Vágólapra másolva!
Nem kiemelkedő teljesítményű PC-n is jó minőséget produkáló médialejátszót, automata Windows-javító szoftvert, rendkívül okos mértékegység-konvertálót, és egy közösségi szájtok kényelmes elérését biztosító mobilos szoftvert ajánlunk letöltésre ezen a héten. A kikapcsolódásra vágyóknak egy olyan remek, akár laptopon is futtatható lövöldözős játékot kínálunk teljes verzióban, amelyben akár egyszerre ketten is szitává lőhetik a robotellenséget.
Vágólapra másolva!

A játék teljes verziójának letöltése (5,5 megabájt)

Retró hangulatú, kétdimenziós grafikája van az Action Fistnek, cserébe a játék gépigénye minimális, így akár laptopon is futtatható. A programban gyalogosan, illetve különböző járművekbe pattanva kell eleve hatalmas, de felvehető bónuszokkal tovább növelhető tűzerő birtokában elpusztítani az ellenségeket, amelyek leginkább robotokra hasonlító szerzetek. A végcél persze sablonos, egy nőt kell megmenteni, ám a program támogatja a két játékos módot is, melyben vállvetve, egymást segítve lehet továbbjutni a pályákon.

Fortix

A Fortix demójának letöltése (20 MB)

Régről ismerős játéklogikát ötvözött a mesék világával a magyar Nemesys stúdió új játékában, a Fortixban. A játékos által irányított lovagnak úgy kell minél nagyobb hányadát elfoglalnia a pályának, hogy sem a táj felett köröző sárkányok, sem a rá tüzelő ágyútornyok nem keresztezik útját.

A játékos dolgát könnyítik a pályán elszórt katapultok, aminek vezérlőit elfoglalva ki lehet iktatni a tornyok egy részét. A szerencsés lovag emellett találhat még különböző gyorsító, sárkányfagyasztó vagy épp toronybénító varázslatokat is az elfoglalt területeken. A tornyokat nem csak katapulttal lehet elfoglalni, ha a játékos körbekeríti, akkor is megszűnik az ellenállás. Az sem mindegy, hogy milyen útvonalon közlekedik a játékos. A lovag szinte futva tud közlekedni a füves, dombos vidékeken, a mocsarakban és vizes részeken viszont lelassul. Egy-egy óvatlanul megválasztott útvonal ezért a küldetés kudarcával is járhat. A Fortix gépigénye minimális, bármilyen számítógépen hajlandó elindulni. A játékot készítőik három éveseknél idősebbeknek ajánlják, azt pedig tesztünk bizonyította, hogy az idősebbeket is leköti a területhódítós játék.

Media Player Classic Home Cinema

Forrás: [origo]
Az ingyenes médialejátszó program letöltése (3 megabájt, magyar nyelvű)

Kezelőfelülete ugyan nem épp a mai trendeket tükrözi, otthoni számítógépes filmnézéshez mégis ajánljuk az ingyenes Media Player Classic Home Cinema szoftvert. Azért érdemes kipróbálni, mert minden manapság használatos videoformátummal elboldogul külön kodekek telepítése nélkül, rendszerigénye pedig alacsony, azaz nem csupán egy erőműnek számító konfiguráción képes jó minőségű, folyamatos lejátszást produkálni. Külön érdemes kiemelni, hogy a programba egy olyan algoritmust is beépítettek, amely kizárja az ún. tearinget. Ez leginkább a nagyfelbontású tartalmak lejátszásakor jelentkezik, főként olyan jelenetek esetén, amikor a kamera vízszintesen jobbra vagy balra pásztáz, ekkor pedig a képkockák nem megfelelő ütemben történő váltása során zavaró csíkok jelennek meg a képernyőn.

Microsoft Fix it

Forrás: [origo]
Az ingyenes segédprogram letöltése (437 kilobájt)

A hét elején részletesen is bemutattuk a Microsoft saját fejlesztésű Windows-javító szoftverét, amelyet a napokban tett elérhetővé a cég - egyelőre béta verzióban. A Fix it nevű szoftvert Windows XP, Vista és Windows 7 rendszerekre lehet telepíteni, bár ez utóbbiba gyakorlatilag gyárilag beépítették a Vezérlőpultba. Annak ellenére, hogy a teljesen szétbombázott rendszereket természetesen ez a szoftver sem tud feléleszteni, hasznos segédprogramról van szó, amellyel számos tipikus hibát lehet automatikusan orvosolni, legyen szó elnémult hangkártyáról, nem működő wifiről, vagy nyomtatási problémákról. Windows XP-re csak az SP3-as javítócsomag telepítése után lehet felinstallálni, részletesen pedig itt lehet olvasni a program képességeiről.

Convert

Forrás: [origo]
Az ingyenes segédprogram letöltése (780 kilobájt)

Noha a Google is képes a legtöbb mértékegység átkonvertálására (például az alábbi formában: 32 inch convert to cm), azért egy univerzális, PC-re telepíthető szoftver is sokat segíthet a munkában. A Converter programmal nem csupán olyan egyszerű átalakításokat lehet elvégezni, mint a hőmérséklet Fahrenheitről Celsius fokra való átszámítása, többek közt erőhatások, nyomás, térfogat, fényerő, sűrűség, szög, nyomaték konverziójára képes, egyszóval akár a házi feladat elvégzésében is segíthet.

Snaptu

Innen töltheti le a Snaptut (vagy pötyögje be mobilja böngészőjébe az m.snaptu.com címet!)

A Snaptu nem számítógépre, hanem egy sor különfajta mobiltelefonra letölthető alkalmazás, amely egyebek mellett a Twitter, a Facebook, a Picasa, illetve RSS-hírek olvasását, friss időjárási információk elérését teszi lehetővé. Indítását követően egy ikonokkal teli nyitóképernyő fogadj aa felhasználó, ezen keresztül lehet elérni az egyes szolgáltatásokat, de új alkalmazásokat, linkeket is hozzá lehet adni ehhez, a feleslegeseket pedig ki lehet törölni. Komoly előnye a programnak, hogy akár a Google Readerből is képes importálni az RSS-hírcsatornákat, szükségtelenné téve ezek manuális bepötyögését.