Vágólapra másolva!
Világszerte emelkedett, itthon azonban egy százalékkal csökkent tavaly a PC-kre illegálisan telepített szoftverek aránya: 2009-ben a végfelhasználók számítógépeinek 41 százalékán futott kalózprogram.
Vágólapra másolva!

A Business Software Alliance (BSA) jogvédő szervezet és az IDC piackutató cég közös, nemzetközi felméréseinek eredményei szerint az illegálisan használt szoftverek aránya világszinte 41-ről 43 százalékra nőtt tavaly. Ez javarészt annak az eredménye, hogy a teljes szoftverpiacon bővült az olyan országok részesedése, mint Kína, India és Brazília - ezekben az országokban ugyanis a legális szoftverhasználat még nem terjedt el.

Magyarországon kevesebb a kalózszoftver

Ugyanakkor a tanulmányból az is kiderül, hogy a gazdasági recesszió ellenére az illegális PC-szoftverek aránya számos piacon csökkent: 54 ország esetében állapították meg ezek visszaszorulását, és mindössze 9 gazdaságban arányuk növekedését.

Magyarországon 2008-ban még 42 százalékos volt a kalózszoftverek aránya, ez 2009-ben 41 százalékra csökkent, a jogtalanul használt szoftverek kereskedelmi értéke a szervezet becslései szerint 113 millió dollár, vagyis több mint 24 milliárd forint. A BSA megbízásából készült felmérés megállapításai szerint leginkább régebbi számítógépen jellemző a nem legális szoftverek használata.

Negatív és pozitív csúcstartók

A vizsgált 111 ország közül az illegális szoftverek aránya továbbra is az Amerikai Egyesült Államokban, Japánban és Luxemburgban a legalacsonyabb: 20, illetve 21-21 százalék. Az illegális szoftverek aránya Grúziában, Zimbabwéban és Moldovában a legmagasabb: ezekben szinte csak illegális programok futnak a számítógépeken, az illegális licencek aránya ugyanis mindegyik országban meghaladja a 90 százalékot.