbe.

A tévesen vírusnak észlelt Windows rendszerfájl visszaszerzése trükkösebb feladat. A McAfee által kiadott tájékoztató szerint a C:Windowsdllcache vagy a C:Windowsservicepackfilesi386 címről vissza lehet másolni a hiányzó svchost.exe-t a helyére.